Την ετήσια έκθεση των τελειόφοιτων φοιτητών του παρουσιάζει από τις 25 Μαΐου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.

Η έκθεση με τίτλο «CUTS 2024» παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και τις Πολιτιστικές του Υπηρεσίες. Η συνέργεια του Τμήματος Καλών Τεχνών και του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού -Αποθήκες Παπαδάκη ενδυναμώνει τους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης και προεκτείνει το πολιτισμικό άνοιγμα προς τους πολίτες, για μια ενεργή αλληλεπίδραση με τον ζωτικό χώρο των τεχνών.

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, εδραιώνοντας πλέον τη θέση του ως ενεργή ακαδημαϊκή κοινότητα με ουσιαστική ανάπτυξη και προσφορά στη σύγχρονη εικαστική πρακτική και θεωρία, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα της πτυχιακής εργασίας των τελειόφοιτων φοιτητών του. Η έκθεση παραθέτει το δημιουργικό αμάλγαμα των ακαδημαϊκών πεδίων και των διευρυμένων μέσων του Τμήματος Καλών Τεχνών– της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των εγκαταστάσεων, της χαρακτικής, του βίντεο, των νέων μέσων, του ήχου κτλ. –, που διασταυρώνονται με διαφορετικά πολιτισμικά, ανθρωπιστικά και επιστημονικά πεδία καθώς και νέες τεχνολογίες.

Τα έργα των πτυχιακών εργασιών κινούνται στο πλαίσιο αναδυόμενων πολιτισμικών πρακτικών και κατεπειγόντων ζητημάτων για να συνομιλήσουν με τα σύνθετα περιεχόμενα των σημερινών μας κόσμων. Θέματα εντοπιότητας και παγκοσμιότητας, ζητήματα οικολογίας, διερευνήσεις σε θέματα αναδυόμενων ταυτοτήτων ως απόρροια των σημερινών φυσικών, ψηφιακών και αισθητηριακών, λαβυρινθικών κόσμων, αλλά και αναστοχασμοί σε δομές και σχήματα εξουσίας και ιδεολογίας, διασταυρώνονται με πρακτικές θεραπείας και επούλωσης, καθώς και με σύγχρονες τελετουργίες από την κουλτούρα των νέων.

Η εργασία των νέων καλλιτεχνών αναδεικνύει τις μορφοπλαστικές, μεταμορφωτικές δυνατότητες της τέχνης, νοουμένης ως χώρου θέασης, συμπερίληψης και φροντίδας.

Τα έργα, αποτέλεσμα του αναπτυγμένου εικαστικού λόγου και έρευνας της νέας αυτής γενιάς καλλιτεχνών, προτείνονται στον εκθεσιακό χώρο ως μια διερευνητική εικαστική έκθεση/ άσκηση σε σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές και θεωρήσεις του βλέπειν.

  • Λεμεσός, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη (25367700). Εγκαίνια: Σάββατο 25 Μαΐου, 6μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 31 Μαΐου (10π.μ.- 6μ.μ. καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας)

Πτυχίο (ΒΑ) στις Καλές Τέχνες

Το Πτυχίο (ΒΑ) στις Καλές Τέχνες προσφέρει καλλιτεχνική εκπαίδευση, θεωρητικές γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, παρέχοντας ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης. Η γνωριμία και ο πειραματισμός με τα υλικά και η διερεύνηση μεθόδων πανεπιστημιακής μελέτης και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα στα εκάστοτε φιλοσοφικά, θεωρητικά, ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά πλαίσια βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η συγκρότηση μελλοντικών γενιών καλλιτεχνών με σημαντικό αντίκτυπο στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα και την πολιτιστική παραγωγή σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Στόχος, επίσης, είναι να ενδυναμώσει τις/τους νέες/ους καλλιτέχνες/τέχνιδες να διαμορφώσουν τις βάσεις για τις μελλοντικές τους πρακτικές, τόσο εντός του κυπριακού πλαισίου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, όσο και σε ένα διεθνές περιβάλλον.