Την εκδήλωση με τίτλο «Η Κύπρος του 1974 μέσα από τη Λογοτεχνία» διοργανώνει την Τετάρτη 16 Ιουλίου η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

H εκδήλωση παρουσιάζει μέσα από μια λογοτεχνική προσέγγιση τα γεγονότα της τραγικής εισβολής του 1974. Μέσα από τις ομιλίες διακεκριμένων ακαδημαϊκών και δημιουργών, θα αναδειχθούν: η μνήμη, το τραύμα αλλά και η ανάγκη για συμφιλίωση και ειρήνη όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα από διάφορα λογοτεχνικά έργα.

Η εκδήλωση φιλοξενεί σπουδαίους λογοτέχνες οι οποίοι μέσα από διάφορα έργα θα προσεγγίσουν το δράμα της εισβολής αλλά και την ανάγκη του λαού για συνεργασία, επαναπροσέγγιση και συμφιλίωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν στο κοινό οι εξής τοποθετήσεις:

  • Γιάννης Η. Ιωάννου, Ομότιμος Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paul Valéry- Montpellier, «Η ποιητική γενιά του ‘74: Η πρώιμη παραγωγή»
  • Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας, «Πώς μετατρέπεται η μαρτυρία σε λογοτεχνικό είδος»
  • Βασιλική Σελιώτη, Διδάκτορας Φιλολογίας, «Κυριάκου Χαραλαμπίδη, ‘Του Αρχαγγέλου (Στίχοι για Επαναπροσέγγιση)’: προσεγγίζοντας την ανάγκη και τον φόβο της συμφιλίωσης στο τραυματικό φόντο του ’74».
  • Στέλλα Αλεξίου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «’Το Γαϊτάνι’ του Μιχάλη Πασιαρδή και η ‘Τρελλή γιαγιά’ της Ρήνας Κατσελλή: ανυπεράσπιστα πρόσωπα, προσφυγιά και συνθήκες εγκλεισμού».

Πού και πότε

  • Λευκωσία, Κέντρο Πληροφόρησης– Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», Αμφιθέατρο «Φίλιππος Τσιμπόγλου»- Αίθουσα 012, Τετάρτη 16 Ιουλίου, 6μ.μ. Κράτηση μέσω του σχετικού συνδέσμου