Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό διαβάζουμε τουλάχιστον. Η διάδοση του κοροναϊού και οι αναμενόμενες επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις έχουν φέρει για άλλη μια φορά τους επενδυτές σε θέση να αναμένουν μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve. Η αγορά των ομολόγων προεξοφλεί λίγο παραπάνω από μία μείωση των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους, με 55% πιθανότητα (τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο) η πρώτη να συμβεί ακόμη και στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η προειδοποίηση της Apple αυτή την εβδομάδα αύξησε την πιθανότητα μιας κίνησης τον Ιούνιο σε πάνω από 60%. Ενώ τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι τα καλύτερα που έχουν καταγραφεί την τελευταία διετία, οι επενδυτές επικαλούνται ξανά τις διεθνείς εξελίξεις ως λόγο για χαμηλότερα επιτόκια.  Η ανάκαμψη της Ευρώπης έχει αντιστραφεί και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις εικάζουν ότι η κινεζική οικονομία θα μείνει στάσιμη για τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Στο μυαλό των επενδυτών που προτιμούν τα χαμηλά επιτόκια, το σκηνικό είναι παρόμοιο με αυτό που οδήγησε στην επική στροφή της Fed το 2019: παγκόσμιος πόνος σημαίνει αμερικανικό όφελος. Τα προβλήματα όλων των άλλων σημαίνουν ότι οι ΗΠΑ θα απολαμβάνουν οικονομική σταθερότητα με το πρόσθετο μπόνους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ας μην προτρέχουν αυτή τη φορά.

Υπάρχει ένα μεγάλο πράγμα που στέκεται εμπόδιο στο ονειρικό σενάριο του Mr Market για το 2020: το χρηματιστήριο. Σε αντίθεση με την πτώση του 20% που βύθισε τον S&P 500 στα τέλη του 2018 και σήμανε το τέλος της hawkish στάσης της Fed, οι μετοχές “ζουμάρουν” στο μέλλον εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Οι αιματηρές ταραχές στο Ιράν, οι πετρελαϊκές απεργίες στη Σαουδική Αραβία και, μέχρι και σήμερα, το ξέσπασμα ενός θανατηφόρου ιού δεν ήταν αρκετά για να ανακόψουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τις μετοχές των ΗΠΑ.

Συνδυάστε τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και τις προοπτικές αύξησής τους κατά 10-15% με τον ανανεωμένο επενδυτικό ενθουσιασμό για μετοχές έντονου, ανοδικού momentum και θα δείτε ότι το ράλι των μετοχών έχει ακόμη αντοχές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “οξυγόνο αραιώνει” για τους ταύρους σε αυτά τα ύψη, με τις μελλοντικές αποτιμήσεις να βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα αυτής της bull market. Αλλά όπως έγραψα στα μέσα Δεκεμβρίου, το σενάριο μιας ραγδαίας βελτίωσης των μετοχών παραμένει: η οικονομία των ΗΠΑ γίνεται πολύ ισχυρή, ο πλούτος των νοικοκυριών αυξάνεται, η εμπιστοσύνη επανέρχεται, και τα μεγάλα στοιχήματα όπως η Tesla, η AMD και οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης αποδίδουν για τους traders λιανικής. Εάν ο ενθουσιασμός στη στεγαστική αγορά αποτελεί ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει, τότε η ευφορία θα μπορούσε να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα.

Εάν το ράλι που ξεκίνησε μετά την άνοδο του S&P 500 πάνω από τις 3.000 μονάδες έχει αρκετά καύσιμα για να βοηθήσει τη χρηματιστηριακή αγορά να επιβιώσει από την οικονομική κατάσταση που ορίζει ο κοροναϊός, μην αναμένετε από τον Jay Powell και την ομάδα του να προθυμοποιηθούν να τρέξουν να σώσουν την αγορά αυτή τη φορά. Μπορεί να έριξαν το φταίξιμο στον υπόλοιπο κόσμο την τελευταία φορά, αλλά κανείς πρέπει να αναλογιστεί τη βιαιότητα του selloff του 2018 και την επακόλουθη πολιτική πίεση στην Fed που έπαιξαν το ρόλο τους στην απόφασή της να αλλάξει ξαφνικά πορεία. Εάν ο S&P 500 δεν αρχίσει να χάνει ύψος προτού βελτιωθεί το παγκόσμιο οικονομικό outlook, ο Powell έχει έναν πολύ πειστικό λόγο να παραμείνει ψύχραιμος.

Πηγή: Forbes