Η επιλογή υπουργών αποτελούσε πάντοτε προνόμιο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω φράση δεν είναι μια απλή αναφορά αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα. Οι πλείστοι εξ εκείνων που αναφέρονται στο ότι «η σύσταση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του ΠτΔ» άρχισαν ήδη τα μουρμουρητά στο παρασκήνιο. 

Παρά τα μουρμουρητά και την δυσφορία πολλών εξ εκείνων που αδημονούν αυτό πληροφορούμαστε από το γραφείο του εκλελεγμένου Προέδρου είναι πως σ’ ό,τι αφορά την επιλογή ατόμων για υπουργοποίηση δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Το ανακάτεμα των βιογραφικών που έχει ενώπιόν του συνεχίζεται, ψάχνοντας για τα κατάλληλα άτομα προς υπουργοποίηση στη βάση των δικών του προδιαγραφών. Και φαίνεται πως οι προδιαγραφές έχουν επιφέρει κάποιες δυσκολίες ως προς συγκεκριμένα άτομα τα οποία θα μπορούσε να υπουργοποιηθούν. 

Τα δεδομένα αυτά, αλλά και η τακτική που ακολουθεί ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, παραμονές του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Στο μεταξύ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης άρχισε να γεμίζει την ατζέντα του με μια σειρά σημαντικών ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να τύχουν άμεσων ενεργειών. 

Σήμερα θα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο και στοχεύει προς δύο κατευθύνσεις: α) Προετοιμασία της συνάντησης του εκλελεγμένου Προέδρου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ την Πέμπτη, και β) Για να μεταβιβαστεί προς τον ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες η επιθυμία του Ν. Χριστοδουλίδη για συνάντηση των δύο στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ένα μήνα μετά. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πυρετός διεργασιών στον ΔΗΣΥ – Η Αννίτα ανάμεσά τους

Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη άρχισαν να μπαίνουν και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό μέτωπο, όπως είναι τα θέματα παιδείας. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ με επιστολή του προς τον Ν. Χριστοδουλίδη τον καλεί όπως θέσει ως προτεραιότητα το θέμα των τετραμήνων. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση η οποία προνοεί κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου. 

Στο μεταξύ, θετική η προσέγγιση από πλευράς Λονδίνου ως προς τις προσπάθειες του νέου Προέδρου για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ν. Χριστοδουλίδη εκφράζει ετοιμότητα να συνδράμει η χώρα του στις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού και σημειώνει τις στενές διμερείς σχέσεις. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Σούνακ υπογραμμίζει ότι «η στήριξη του Ηνωμένου Βασίλειο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ακλόνητη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χριστοδουλίδης: Με την ΕΕ να σπάσουμε αδιέξοδο στο Κυπριακό

Στην επιστολή, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σημειώνει την ίδια στιγμή την ισχυρή δέσμευση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδράμει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης , υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό την ιδιότητά του ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, στη συνέχισε της στενής συνεργασίας Ιρλανδίας – Κύπρου προσβλέπει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Βαράντκαρ, σύμφωνα με το γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ιρλανδία και στην Κύπρο τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σημαντικά θέματα και κοινές προκλήσεις.

Η Ιρλανδία, σημειώνει ο κ. Βαράντκαρ, εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο «και αισθανόμαστε περήφανοι για τη συνεισφορά της Ιρλανδίας σε αυτή την αποστολή εδώ και δεκαετίες». Καταλήγοντας αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη τον Μάρτιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Βάζει δύσκολα πριν συναντηθούν 

Παραμονές της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη με το Νίκο Χριστοδουλίδη ο Ερσίν Τατάρ βάζει δύσκολα στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του στο κανάλι Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι δύσκολο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως ο ίδιος είναι υπέρ του διαλόγου και πρόσθεσε: «Εμείς μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα. Η Τουρκία υποστηρίζει αυτή την πολιτική μαζί μας. Ποτέ δεν μπορείτε να μας επιβάλετε μια λύση λέγοντας ‘αυτό λέει η ΕΕ’, θάβοντας το κεφάλι σας στην άμμο. Η κόκκινη γραμμή μας είναι η κυριαρχία μας».

Στο μεταξύ ένα άλλο ζήτημα τα οποίο άρχισε να απασχολεί τα κατεχόμενα και το οποίο θα βρεθεί στην ατζέντα της Λευκωσίας, πολύ σύντομα, είναι και η αλλαγή ονόματος του κατοχικού καθεστώτος από «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου». Για το θέμα αυτό ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως «Το όνομα του κράτους στον νότο είναι Κυπριακή Δημοκρατία. Ουδέποτε τους αποκάλεσαν ‘κράτος του νότου’. Για να υπάρξει ισότητα πρέπει να γίνουμε Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου». Ανέφερε επίσης ότι «η αλλαγή ονόματος θέλει συνταγματική τροποποίηση και στήριξη της κοινής γνώμης».