Η μάχη ήταν εξ αρχής δύσκολη και στο τέλος αποδείχθηκε δυσκολότερη για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι παρά την μεγάλη προσπάθεια που έγινε τόσο από το επιτελείο του υποψηφίου, όσο και από την Πινδάρου, δεν ήταν αρκετά για να στείλουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο δεύτερο γύρο των εκλογών, για τους εξής λόγους:

– Πλήρωσε τη φθορά τη δεκαετούς διακυβέρνησης του  ΔΗΣΥ υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Ποτέ μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε μία παράταξη να κερδίσει τις εκλογές για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

– Η μεγάλη πίεση που δέχθηκαν τα ποσοστά του κόμματος από την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όσο και αν η Πινδάρου προσπάθησε να τον χρήσει υποψήφιο της αντιπολίτευσης, δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα προς τη μεγάλη βάση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

– Η ψήφος διαμαρτυρίας που ήθελε να στείλει μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ για πολιτικές και στάσεις τόσο του κόμματος, αλλά και της Κυβέρνησης. Σημείο αναφοράς πολλές φορές ήταν η στάση του ΔΗΣΥ στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Είχε ενοχλήσει μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος.

– Δεν πέρασε το μήνυμα για συνέχιση της σταθερότητας, αλλά και οι εξαγγελίες, οι οποίες θεωρήθηκαν ως προεκλογικά τεχνάσματα μετά από μία δεκαετή διακυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόταση για τη φορολογικη μεταρρύθμιση.

– Τα ψηλά ποσοστά που κατέγραψε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Τα ποσοστά του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήταν πολύ κάτω από τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, θα έπρεπε να γίνει μεγάλη υπέρβαση, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά με τα ποσοστά που κατέγραψε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.