Επί της ουσίας αυτό που συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πραγματικότητα είναι να καταργήσουν τις διευκολύνσεις στην έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίων για Ρώσους πολίτες. Και το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι ενταγμένα στο Σέγκεν. Για την Κύπρο (που είναι εκτός συνθήκης Σέγκεν) τα πράγματα, σ’ ότι αφορά τις θεωρήσεις διαβατηρίων προς Ρώσους πολίτες παραμένουν ως είχαν και προηγουμένως.

Η κατ’ αρχήν απόφαση αφορά την αναστολή της συμφωνίας για διευκολύνσεις στην θεώρηση διαβατηρίων (Visa Facilitation Agreement) και όπως διευκρίνισε αργά χθες ο εκπρόσωπος του Κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, δεν σημαίνει κατάργηση ή απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε πολίτες της Ρωσίας. Αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου συνεχίζουν να το διατηρούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Gymnich της Πράγας οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και παρά την έντονη προσπάθεια των Βαλτικών και Ανατολικών χωρών δεν συμφώνησαν σε ολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Ρώσους τουρίστες. Αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, έκριναν πως το συγκεκριμένο μέτρο τιμωρούσε το σύνολο των Ρώσων πολιτών και όχι μόνο όσους βρίσκονται γύρω από τον Πρόεδρο Πούτιν

Γι’ αυτό και συμφωνήθηκε αναστολή της συμφωνίας ΕΕ – Ρωσίας για παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, απόφαση που θα μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων και θα αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται για την έκδοσή τους και το κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε πως η κάθε χώρα μπορεί να επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς στα σύνορά της στη βάση των αρχών του Σένγκεν, ενώ θα ζητηθεί από την Κομισιόν να προτείνει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των θεωρήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί σε Ρώσους από κράτη μέλη.

Σ’ ότι αφορά την Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος του Σέγκεν, η αναστολή των διευκολύνσεων την επηρεάζουν άμεσα καθώς θα συνεχίσει την ίδια πρακτική όπως και προηγουμένως, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, σε παρέμβασή του ανέδειξε τη σημασία λήψης μέτρων που να στρέφονται κατά του καθεστώτος Πούτιν, χωρίς να πλήττουν ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ρωσικό λαό. Προς τούτο, εξέφρασε σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο πλήρους και οριζόντιας κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για όλους τους Ρώσους υπηκόους, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης επαφών με την κοινωνία των πολιτών. Τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων εξαρτάται από τη συνέπεια στην εφαρμογή τους. Επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες της Τουρκίας για παράκαμψη των κυρώσεων μέσω συμφωνιών της με τη Ρωσία. Η εξαίρεση τραπεζών και εταιρειών που επιχειρεί η Τουρκία από το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει να προμηθεύεται υλικά που ενισχύουν, μεταξύ άλλων και την αμυντική της βιομηχανία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, η ΕΕ πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σότσι, αλλά και τις τουρκικές κινήσεις και συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτει η Τουρκία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.