To δρόμο δανεισμού από τη νέα πιστωτική γραμμή (το Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για άντληση φθηνής ρευστότητας με στόχο την κάλυψη των αυξημένων δαπανών υγείας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, βλέπει η Κύπρος. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής Science Hoaxes. Τι σημαίνει όμως στην πράξη ο δανεισμός από τη νέα γραμμή που έχει δημιουργήσει ο ESM;
Σύμφωνα με την αρχική πληροφόρηση που δίνει ο ίδιος ο Μηχανισμός, οι όροι για τον δανεισμό είναι: Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στο πιστωτικό όριο θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πιστωτική γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19.
Το πιστωτικό όριο που αναλογεί σε κάθε χώρα (2% του ΑΕΠ της), θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2022. Αυτή η περίοδος θα μπορούσε να προσαρμοστεί εάν υπάρχει ανάγκη, δεδομένης της εξέλιξης της κρίσης. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν δεσμευμένα για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελιωδών στοιχείων, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Μια χώρα που θα ενταχθεί στο σχέδιο, μπορεί να ζητήσει να αντλήσει από το προληπτικό πιστωτικό όριο.
 
Ο ESM μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα κάτω από το πιστωτικό όριο για μια περίοδο δώδεκα μηνών, η οποία μπορεί να παραταθεί δύο φορές για έξι μήνες. Τα δάνεια θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών. Η χώρα θα πρέπει να πληρώσει, εκτός από το κόστος δανεισμού του ESM, ένα περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,1%) ετησίως, ένα εφάπαξ τέλος υπηρεσιών 25 μονάδων βάσης (0,25%) και μια ετήσια υπηρεσία χρέωση 0,5 μονάδων βάσης (0,005%). Αυτό είναι χαμηλότερο από την τιμολόγηση που περιγράφεται για τα συνήθη προληπτικά πιστωτικά όρια του ESM και θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της Υποστήριξης Πανδημίας Κρίσεων στο ελάχιστο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μηχανισμός.
Εκτιμάται πως το Pandemic Crisis Support θα αξιοποιήσουν αρκετές χώρες της ΕΕ και ειδικά όσες πλήγηκαν περισσότερο από την επιδημία σε υγειονομικό επίπεδο. Ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί πιο έντονα όταν κλειδώσουν όλες οι λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του. Στην περίπτωση της Κύπρου, ακόμα δεν είνα ξεκάθαρο τι ποσό θα αντληθεί και πότε.