Τριάντα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ολοκληρωτική καταστροφή στους γεωργούς και τους φρουτοπαραγωγούς της Πιτσιλιάς, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειες και τους κόπους μιας ολόκληρης σοδειάς να χάνονται.

Το χαλάζι που έπεσε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στις ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τους γεωργούς που με χίλια ζόρια προσπαθούν να κρατηθούν στο επάγγελμα. Δεν τους έφταναν οι αυξήσεις σε καύσιμα, ενέργεια αλλά και στα λιπάσματα, το χαλάζι τους κατέστρεψε όλη την παραγωγή, λίγο πριν τη συγκομιδή της με αποτέλεσμα να έχουν χάσουν τα εισοδήματα τους. Το μέλλον για τους γεωργούς καταγράφεται δυσοίωνο με τους ίδιους να ζητάνε άμεσα της στήριξη της πολιτείας.

Οι εικόνες που αντίκρισε χθες ο Υπουργός Γεωργίας μαζί με κλιμάκιο λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας, ήταν αποκαρδιωτικές. Χιλιάδες φρούτα όπως μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα στις κοινότητες Κυπερούντας και Δυμών, ήταν στο έδαφος, χτυπημένα από χαλάζι που έφτανε ακόμη και το μέγεθος ενός καρυδιού. Οι ζημιές στις φρουτοκαλλιέργειες στις δυο κοινότητες είναι ολοκληρωτικές, ενώ από το χαλάζι πλήγηκαν και γειτονικά χωριά.

Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας άρχισαν από χθες να καταγράφουν ζημίες με τον Υπουργό, Πέτρο Ξενοφώντος, να διαβεβαιώνει τους πληγέντες ότι θα υπάρξει άμεση αποζημίωση. «Θα κάνουμε ότι είναι σωστό για τους γεωργούς, οι οποίοι καλλιεργούν και συνεχίζουν να καλλιεργούν τις φυτείες τους και ξαφνικά, λίγο πριν τη συγκομιδή, δυστυχώς, έχουν χάσει τα εισοδήματα τους», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι οι αιτήσεις για αποζημιώσεις θα εξεταστούν το συντομότερο και ακολούθως θα εξεταστεί ακόμη και το ζήτημα να δοθεί ως έκτακτη βοήθεια. «Θα προχωρήσουμε να στηρίξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, διότι θέλουμε να παραμείνουν εδώ και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους στην περιοχή της Πιτσιλιάς».

Κραυγή απόγνωσης εκφράζουν από την πλευρά τους οι νέοι γεωργοί οι οποίοι είδαν τους κόπους και τη ζήση τους να χάνεται μέσα σε μίση ώρα. Οι ίδιοι σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι η στήριξη από την Πολιτεία πρέπει να είναι άμεση για μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. «Ο κόσμος έχει έξοδα, το κόστος παραγωγής ήταν πανάκριβο και η τελική ζημιά είναι στον αγρότη», ειπε ο Χρίστος Ξενοφώντος, αγρότης στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Δυμών, Χρηστάκη Θεοχάρους, η ζημιά από το χαλάζι στις κοινότητες Κυπερούντα και Δύμες, αγγίζει το 100% της παραγωγής. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα ένα χρηματικό ποσό στους γεωργούς, τουλάχιστον το 50%, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Μιλήσαμε με τον Υπουργό αναφέροντας του ότι η επιχορήγηση των αντιχαλαζικών δικτύων πρέπει να φτάσει στο 100% και θα προσπαθήσουμε να γίνει μελέτη για αυτό. Θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα το Κράτος με το να δοθεί το 100% η επιχορήγηση σε αντιχαλαζικά δίχτυα και θα απαλλαγεί από τις μεγάλες αποζημιώσεις».

Το θέμα των αντιχαλαζικών δικτύων έθιξε και ο Πρόεδρος της ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς, Λάμπρος Αχιλλέως, σημειώνοντας ότι πλέον η ΣΕΔΙΓΕΠ θα χάσει εισοδήματα από τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί. Υποστήριξε ότι έχουν ετοιμάσει σχέδιο το οποίο θα παραδώσουν τις επόμενες ημέρες στον Υπουργό Γεωργίας και το οποίο καταδεικνύει την αναγκαιότητα καθολικής χρήσης αντιχαλαζικών με επιδότηση στο 100%, εξηγώντας ότι αυτή η κίνηση είναι προς το συμφέρον των ταμείων του κράτους. «Η μελέτη που μας έχει δώσει το κράτος έδειξε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει πληρώσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις ενώ το κόστος κάλυψης των δέντρων από αντιχαλαζικά είναι 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Άρα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει αποζημιώσεις και υποχρεωτικά οι γεωργοί πρέπει να καλύψουν τα δέντρα τους».

Την άποψη ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες με τις αιτήσεις αποζημιώσεων και τα χρήματα να δοθούν στο χρόνο τους, τόνισε από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρήστος Παπαπέτρου. «Αυτό που θα συζητήσουμε με τον Υπουργό είναι να δούμε πως σμικρύνεται ο χρόνος της διαδικασίας, έτσι ώστε να φτάνουν οι αποζημιώσεις τον χρόνο που χρειάζονται να πάρουν τα λεφτά οι γεωργοί», είπε και πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια προκαταβολή ούτως ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ο αγροτικός κόσμος.