Mια συγκλονιστική ταινία για την κατάσταση στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης είναι το πολυβραβευμένο ισραηλινο-παλαιστινιακό ντοκιμαντέρ «Καμία Άλλη Γη» (No Other Land), που προβάλλει στις 27 και 28 Μαΐου ο κινηματογράφος Πάνθεον στη Λευκωσία. 

Το «No Other Land» δείχνει την κατεδάφιση παλαιστινιακών χωριών στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό.

Η ταινία έλαβε φέτος το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ βραβεύτηκε και στην Μπερλινάλε και σκηνοθετήθηκε από μια ομάδα που αποτελείται τόσο από Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστινίους και παρουσιάζει τη συναισθηματική πτυχή της υπόθεσης από τη σκοπιά των Παλαιστινίων κατοίκων.

Η ταινία του 2024 δημιουργήθηκε από τους Μπάζελ Άντρα, Χάμνταν Μπαλάλ, Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ραχέλ Σορ, στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο. Μια ισραηλινο-παλαιστινιακή κολεκτίβα τεσσάρων ακτιβιστών σχεδίασε και παρήγαγε την ταινία σε αυτό που περιγράφουν ως πράξη αντίστασης στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. 

Η ταινία γυρίστηκε μεταξύ 2019 και 2023 και δείχνει την καταστροφή μιας παλαιστινιακής κοινότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία αντιστεκόταν στον αναγκαστικό εκτοπισμό μετά την κήρυξη μιας ισραηλινής «ζώνης στρατιωτικής εκπαίδευσης» στη γη τους.

Για περισσότερα από 5 χρόνια ο Παλαιστίνιος δικηγόρος και ακτιβιστής Μπάζελ Άντρα, με την απρόσμενη βοήθεια του Ισραηλινού δημοσιογράφου Γιουβάλ Άμπραχαμ που τον συνοδεύει στον αγώνα του, κινηματογραφεί την καταστροφή της περιοχής Μασαφέρ Γιάτα της Δυτικής Οχθης. Είναι μια όμορφη ορεινή περιοχή σπαρμένη με 20 αρχαία παλαιστινιακά χωριά στο νότιο άκρο της Δυτικής Όχθης. 

Οι χωρικοί της περιοχής είναι αγρότες και πολλοί ζουν σε παλιά πέτρινα κτίσματα και σπηλιές. Τα μικρά χωριουδάκια της περιοχής εμφανίζονται στους χάρτες πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όπως για παράδειγμα στον Βρετανικό χάρτη της Παλαιστίνης του 1945 αλλά παρ’ όλα αυτά, η ισραηλινή κατοχή δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τους. Τα χωριά έχουν αφαιρεθεί από τους ισραηλινούς χάρτες.

Το 1980 ο ισραηλινός στρατός κήρυξε την γη στην περιοχή ζώνη «στρατιωτικής εκπαίδευσης» που σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον ανοιχτή στους Παλαιστίνιους. Αργότερα αποκαλύφθηκε, από δύο απόρρητα ισραηλινά κρατικά έγγραφα, ότι όπως εξηγούσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν- τότε Υπουργός Γεωργίας- αυτό έγινε για να εκτοπιστούν τα χωριά και η περιοχή του να διατεθεί σε Ισραηλινούς έποικους.

Η απόφαση της καταστροφής των παλαιστινιακών χωριών και ο εκτοπισμός περίπου 1800 ανθρώπων πυροδότησε παγκόσμια κατακραυγή και θεωρείται από πολλούς, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έγκλημα πολέμου.

Ένας από τους τρόπους που ο στρατός προχωρά στον εκτοπισμό είναι το συστηματικό γκρέμισμα κατοικιών με μπουλντόζες. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή πολιτική διοίκηση στην Δυτική Όχθη απορρίπτει το 98% των αιτήσεων Παλαιστινίων για οικοδομικές άδειες, ενώ επιτρέπει ελεύθερα την εγκατάσταση εποίκων από το Ισραήλ στην περιοχή.

Αυτή η αποικιοκρατική πολιτική χρησιμοποιεί τον στρατιωτικό νόμο για να αναγκάσει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν την γη των γονιών τους αφού δεν μπορούν να χτίσουν και να κατοικήσουν νόμιμα. Όλα τα σπίτια, τα σχολεία, τα πηγάδια και οι δρόμοι θεωρούνται «παράνομα» και σημειώνονται για κατεδάφιση. Η ίδια η ύπαρξη των παλαιστινίων, στη γη τους, είναι παράνομη.

Η ταινία, συμπαραγωγή της Παλαιστίνης και της Νορβηγίας, επιλέχθηκε για το τμήμα Πανόραμα του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 16 Φεβρουαρίου 2024, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Ντοκιμαντέρ της Berlinale. Η ταινία κέρδισε πρόσφατα και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στα 97α Βραβεία Όσκαρ.

Το τρέιλερ της ταινίας: 

Πού και πότε 

  • Λευκωσία, Πάνθεον, Τρίτη 27 & Τετάρτη 28 Μαΐου, 8.30μ.μ. Διάρκεια: 92’. Εισιτήρια: Pantheon