Προσπάθησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο φινάλε της προεκλογικής, παίρνοντας ίσως το κάτι παραπάνω στην κάλπη. Στην τελευταία διακαναλική τηλεμαχία τους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλιδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, «έπαιξαν» πιο επιθετικά, επιχειρώντας να βάλουν πίεση ο ένας στον άλλο, προσδοκώντας και στο λάθος του αντιπάλου τους. Οικονομία, Κυπριακό, χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής και καταγγελίες εκβιασμούς ψηφοφόρων έδωσαν αρκετά σημεία αναφοράς για ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους με τον καθένα χωριστά να επιχειρεί να αναδείξει τις δικές του θέσεις και να «χτυπήσει» το αδύνατο σημείο των άλλων δύο. 

Αποκωδικοποιώντας την τακτικής της τελευταίας κοινής εμφάνισης των τριών και παράλληλα των τελευταίων λεπτών πριν την αυλαία της προεκλογικής, διαπιστώθηκαν τα εξής:

>> Αβέρωφ Νεοφύτου: Έστρεψε τα πυρά του και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στα θέματα Οικονομίας επικεντρώθηκε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη με παραπομπές στην διακυβέρνηση ΑΚΕΛ. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε την Οικονομία από τα ερείπια που μας παρέδωσε η διακυβέρνηση του κόμματος που σας στηρίζει», απάντησε στα πυρά Ανδρέα Μαυρογιάννη για το πού ήταν δέκα χρόνια, για να μιλά σήμερα  για κοινωνική στόχευση και μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης. «Μπορούμε να εγγυηθούμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι μια ουσιαστική πρόταση για να χτυπήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες», είπε αναφερόμενος στην πρόταση του.

Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και τα θέματα διαφάνειας για τις πηγές χρηματοδότησης, τα πυρά επικεντρώθηκαν προς το Νίκο Χριστοδουλίδη. Μίλησε για ανάγκη αξιοπιστίας στο Κυπριακό, υποδεικνύοντας πώς «ακολουθήθηκε η πολιτική των επιπτώσεων και μας άνοιξαν τα Βαρώσια». Πρόσθεσε πώς το Κυπριακό το λύνουμε όταν ξέρουμε τι θέλουμε και ο διεθνής παράγοντας θα μετρήσεις ποιος είναι Πρόεδρος.

Τόνισε επίσης την ανάγκη διαφάνειας στο θέμα των χρηματοδοτήσεων της προεκλογικής. «Είναι θέμα διαφάνειας και όχι θέμα ποιος είναι πλούσιος και φτωχός», υπέδειξε, με τον ίδιο να δίνει στους δημοσιογράφους κατάσταση των χρηματοδοτήσεων της προεκλογικής του. «Αυτοί που επικαλούνται την διαφάνεια, την αποκάλεσαν λαϊκισμό. Έχω εδώ μέχρι και το τελευταίο σεντ της χρηματοδότησης. Διαφάνεια», είπε.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δέχθηκε πίεση και από τους δύο αντιπάλους του, αλλά έβαλε και ο ίδιος πίεση απαντώντας σε έντονο ύφος όπου χρειάστηκε. Μίλησε ξανά για έλλειψη κοινωνικής στόχευσης της πρότασης Αβέρωφ Νεοφύτου,, λέγοντας πώς δεν είναι σωστό να προχωρούμε  σε τέτοιες προτάσεις λίγο πριν τις εκλογές. «Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Θα αποταθούμε σε εξωτερικό συνεργάτη για να δει το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ στο θέμα της πολιτικής των κυρώσεων, βγήκε στην αντεπίθεση, αναφέροντας του πώς σημειώνει τη διαφωνία του κ. Νεοφύτου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως είπε, ο ίδιος ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο. Όσον αφορά το θέμα των χρηματοδοτήσεων, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι θα δώσει τα πάντα στη δημοσιότητα μετά τις εκλογές, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία. Είναι ο μόνος, όπως είπε, που δεν πήρε λεφτά από το φορολογούμενο πολίτη, μέσω κρατικής χρηματοδότησης, αλλά μέσα από εισφορές πολιτών που πίστεψαν στην υποψηφιότητα του. Υπέδειξε μάλιστα πώς κανένας δεν έθιξε το θέμα της παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου του, αναφερόμενο στη διαρροή της εισφοράς εταιρείας για την προεκλογική του. «Σε αυτή την προεκλογική, μου λένε ότι είμαι εξαρτώμενος. Σύμφωνα με την λογική σας για να είναι κάποιος υποψήφιος πρέπει να είναι εκατομμυριούχος είτε να παίρνει λεφτά από κόμμα», είπε.

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Χτυπούσε και προς την μία και προς την άλλη κατεύθυνση, θέλοντας να αναδείξει τη διαφορά του με τους άλλους δύο υποψηφίους. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Κυπριακού και των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν  για να δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου. «Να δημιουργήσουμε από την πέτρα ευκαιρία», είπε. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάλεσε τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να πει εάν ήταν στην Κυβέρνηση, για όλα αυτά που κατηγορεί τον κ. Χριστοδουλίδη, διευκρινίζοντας πώς ο ίδιος κατηγορεί και τους δύο. Δήλωσε ακόμα πως ως διαπραγματευτής έκανε ο,τι μποορούσε. «Δεν έχω βγάλει ποτέ την ουρά μου έξω. Αν έφτασε το Κυπριακό πριν την λύση, δεν έφτασε τυχαία. Κάναμε τεράστια προσπάθεια. Πήγαμε στην Γενεύη και πήραμε τα εύσημα για την συμπεριφορά μας. Θέλουμε αξιοπιστία. Ο ΓΓ είναι έτοιμος να βοηθήσει με προϋποθέσεις. Να συνεχίσουμε από εκεί που πήγαμε στον Κραν Μοντανά», είπε.

Τόνισε επίσης την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας του, δηλώνοντας πώς δεν νιώθει καμία εξάρτηση από το ΑΚΕΛ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του, προσθέτοντας πώς το κόμμα της Αριστεράς «σεβάστηκε τις διαδικασίες με απόλυτη διαφάνεια». Διερωτήθηκε μάλιστα για το κόστος της εκστρατείας άλλων υποψηφίων. «Εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω το μέγεθος της εκστρατείας τους. Δεν μπορούμε να κριβόμαστε πίσω από το γράμμα του νόμου όπως τον κ. Χριστοδουλίδη», είπε.