Δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως «η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα» και πως εάν γίνει σωστός σχεδιασμός και αξιοποίηση του μομέντουμ, η ανάπτυξη θα είναι ραγδαία και τα οφέλη τεράστια για τους κατοίκους. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ), Σταύρος Σταύρου, σε συνέντευξή του στον «Φ», εξηγεί τους λόγους που διανοίχθηκαν τόσο μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη, προειδοποιώντας, παράλληλα, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν δεν στηριχθεί η προσπάθεια που γίνεται.   

«Δεν λέω πως η επόμενη δεκαετία ανήκει στην Λάρνακα, επειδή ακούγεται ωραίο. Οι συγκυρίες είναι εδώ πρέπει όμως να τις εκμεταλλευτούμε. Άργησε να ξεκινήσει την ανάπτυξη η Λάρνακα σε σχέση με άλλες πόλεις, όμως αυτό μπορεί να της βγει σε καλό στο τέλος. Οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη, είναι οι ίδιοι οι Λαρνακείς και τους παρακαλώ να μην το κάνουν. Πρέπει να γίνουμε μια γροθιά για να πετύχουμε αυτά που αξίζουν στην πόλη». 

Δύο τεράστια έργα, θ’ αποτελέσουν στην ουσία τη βάση για τη νέα Λάρνακα και αυτά είναι η ανάπτυξη της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων και η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας, για τα οποία είχε ασκήσει πολλές πιέσεις τα τελευταία χρόνια το ΕΒΕΛ. Σ’ ό,τι αφορά στην περιοχή απ’ όπου μετακινήθηκαν οι πετρελαιοδεξαμενές, ο κ. Σταύρου σημείωσε πως τα πλάνα είναι μεγαλεπήβολα και πως οι ιδιωτικές εταιρείες, ετοιμάζουν ήδη μακέτες προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. 

«Πιστεύω πως κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τι ανάπτυξη μπορεί να γίνει σε τρία χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου, διότι απλούστατα δεν έχει ξαναγίνει. Θα γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή, σε βάθος χρόνου βέβαια. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Τα αρχικά σχέδια που είδαμε είναι εξαιρετικά, τόσο για τα δημόσια έργα όσο και για τα ιδιωτικά. Υπάρχουν μεγαλεπήβολα πλάνα, όμως πρέπει να γίνουν σωστά. Δεν πρέπει αυθαίρετα ν’ αρχίσει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Η δική μου άποψη είναι πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Λάρνακα, αλλά να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της. Σίγουρα, θα υπάρξουν και ψηλά κτήρια στην περιοχή, αλλά ελπίζουμε να μην δούμε μια άλλη Λεμεσό. Θέλουμε να γίνει βήμα με βήμα η ανάπτυξη για να είναι υγιής. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, κατά την άποψή μου, δεν έφεραν υγιή ανάπτυξη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ξενοδοχεία αλλάζουν την τουριστική Λάρνακα

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί, ωστόσο, το Σχέδιο Περιοχής που ετοιμάστηκε, πρέπει να τερματιστεί η οδηγία Seveso, που παραμένει σε ισχύ, επειδή δεν έχουν μετακινηθεί όλες οι εταιρείες υγραερίου, κάτι που άρχισε να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στους παράγοντες της πόλης. «Έμεινε μόνο η ΕΚΟ που καθυστερεί και πρέπει να φύγει για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί η περιοχή», υπέδειξε ο κ. Σταύρου.  

Διαβεβαιώσεις για την ανάπτυξη σε λιμάνι και μαρίνα

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, δεν δίστασε να αναφερθεί και στους ψιθύρους ανησυχίας που άρχισαν ν’ ακούγονται το τελευταίο διάστημα στη Λάρνακα, για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας. 

«Δεν σας κρύβω πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση και πως ακούγονται πολλά. Γι’ αυτό το λόγο κάλεσα τον διευθυντή της κοινοπραξίας στο ΕΒΕΛ, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση, επειδή προσπαθούν να φέρουν κάποια σχέδια από τη δεύτερη στην πρώτη φάση, προκειμένου να ενωθούν οι Φοινικούδες με το λιμάνι. Έχουν ξεκινήσει, ευτυχώς, οι εργασίες στη διατηρητέα αποβάθρα. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και θα δούμε να ξεκινούν και τα μεγάλα έργα. Είναι ένα έργο 1,2 δισ., το οποίο ούτε αυτό θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. 

Η ολοκλήρωση του έργου, που είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών, θα σημαίνει πολλά για τη Λάρνακα. Στο λιμάνι δεν θα υπάρχουν ούτε σκόνες ούτε οχληρία. Ένας από τους λόγους που θέλαμε να δοθούν και τα δύο στον ίδιο επενδυτή, ήταν για να υπάρχει αμοιβαίο όφελος στον ίδιο να κρατήσει το λιμάνι σε υψηλό επίπεδο, επειδή θα είναι δίπλα από τη μαρίνα του».

«Τους νέους θέλουμε να προσελκύσουμε στο κέντρο»

Ερωτηθείς για τα σφοδρά παράπονα που υπάρχουν για την ανέγερση του mall, που είχε ως αποτέλεσμα να «νεκρώσει» το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, ο κ. Σταύρου απάντησε πως ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει.   

«Δεν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη μιας πόλης. Ένα mall έπρεπε να γίνει στην επαρχία Λάρνακας. Η Λάρνακα, λόγω καιρού προσφέρεται και για ένα υπαίθριο “mall” που είναι το κέντρο μας. Πρέπει όμως, να δοθούν κίνητρα, για να καταλάβουν οι καταστηματάρχες εάν πρέπει να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτή η μετατροπή στο τι είναι εφικτό να δουλέψει, έπρεπε να γίνει πριν το mall. Θα πρέπει να βάλουμε ειδικούς για να μας πουν τι θα δουλέψει στη συγκεκριμένη περιοχή. Μια πόλη εάν προχωρήσει μπροστά, δεν σημαίνει πως αλλάζει ο χαρακτήρας της. Κάποτε, η Λάρνακα ήταν γεμάτη με μαγαζιά που πουλούσαν υφάσματα. Αν ήταν σήμερα εκεί, εκείνα τα καταστήματα θα δούλευαν; Αυτό που λέω είναι πως, πρέπει να βρούμε το επόμενο βήμα και πρέπει ν’ αφήσουμε τους νέους, που σκέφτονται εκτός του κουτιού, να μας πουν τις ιδέες τους. Στο τέλος της ημέρας, τους νέους θέλουμε να προσελκύσουμε στο κέντρο».   

Άλλοι τομείς που θα φέρουν ανάπτυξη στη Λάρνακα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, είναι ο τουρισμός, καθώς και η προσέλκυση ξένων εταιρειών. «Προτρέπω τους ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης ν’ αρχίσουν να κτίζουν γραφεία στη Λάρνακα. Υπάρχουν πολλές εταιρείες από το εξωτερικό που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να μεταφέρουν τα γραφεία τους και δεν έχουμε. Η Λεμεσός έχει κορεστεί και ψάχνουν Λάρνακα και δεν βρίσκουν». 

Ολική ανάπτυξη των Φοινικούδων

Το παζλ της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, θα συμπληρωθεί στην ίδια περιοχή με την ολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, για την κατάσταση του οποίου φωνάζει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ.   

«Ξεκινήσαμε καλά με τις Φοινικούδες και στην πορεία έγινε μια ζούγκλα από κατασκευές. Πρέπει να επανέλθουμε στην ομοιομορφία, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις στο στιλ της Λάρνακας. Κάποιοι μπορεί να γελάσουν με αυτό, αλλά όπως μπαίνεις στις Κάννες και βλέπεις ένα παραλιακό μέτωπο ομοιόμορφο, έτσι πρέπει να γίνει και στη Λάρνακα. Τα τελευταία χρόνια, κάναμε το μεγάλο λάθος να υποβαθμίσουμε τις Φοινικούδες για ν’ αναπτυχθούν άλλες περιοχές. Ένα μεγάλο λάθος που έγινε, ήταν επί προηγούμενης δημαρχίας, όταν λήφθηκε απόφαση το χριστουγεννιάτικο δέντρο να μεταφερθεί από την πλατεία Ευρώπης στην πλατεία Ερμού. Είναι πρωτάκουστο αυτό, σε ποια άλλη χώρα έχει γίνει; Μετά από πέντε χρόνια, ήρθε πίσω το δέντρο, ωστόσο, η ζημιά έγινε. Υπάρχει και μια στάση λεωφορείων στη μέση των Φοινικούδων. Δεν γίνεται κάποιος να πίνει τον καφέ του και αντί να βλέπει τη θάλασσα να βλέπει λεωφορεία και σταθμευμένα αυτοκίνητα».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Μεγάλη πρόκληση το «Λάρνακα 2030»

Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, η Λάρνακα όπως είναι γνωστό προετοιμάζεται πυρετωδώς και για τη διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, που είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «Λάρνακα 2030», που συστάθηκε για να προωθήσει την υποψηφιότητα της πόλης, αναφέρθηκε και στις διεργασίες γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

«Είναι πολύ μεγάλο έργο το 2030, γίνεται πολλή δουλειά και χρειάζεται ακόμη περισσότερη», σημείωσε, προσθέτοντας πως εάν η πόλη πάρει το χρίσμα πέραν από την ανάπτυξη τομέων του πολιτισμού, θα υπάρχουν μεγάλα οφέλη και στον τουρισμό. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση που ελπίζουμε να πετύχουμε, διότι να βάλει τη Λάρνακα σ’ ένα άλλο χάρτη».