Με δύο παραστάσεις του Ιβάν Βιριπάγιεφ, ηγετική φυσιογνωμία στο κίνημα του Νέου Ρωσικού Δράματος, συνεχίζεται από τις τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου.

Η νεοσύστατη διοργάνωση δίνει αυτή τη φορά το βήμα στον αντικαθεστωτικό Ρώσο και πολιτογραφημένο Πολωνό σκηνοθέτη και συγγραφέα για να παρουσιάσει στο The Warehouse by ITQuarter, στο Καρνάγιο της Λεμεσού, τις παραστάσεις του «Ηλεκτρονικές συσκευές Mahamaya» και «Ο κόσμος των όμορφων πεταλούδων».

Ο Βιριπάγιεφ, νικητής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας to 2006 με την ταινία «Euphoria», παρουσιάζει στην Κύπρο δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του. Η αναγνωστική παράσταση του θα λάβει χώρα στο πολιτιστικό συγκρότημα Warehouse της ITQuarter, στα ρωσικά και ουκρανικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Στο έργο «Ηλεκτρονικές συσκευές Mahamaya» τέσσερις performers ξεδιπλώνουν μια εγκυκλοπαίδεια της σύγχρονης ζωής με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δεν υπάρχουν χαρακτήρες με τη συνήθη έννοια. Στη σκηνή, που μοιάζει με μεγάλη οθόνη, τέσσερις ερμηνευτές θέτουν και απαντούν ερωτήματα που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής: επιστήμη, πολιτική, οικογένεια, ναρκωτικά, σεξ, θρησκεία κ.π.ά. Το κοινό, μαζί με τους χαρακτήρες, οδηγείται στην απάντηση στο βασικό ερώτημα «ποιοι είμαστε πραγματικά;», η απάντηση στο οποίο βρίσκεται πέρα από τα όρια της γλώσσας.

Το έργο «Ο κόσμος των όμορφων πεταλούδων» βασίζεται σε ποιήματα που έγραψε ο Ιβάν Βιριπάγιεφ μετά τον θάνατο ενός στενού οικογενειακού φίλου. Ο ίδιος ο Ιβάν, μαζί με τη σύζυγό του, την Πολωνή ηθοποιό Καρολίνα Γκρούσκα, διάβασαν τα ποιήματα, μετατρέποντας την παραγωγή σε μια θεραπευτική συνεδρία. Είναι μια σειρά από συγκινητικά ποιήματα που υπάρχουν στο μεταίχμιο της πεζογραφίας, το καθένα από τα οποία χρησιμοποιεί τη μία ή την άλλη γνωστή μορφή, από κλασική έως την παρακλητική.

Ο Ιβάν Βιριπάγιεφ

Τα βασικά θέματα που ερευνά ο συγγραφέας είναι η σωτηρία της ψυχής, η εύρεση του αληθινού μονοπατιού, η ικανότητα να βρίσκεται σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, η θρησκευτική συνείδηση ​​και ο υπαρξιακός φόβος για το αναπόφευκτο. Ωστόσο, παρά την πολυπλοκότητα των ποιητικών μορφών και των θεμάτων που πραγματεύονται, όλα τα ποιήματα διακρίνονται από μια ιδιαίτερη αίσθηση ρυθμού και την ικανότητα να μπαίνουν στο κέντρο της καρδιάς του θεατή.

«Πριν από μερικά χρόνια, ένας από τους πιο στενούς μου φίλους πέθανε.  Έπεσε από το παράθυρο» σημειώνει ο Ιβάν Βιριπάγιεφ, αναφερόμενος στον Αμερικανό ηθοποιό Καζιμίρ Λίσκε που πέθανε το 2017 στη Μόσχα. «Η οικογένειά μου και ο Καζ ήμασταν πολύ δεμένοι. Ο απροσδόκητος θάνατός του ήταν πραγματικό σοκ για εμάς, ειδικά για την κόρη μας, που ήταν μόλις 5 ετών και ήταν η πρώτη της εμπειρία απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου». Τα ποιήματα ερμηνεύει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τη Δευτέρα, στο The Warehouse, θα πραγματοποιηθεί επίσης ανοιχτή συζήτηση με τον Ιβάν Βιριπάγιεφ και πάρτι με τη συμμετοχή του ιδίου και της πολωνικής κολεκτίβας Teal House, με έδρα τη Βαρσοβία.

  • Λεμεσός, The Warehouse by ITQuarter. «Mahamaya Ηλεκτρονικές συσκευές»: Παρασκευή 31 Μαΐου, 7μ.μ. (ρωσικά), Σάββατο 1η Ιουνίου, 2μ.μ. (ουκρανικά) & 7μ.μ. (ρωσικά), Sold Out Tickets. «Ο κόσμος των όμορφων πεταλούδων»: Δευτέρα 2 Ιουνίου, 2μ.μ. (μόνο για κατόχους Festival Ticket)

Ποιος είναι ο Ιβάν Βιριπάγιεφ

Eξέχων Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννημένος στις 10 Αυγούστου 1974 στο Ιρκούτσκ της Ρωσίας, είναι γνωστός για τη συνεισφορά του τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Ο Βιριπάγιεφ αποφοίτησε από τη Σχολή Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας το 1997 και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, μεταβαίνοντας αργότερα στη συγγραφή και τη σκηνοθεσία.

Κέρδισε την αναγνώριση για τις θεατρικές του ικανότητες με έργα όπως ο «Ιούλιος» και οι «Ψευδαισθήσεις», που εξερευνούν υπαρξιακά θέματα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα έργα του έχουν ανέβει διεθνώς κι έχουν τύχει της κριτικής για την ποιητική τους γλώσσα και τις βαθιές γνώσεις για την ανθρώπινη κατάσταση. Στην Κύπρο ανέβηκε το 2022 το έργο του «Οξυγόνο» από την ομάδα Σόλο για Τρεις.

Από το 2014 ζει μόνιμα στην Πολωνία με τη σύζυγό του, την εξέχουσα Πολωνή ηθοποιό Καρολίνα Γκρούσκα. Τον Μάιο του 2022 ανακοίνωσε ότι αποποιείται τη ρωσική υπηκοότητα και πολιτογραφήθηκε Πολωνός.