Από τις 11 Μαρτίου ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει νέο πρόεδρο, όμως το σκηνικό στην Πινδάρου εξακολουθεί να παραμένει ρευστό καθώς η ηγετική ομάδα θα σχηματοποιηθεί μετά από τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί εντός Μαίου. Η επισήμανση η οποία δεν αφορά μόνο τη συγκρότηση της νέας ηγετικής πυραμίδας αλλά και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το κόμμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η περίοδος αυτή είναι ασφαλώς μεταβατική για τον ΔΗΣΥ, ο οποίος προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και να μπει στη νέα εποχή. Τα πρώτα δείγματα γραφής αναμένονται να αρχίσουν να καταγράφονται από το φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν το συνέδριο του κόμματος στις 29 Απριλίου για ένα πρώτο και ουσιαστικό απολογισμό της ήττας στις προεδρικές εκλογές αλλά και οι εκλογές για τις θέσεις αναπληρωτή προέδρου, αντιπροέδρων, προέδρου ΓΟΔΗΣΥ και των 25 θέσεων στο Πολιτικό Γραφείο. 

Tην εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν κάποιες ανατροπές. Ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ανακοίνωσε οριστικά πώς τελικά δεν θα διεκδικήσει θέση στην ηγεσία του κόμματος. Και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος,που πρώτος έσυρε το χορό των υποψηφιοτήτων, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την απόσυρση του ενδιαφέροντος του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Είχε προηγηθεί την Δεύτερα η εξαγγελία της υποψηφιότητας για τη θέση του αναπληρωτή του πρώην βουλευτή Αμμοχώστου Σωτήρη Σαμψών. Η απόφαση των Καρούσου και Φαίδωνος, δεν έχουν σχέση με την εξαγγελία Σαμψών. Ο πρώτος επικαλέστηκε την οικογένεια του για την απόφαση του να μην διεκδικήσει καμία θέση στην ηγεσία. Ο δήμαρχος Πάφου από την  πλευρά άφησε υπονοούμενα που αφορούν, όπως ερμηνεύουμε και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να πολιτευθεί η νέα ηγεσία. 

«Πιστεύω – ανέφερε στην ανάρτησή του – ότι το πολιτικό κλίμα εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως διαμορφώνεται σήμερα, δεν επιτρέπει να ακουστούν όλες οι αλήθειες και η επιλογή του κατευνασμού και της διαχείρισης σε μικρή κλίμακα είναι αυτό που θα επικρατήσει. Την ίδια ώρα, υποβολή υποψηφιοτήτων με σκοπιμότητες είναι ότι χειρότερο και εκτιμώ ότι δεν το αποφύγαμε». Η αναφορά σε υποψηφιότητες σκοπιμοτήτων είναι επίσης κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. 

? Αναπληρωτής πρόεδρος- Για τη θέση, έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος και βουλευτής Λεμεσού, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους και ο Σωτήρης Σαμψών. Την ίδια ώρα όμως, η απόσυρση Φαίδωνα και η μη διεκδίκηση θέσης από τον Καρούσο, έδωσε τροφή για συζητήσεις στα πηγαδάκια και στους διαδρόμους της Πινδάρου για εξαγγελία μιας νέας υποψηφιότητας για τη θέση αναπληρωτή, που θα έχει την στήριξη πρωτοκλασάτων στελεχών και να λειτουργεί ως πίεση προς την Αννίτα Δημητρίου ως προς τον τρόπο που το κόμμα θα πολιτεύεται ως αντιπολίτευση. Το ποιο θα είναι αυτό το άτομο, παραμένει ερωτηματικό. Στο κομματικό παρασκήνιο γίνεται λόγος για τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά. Σίγουρα το θέμα θα ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα στις 4 Απριλίου με την υποβολή των υποψηφιιοτήτων. Σε περίπου δέκα μέρες από σήμερα, το σκηνικό θα πάρει την τελική του μορφή ως προς τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του αναπληρωτή, αλλά και για τις θέσεις αντιπροέδρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρείς θέσεις αντιπροέδρων- Υποψηφιότητα έχουν εξαγγείλει επίσημα η βουλευτής Λευκωσίας, Σάβια Ορφανίδου, η βουλευτής Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου και ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.  Απ’ εκεί και πέρα συνεχίζουν να ακούγονται διάφορα ονόματα που θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως της Ξένιας Κωνσταντίνου και της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου Παναγιώτου, του Ονησίφορου Ιορδάνους, του Χρίστου Πάλλη και του Γιώργου Νικολέττου. 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου το παγκύπριο συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου  στη Λευκωσία και η 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη των υπολοίπων θέσεων της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος, της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ και των 25εκλελεγμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023.

Μέχρι και το φθινόπωρο θα δώσει και η νέα Κυβέρνηση ουσιαστικά δείγματα γραφής για τα οποία ο ΔΗΣΥ θα μπορεί να προσδιορίσει τον ρόλο του, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ήδη εσωκομματικά έχουν αρχίσει να καταγράφονται τρεις διαφορετικές τάσεις ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα απέναντι στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σκληρή αντιπολίτευση: Μια μερίδα στελεχών τάσσεται υπέρ μίας σκληρής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Εντός του ΔΗΣΥ είναι γεγονός ότι υπάρχει ακόμα θυμός έναντι του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας για τη στάση του προεκλογικά και αυτό αντικατοπτρίζεται και σε μερίδα στελεχών του κόμματος. Ο θυμός αποτυπώθηκε άλλωστε και στην πολύκροτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Τα άτομα αυτά «ακονίζουν μαχαίρια» κατά τη Κυβέρνησης.

Υπεύθυνη αντιπολίτευση: Η δεύτερη τάση έχει σημείο αναφοράς την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Δηλαδή, ως κόμμα ο ΔΗΣΥ να είναι στην αντιπολίτευση, ωστόσο θα καθορίζει την στάση ανάλογα με τις πολιτικές της Κυβέρνησης και κατά πόσο αυτές κρίνονται ότι είναι προς τη σωστή ή όχι κατεύθυνση. Όταν η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη μπει στα βαθιά της διακυβέρνησης με παραγωγή πολιτικής, τότε υποστηρίζει αυτή η ομάδα στελεχών, θα είναι και η ώρα που ο ΔΗΣΥ που θα δώσει το στίγμα του ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Αντιπολίτευση ήπιων τόνων: Μια τρίτη τάση που παρατηρείται εντός του κόμματος είναι η «φιλική αντιπολίτευση». Μερίδα στελεχών θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να κινείται στις παρυφές της συμπολίτευσης, έχοντας ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προέρχεται από τον ίδιο το ιδεολογικοπολιτικό χώρο με τους ιδίους. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΔΗΣΥ δεν είναι εύκολος και η δυσκολία αυτή αποτυπώνεται χαρακτηριστικά μέσα και από τις τρεις τάσεις που καταγράφονται. Αυτό το οποίο επισημαίνεται από διάφορους κύκλους είναι ότι μέχρι στιγμής, ο τρόπος που πολιτεύεται η Κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στις θέσεις του ΔΗΣΥ. Κάποιοι μάλιστα σημειώνουν το γεγονός ότι στα μεγάλα κεφάλαια, όπως είναι το Κυπριακό και η Οικονομία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινείται πιο πολύ ως συνέχεια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη με κάποια σημάδια προσπάθειας βελτίωσης της, παρά ως Κυβέρνηση αλλαγής. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εξωτερικών και Οικονομικών στις οποίες θα παραστούν οι αντίστοιχοι υπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι θα αποτυπώσουν ακόμα πιο λεπτομερώς την κυβερνητική πολιτική. 

Εντατικά για βουλευτές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και από πλευράς Πινδάρου μία από τις πρώτες αλλαγές που έφερε η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρόθεση για συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας δύο φορές την εβδομάδα και όχι μία που γινόταν μέχρι τώρα, για καλύτερο συντονισμό επί όλων των θεμάτων.

Η σύνοδος του ΕΛΚ την προηγούμενη βδομάδα ήταν η πρώτη της Αννίτας Δημητρίου ως προέδρου του ΔΗΣΥ και σίγουρα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να χτίσει η νέα πρόεδρος του κόμματος, διατηρώντας τις στενές σχέσεις που παραδοσιακά ο ΔΗΣΥ διατηρεί με το ΕΛΚ που αποτελεί και την μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Αναστασιάδης στην Πινδάρου

Ο Νίκος Αναστασιάδης πήγε την περασμένη Τρίτη στην Πινδάρου για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η συνάντηση κράτησε αρκετή ώρα και παρά το ότι στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται λόγος για εθιμοτυπική συνάντηση, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως Πρόεδρος ανέφερε ότι θα βρίσκεται δίπλα στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας όποτε τον χρειαστεί, ενώ δεν παρέλειψε να πει και κάποια από τα παράπονά του για την αντιμετώπιση που έτυχε μετεκλογικά από ορισμένους στο κόμμα. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε για την πρόθεση του να ανοίξει πολιτικό γραφείο και στη Λευκωσία, εκτός από τη Λεμεσό, για να έχει επαφές, να πραγματοποιεί συναντήσεις, να βλέπει κόσμο αλλά και να βρίσκεται κοντά στο κόμμα.

Η κόντρα με ΑΚΕΛ

Στο διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής αναπτύχθηκε έντονα το αφήγημα της «υπέρβασης» στο β γύρο των προεδρικών εκλογών με κάποιους, όπως λέγεται να δουλεύουν και παρασκηνιακά για την στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψήφιου που στήριζε το ΑΚΕΛ. Ένα δεδομένο που για κάποιους θεωρήθηκε ως μία βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τους δράσης, ή για μετέπειτα συνεργασία. Η κίνηση του βουλευτή Λευκωσίας και προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής κατά τη διαφθοράς ζητώντας διερεύνηση δημοσιεύματος που έκανε αναφορά σε χρηματοδότηση του ΑΚΕΛ – όπως και διαφόρων άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων- από ρωσικό λόμπι προκειμένου να προωθεί στην Κυπριακή Βουλή ψηφίσματα που αφορούσαν την Κριμαία. Μία ενέργεια η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εζεκίας Παπαϊωάννου που είχε κάνει λόγο για επιλεκτική ευαισθησία, συνδυάζοντας το θέμα και με το πρόσφατο κατηγορητήριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι προεκλογικά και ο Ανδρέας Μαυρογιάννη είχε στείλει επιστολή στην ανεξάρτητη αρχή κατά της Διαφθοράς ζητώντας διερεύνηση των όσων αναφέρει κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα βιβλία του ο Μακάριος Δρουσιώτης. Πηγές από την Πινδάρου σημείωναν πώς η κίνηση Δημητρίου ήταν δική του πρωτοβουλία ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση. Πηγές ωστόσο σημείωναν ότι αυτό δεν σημαίνει πώς ήταν μία κίνηση που δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.