Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και ζητούσαν και από άλλους να μεσολαβήσουν προκειμένου να τον συναντήσουν στην Πράγα. 

Τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά Μέσα (πηγή ΓΤΠ) παρουσιάζουν εκτενώς τα όσα συνέβησαν στην Πράγα και κυρίως την αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συναντήσει. Ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε βοήθεια από «διαμεσολαβητή» για να συνομιλήσει μαζί του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενώπιον του ΟΗΕ η επιστολή του κατοχικού καθεστώτος

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, οι αναφορές Ερντογάν για Ελλάδα και Κύπρο έχουν ως εξής: «(Οι Έλληνες) Δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Παρόλα αυτά, όλες οι πολιτικές τους βασίζονται σε ψέματα, πάντα ψέματα… Δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Όταν λέμε ας έρθουμε σε επαφή με τις παράκτιες χώρες, ούτε αυτό θέλουν να κάνουν, αλλά περιμένουν από την Τουρκία να κάνει ένα βήμα μπροστά. Βάζουν πολλές χώρες να διαμεσολαβήσουν. Σήμερα, πολλές χώρες περιμένουν από εμάς να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων μαζί τους. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ‘νότια Κύπρος’, μας είπαν να συναντηθούμε. Εμείς είπαμε,  ‘Ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε’, αλλά είπαν, ‘όχι, μιλάμε τώρα, είμαστε στα όρθια όρθιοι, κάναμε τις συνομιλίες, αλλά πρέπει να πάρετε άδεια από κάπου’. ‘Όχι, δεν θα πάρω άδεια’ είπε.  ‘Έτσι ήταν πάντα μέχρι σήμερα’, του είπα: ‘Δεν μπορείς να μιλήσεις χωρίς άδεια’. Είπε κάτι σαν: ‘Μου απομένουν δύο μήνες, ας μιλήσουμε, ας συζητήσουμε και ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά στο μεταξύ’. Είπαμε ότι οι συνομιλητές σας είναι γνωστοί. Μπορείτε να έχετε αυτές τις συνομιλίες με αυτούς τους συνομιλητές, και από τώρα δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Αφήνοντας το θέμα στον χρόνο, ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στην Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε ψευδέστατα και απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι ηγέτες υπεύθυνων χωρών».

Ο κ. Οικονόμου στάθηκε στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, που είπε πως «αυτό που έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθούν οι ομόλογοί του ποιος είναι αυτός που προκαλεί, ποιος είναι αυτός που υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα, η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι ανοιχτή, δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου».

TIMES

Κανένας δεν θέλει να καθίσει δίπλα σε έναν άξεστο

Ως «πονοκέφαλο» για τους διοργανωτές της χθεσινής συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, χαρακτήρισε η εφημερίδα «Times» την παρουσία εκεί του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για έναν ηγέτη «διαβόητο» ως «δύσκολο» καλεσμένο σε διπλωματικό δείπνο και γνωστό τοις πάσι «για την αγένειά του» και για την υπεροπτική στάση έναντι των άλλων, ιδιαιτέρως των γυναικών.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του Ερντογάν στην Πράγα ήταν σημαντική στο πλαίσιο των εξελίξεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και «εξαιρετικά δύσκολη», ιδίως μετά από τα σχόλιά του ότι η Τουρκία θα μπορούσε να «έρθει ξαφνικά μια νύχτα για να πάρει νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα».

Επίσης γίνεται αναφορά στο τουρκικό διάβημα κατά της Σουηδίας για τη σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που χλεύαζε τον Ερντογάν αναφορικά με την εναντίωσή του στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που κάνει τη ζωή δύσκολη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ποιος θέλει να καθίσει δίπλα του σε ένα δείπνο; Κανένας», λέει στην εφημερίδα σύμβουλος Δυτικοευρωπαίου ηγέτη.