Παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα της καθόδου του νέου τουρκικού γεωτρυπάνου Abdulhamid Han, καθώς η κατοχική Τουρκία αποφεύγει να ανακοινώσει πού θα σταλεί στο παρθενικό του ταξίδι το σκάφος, που θα αποπλεύσει στις 9 Αυγούστου. Στέλνει δε και παραπλανητικά μηνύματα, ώστε να μην δώσει στίγμα προθέσεων. Η Άγκυρα θέλει προφανώς να αιφνιδιάσει τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα, για να περιορίσει και τις δυνατότητες της όποιας αντίδρασης, αν και θεωρεί προβλεπτές τις κινήσεις τους. Η κατοχική δύναμη, μάλλον, θέλει να έχει συνεχώς στην πρίζα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τουρκικής πλευράς εξετάζονται διάφορα σενάρια, αν και εκτιμάται πως κατά πάσα πιθανότητα οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν την υστάτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Abdulhamid Han, θα κινηθεί σε δύο φάσεις, κι αυτό —εάν επιβεβαιωθεί— φαίνεται ότι αποφασίσθηκε για λόγους τακτικής.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες;

Η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han, σύμφωνα με ένα σενάριο, στο οποίο προσανατολίζεται η κατοχική δύναμη, δεν θα διενεργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα κάνει, αρχικά, γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη γεώτρηση, που θα έχει και δοκιμαστικό χαρακτήρα, θα γίνει στον κόλπο της Αττάλειας. 

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να σταλεί το γεωτρύπανο δυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που έγινε η πρώτη γεώτρηση, τον Μάιο του 2019. Η γεώτρηση ήταν σε στόχο, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στον Ακάμα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται περαιτέρω ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εάν σε αυτό το σενάριο προχωρήσουν, πιθανόν και μετά μίας πρώτης γεώτρησης στον κόλπο της Αττάλειας, θα σημαίνει πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει για μία ακόμη φορά μία περιοχή κοντά στην Κύπρο, δυτικά, βορείως των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 (δραστηριοποιείται η γαλλικό-ιταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ).

Ένα άλλο σενάριο είναι να πάει απευθείας το γεωτρύπανο σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο. Αυτό το ενδεχόμενο δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος, αλλά είναι όπως φαίνεται στο τραπέζι και αναλόγως των δεδομένων και των πολιτικών συγκυριών, δεν αποκλείεται να επιλεγεί. Και η επιλογή θα γίνει είτε σε περιοχή, που «διεκδικεί» η Τουρκία ή θεωρείται ότι ανήκει στο κατοχικό καθεστώς. Η κατοχική Τουρκια σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, σε κάποια θαλασσοτεμάχια, ισχυρίζεται πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ, ενεργεί εκ μέρους του ψευδοκράτους. «Οποιαδήποτε αξίωση (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας) σχετικά με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αναφέρει σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Φεριντούν Σινιρίογλου, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2019. Δηλαδή, να καταστεί το ψευδοκράτος «επίσημος» και «ισότιμος» συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεδομένα και ανακοινώσεις

Ενόψει ότι το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι, αυτό προϋποθέτει και ειδική τελετή, από την οποία δεν πρόκειται να απουσιάζει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει και το πλαίσιο των επόμενων βημάτων. Θεωρείται δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά θα οργανώσει μία φιέστα, μέσα από την οποία θα στείλει μηνύματα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και προς τους τρίτους και θα ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους, θα εκτοξεύσει απειλές.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι το νέο γεωτρύπανο θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας, στις 9 Αυγούστου. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, βρισκόμενος στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου για τα πανηγύρια για την εισβολή, ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ανακοινώνεται σε ποια περιοχή. Σημειώνεται ότι το γεωτρύπανο επισκέφθηκε προ ημερών και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ευχήθηκε πως «είθε οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως γύρω από την Κύπρο, να είναι καρποφόρες».