Σκληρό πόκερ από τον δικηγόρο του πρώην Πρόεδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, σε ό,τι αφορά την υπόθεση που προέκυψε μετά την προβολή ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα. Ο έμπειρος νομικός, Xρίστος Τριανταφυλλίδης, όπως ανέφερε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο προδικαστικού ζητήματος που ήγειρε, είναι διατεθειμένος να καλέσει ως μάρτυρες υψηλόβαθμους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, προτίθεται να κλητεύσει τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, την πρωτοκολλητή, αλλά και νομικό από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. 

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, βάσει των όσων ανέφερε, θα τους καλέσει ως μάρτυρες στην περίπτωση που η Κατηγορούσα Αρχή δεν κάνει παραδεκτά τα γεγονότα που κατέθεσε προφορικώς και γραπτώς κατά τη χθεσινή δικάσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη ήγειρε θέμα κατάχρησης της διαδικασίας, η οποία βάσει των σημειωμάτων του, συνίσταται στις πρώτες τρεις κατηγορίες (1,2 και 3) που αντιμετωπίζει ο πελάτης του και στις οποίες διαπιστώνεται «εμπλοκή του κράτους σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στη διαμόρφωση των γεγονότων για τα οποία κατηγορείται ο Συλλούρης».

Επιπλέον, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέγνωσε και παρέδωσε σημείωμα που περιλαμβάνει επτά σημεία, ζητώντας να γίνουν παραδεκτά γεγονότα. Επί αυτών στήριξε και το εγειρόμενο ζήτημα κατάχρησης διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αθώος με κεφαλαία γράμματα», δηλώνει ο Συλλούρης

Τώρα κατά πόσον όλα αυτά και δη, η κλήτευση αξιωματούχων από την υπεράσπιση, θα τα δούμε στην πράξη, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία της δίκης.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των εν λόγω επτά σημείων, ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέγραψε ανάμεσα σ’ άλλα:

⦁    Ο Γενικός Εισαγγελέας υπό την ιδιότητά του ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε θετικά για την πολιτογράφηση του Nikolay Gornoskiy. Εξηγεί ότι το όνομα του τελευταίου καταγράφεται στις κατηγορίες 2 και 3, που αντιμετωπίζει ο πελάτης του Δημήτρης Συλλούρης.

⦁    Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, επίσης ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου είχε αποφασίσει θετικά αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ως Κύπριου πολίτη της αλλαδαπής Zaineh Aihimi Armoush που αναφέρεται στην 1η κατηγορία, καθώς και του αλλοδαπού Nikolay Gorniskiy που αναφέρεται στις κατηγορίες 2 και 3.

⦁    Σημειώνει ότι ο αλλοδαπός που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι ανύπαρκτο πρόσωπο. Στην ουσία η γραπτή αναφορά του κ. Τριανταφυλλίδη είναι για τον φερόμενο Κινέζο επενδυτή με ποινικό μητρώο, τον οποίο επινόησαν οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα. Ο δικηγόρος του κ. Συλλούρη, υποστηρίζει ακόμη ότι γι’ αυτό το ανύπαρκτο πρόσωπο «ουδεμία αίτηση υποβλήθηκε ή εκκρεμούσε καθ’ οιονδήποτε χρόνο ενώπιον των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

⦁    Προβάλλει τη θέση ότι οι δημοσιογράφοι του καναλιού «Αλ Τζαζίρα» εισήλθαν στην οικία του κ. Τζιοβάννη «προφασιζόμενοι ότι ερευνούσαν τη δυνατότητα πολιτογράφησης ως Κύπριου πολίτη προσώπου το οποίο είναι ανύπαρκτο ».

⦁    Οι ξένοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, στην προαναφερθείσα οικία οπτικογράφησαν και ηχογράφησαν τον Δημήτρη Συλλούρη, χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεσή του.

⦁    Τέλος, σημειώνει πως οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έλαβαν νομικά μέτρα, ποινικής ή αστικής μορφής, κατά του καναλιού Αλ Τζαζίρα ή των δημοσιογράφων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Al Jazeera: Πήγαν με δέκα δικηγόρους

Ο κ. Παπαϊωάννου

Τις προδικαστικές ενστάσεις υιοθέτησε και ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάννη καθώς και του πρώην διευθυντή εταιρείας συμφερόντων του τελευταίου, Αντώνη Αντωνίου. Με βάση τη θέση του οι κατηγορίες 1, 3 και 5 στερούνται νομικού ερείσματος. Όπως υποστήριξε, τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο βασίζονται σε μη έγκυρο Νόμο και πως παραβιάζουν το άρθρο 12 του Συντάγματος και το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου -Χρίστου, ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο. Κι αυτό προκειμένου να εξετάσει τις προδικαστικές ενστάσεις και να απαντήσει στα σημεία που κατέθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Προηγουμένως, η κ. Παπαγαπίου έθεσε θέμα συγκεκριμενοποίησης των ενστάσεων. «Για να δεχθώ ως παραδεκτά τα γεγονότα θέλω τους ακριβείς λόγους των ενστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Τριανταφυλλίδης παίρνοντας τον λόγο πρόβαλε τη θέση ότι είναι «επαρκέστατη αιτιολόγηση» της ένστασης, αναφερόμενος στο σημείωμα που κατέθεσε.

Εν τέλει ο Πρόεδρος του τριμελούς Κακουργιοδικείου όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 11 Ιανουαρίου του 2023 (09:00).

Να σημειωθεί πως η κ. Παπαγαπίου-Χρίστου ανέφερε πως παραδόθηκε μαρτυρικό υλικό που συλλέχθηκε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τους ανακριτές της Αστυνομίας, που όμως δεν θα είναι μέρος της παρούσας δίκης. Εξάλλου, ο κ. Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα που αφορά μαρτυρικό υλικό. Πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με τον ανακριτή της υπόθεσης για επίλυση του ζητήματος. Το εν λόγω υλικό αφορά αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακό δίσκο. 

Απάντησε μη παραδοχή στις κατηγορίες ο Πιττάτζης

Ο Ανδρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενους του, δεν ήγειρε κάποιο προδικαστικό ζήτημα και του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες απαντώντας «μη παραδοχή» σε όλες εξ αυτών. Η έδρα όρισε την έναρξη της ακρόασης της υπόθεσης για τις 3 και 4 του προσεχούς Μαρτίου. Επιδίωξη είναι να ξεκαθαρίσει μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό σημείο και το θέμα των προδικαστικών ενστάσεων που ήγειραν οι δικηγόροι των Συλλούρη, Τζιοβάννη και Αντωνίου (11/1/2023) και κατ’ επέκταση να αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης για όλους τους κατηγορούμενους στις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Πιττάτζιης πριν τοποθετηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δήλωσε σέβεται τις θέσεις των συναδέλφων του και δεν φέρει ένσταση γι΄ αυτές. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν θα τις υιοθετήσει. Εξάλλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση ενώπιον δικαστηρίου: «Δεν επιδιώκω την αθώωση, αλλά την δικαίωση. Εδώ στον ναό της δικαιοσύνης να ακουστεί μαρτυρία και να διαπιστωθεί εάν ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε εν χορδαίς και οργάνοις αυτή την υπόθεση εν συνειδήσει ή προς τέρψιν του Κολοσσαίου».

Οι κατηγορίες είναι πέντε και αφορούν αδικήματα διαφθοράς (εμπορία επηρεασμού) και της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Σχετίζονται με τις πολιτογραφήσεις του Ιορδανού επιχειρηματία Almi Hilmi Munib Armoush, της Zaineh Ali Himli Armoush, του Nikolay Gornovskiy και της υπόθεσης του φερόμενου Κινέζου επενδυτή με το ποινικό μητρώο, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα. Η λίστα μαρτύρων περιλαμβάνει 30 ονόματα. Στην επόμενη δικάσιμο οι κατηγορούμενοι θα είναι παρόντες με τους ίδιους όρους, όπως επιβλήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή και για τον κ. Πιττάτζη εγγύηση 30 χιλιάδες ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή. Το video Το οπτικό υλικό που είχαν εξασφαλίσει οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα ήδη έχει διαβιβαστεί σε κατηγορούμενους για την υπόθεση. Πρόκειται για το αυτούσιο υλικό που δεν έχει τύχει επεξεργασίας και είναι διάρκειας 12 ωρών. Πάντως, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο της δικαστικής διαδικασίας.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τιμωρούνται όλοι…

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η ανεπάρκεια των κτηριακών εγκαταστάσεων στα δικαστήρια Λευκωσίας. Όσοι δεν μερίμνησαν να βρίσκονται στον χώρο αρκετά λεπτά πριν από την έναρξη της διαδικασίας, το πλήρωσαν. Βρέθηκαν να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, ιστάμενοι στη θύρα εισόδου της δικαστικής αίθουσας.

Κατανοούμε ότι η Πολιτεία αδυνατεί να βρει λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τιμωρούνται όλοι όσοι έχουν λόγους να παρακολουθούν μια δίκη δημοσίου συμφέροντος. Στον χώρο των δικαστηρίων της πρωτεύουσας υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες που κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην παρατηρούνται τέτοια χάλια.