Πρόταση με την οποία η περιοχή της Κακορατζιάς κοντά στην Κοφίνου, θα αποκτήσει ειδικό καθεστώς όπου θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε δορυφορικές υποδομές και κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων (data centers) ετοιμάζει ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τέτοιες αναπτύξεις, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρων της Hellas Sat και ο Δορυφορικός Σταθμός «Μακάριος Γ» της ΑΤΗΚ, είναι  πολύ μεγάλο. Ο υπουργός Μεταφορών επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στην Κακορατζιά, που δημιουργήθηκε το 2009 και αναπτύσσεται συνεχώς. 

Πέραν του δορυφόρου Hellas Sat 2 που τέθηκε σε τροχιά το 2003, του Hellas Sat 3 που θα εκτοξευθεί σε 50 μέρες από σήμερα -στις 28 Ιουνίου- αλλά και του Hellas Sat 4  που θα εκτοξευθεί εντός του 2018, από το «Hellas Sat Space Center» στην Κακορατιζά, από εκεί πλέον διευθύνονται και ξένοι δορυφόροι, αφού οι ιδιοκτήτες τους έχουν εμπιστευθεί την παρακολούθηση και διόρθωση της τροχιάς των δορυφόρων τους σε κυπριακά και ελλαδικά χέρια.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της Hellas Sat, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, για τη συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον Σταθμό και τις επεκτάσεις. Για το πρόγραμμα ετοιμασίας, εκτόξευσης και λειτουργίας των δύο υπερσύγχρονων νέων δορυφόρων, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Πρωτοπαπά και ανώτερα τεχνικά στελέχη του δορυφορικού οργανισμού, ότι τις επόμενες ημέρες ο δορυφόρος Hellas Sat 3 θα ελεγχθεί για μεταφορά του από τη Νίκαια της Γαλλίας στο Διαστημικό Κέντρο της Arianne Space στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, από όπου θα γίνει η εκτόξευση. Πέραν του ελέγχου δορυφόρων και της τηλεμετρίας μέσω του σταθμού, της αναμετάδοσης πέραν των 300 τηλεοπτικών προγραμμάτων και δορυφορικών συνδέσεων ίντερνετ μεταξύ ηπείρων, στην Κακορατζιά ξεκινά και η φιλοξενία κέντρων ψηφιακών δεδομένων (data centers), μεγάλων διεθνών τηλεοπτικών οργανισμών και όχι μόνο.   

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον τόσο από ξένους δορυφορικούς οργανισμούς, όσο και από διάφορους διεθνείς φορείς για τη δημιουργία κέντρων ψηφιακών δεδομένων στην Κύπρο. Όπως εξήγησε ο Μάριος Δημητριάδης στον «Φ», ήδη ετοιμάζει πρόταση, σε συνεννόηση και με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, για καθορισμό ειδικών συνθηκών και διευκολύνσεων για τέτοιες αναπτύξεις στην περιοχή της Κακορατζιάς.

Το ενδιαφέρον είναι έντονο για τέτοιες επενδύσεις, ιδιαίτερα από χώρες της Μ. Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου όπως και της Ασίας. Υπάρχουν, όμως, τρία θέματα προς επίλυση, συμπληρώνει ο ίδιος. Πρώτο πρόβλημα είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που απαιτούν μήνες ή και περισσότερο από χρόνο για τις άδειες μιας δορυφορικής κεραίας για τέτοιους σκοπούς. Αυτό μπορεί να απλοποιηθεί, αφού διευκολυνθούν οι πολεοδομικές αδειοδοτήσεις δεδομένου ότι εξασφαλίζονται οι απαραίτητες τεχνικές άδειες ως προς συχνότητες, ισχύ κ.τ.λ.   

Εμπόδιο το υψηλό κόστος

Δεύτερο σοβαρό εμπόδιο είναι το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα για τα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων, που είναι ενεργοβόρα. Εξετάζεται από τον υπουργό Μεταφορών σε συνεργασία με τον υπουργό Ενέργειας, η δυνατότητα για ειδικό καθεστώς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων με πιο εύκολη αδειοδότηση, τα οποία θα δίνουν φθηνή ενέργεια, μετριάζοντας το κόστος της συνολικής κατανάλωσης. Τρίτο θέμα, είναι το αρκετά ακριβό ίντερνετ σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες, στις πολύ υψηλές ταχύτητες και όγκους που απαιτούνται, ζήτημα που αναμένεται να συζητήσει ο υπουργός, τόσο εντός Υπουργείου, όσο και με τον Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τους παρόχους.