To Top
06:52 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η βαθιά φιλία με έναν χουβαρντά Σαουδάραβα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η βαθιά φιλία με έναν χουβαρντά Σαουδάραβα
  04 Φεβρουαρίου 2020, 10:57 πμ  
Η αντιπολίτευση συντηρεί ένα ανύπαρκτο ουσιαστικά θέμα, έλεγε ο Χάρης Γεωργιάδης, που ανέλαβε χτες εκ μέρους του κόμματος το ξέπλυμα των αεροπορικών προεδρικών ταξιδιών. «Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαπλοκή ή διαφθορά», έλεγε. Αυτή η βεβαιότητα των πολιτικών μας όταν ελέγχονται ότι δεν προκύπτει τίποτε επιλήψιμο σε βάρος τους, ενώ όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι, προκύπτει σε βάρος όλων των άλλων κι αρχίζουν να μιλούν για αρχές, για δεοντολογία και ηθική, είναι πια πολύ κουραστική. Ένα παραμύθι που δεν έχει τέλος.

Στη συγκεκριμένη περιπέτεια, και χωρίς να ισχυριζόμαστε χωρίς αποδείξεις ότι υπήρξε διαφθορά, υπάρχει ενώπιον μας ένα δεδομένο: Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ως προσωπικό δώρο από έναν Σαουδάραβα επιχειρηματία ένα πολυτελές οικογενειακό ταξίδι στις Σεϋχέλλες. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ύποπτη συναλλαγή; Πού ξέρουμε αν ο Πρόεδρος, η κόρη του, ο γαμπρός του ή ο αδελφός του, έκαναν οποιεσδήποτε μπίζνες με τον Σαουδάραβα; Μόνο η διαβεβαίωση του ίδιου του Προέδρου. Είναι αρκετό αυτό; Γι΄ αυτό ακριβώς η πολιτική ηθική επιβάλλει κανόνες και διαφάνεια στις όποιες σχέσεις με επιχειρηματίες ενός Προέδρου ή άλλου κρατικού ή πολιτειακού αξιωματούχου. Και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η απόλυτη απαγόρευση δώρων προς αξιωματούχους. Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Για να μην υπάρχει η ελάχιστη σκιά. Αλλά, στην Κύπρο τους κανόνες τους θεωρούν αχρείαστους. Κι όπου υπάρχουν κανόνες θεωρούν αχρείαστη την «αυστηρή προσήλωση στους κανόνες» και την «τυπολατρία στην τήρηση των διαδικασιών», όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε δημοσίως προς τον Γενικό Ελεγκτή. Πιστεύουν πως είναι αρκετό να διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι ότι δεν υπάρχει διαπλοκή κι ότι οι υπόλοιποι ασχολούνται με ένα ανύπαρκτο θέμα.

Φυσικά και δεν είχε ανάγκη ο Νίκος Αναστασιάδης και η οικογένεια του να ταξιδεύσουν δωρεάν στις Σεϋχέλλες. Έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν τα εισιτήρια τους. Επομένως, το θέμα που τίθεται δεν είναι αν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να κερδίσει ένα οικογενειακό ταξίδι. Εξάλλου, ο έλεγχος των πολιτικών όσον αφορά τις συναλλαγές τους με επιχειρηματίες, δεν είναι ποτέ ζήτημα μεγέθους δωροληψίας. Είναι ζήτημα ηθικής και δεοντολογίας πάντα. Δεν επιτρέπεται ένας αρχηγός κράτους να δέχεται δώρα. Υπάρχει άλλος τρόπος να το πει κανείς; ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Οπότε το θέμα εδώ είναι υπαρκτό και κραυγάζει και δεν είναι η αντιπολίτευση που το συντηρεί, είναι εξ αντικειμένου υπαρκτό. Καμία δικαιολογία δεν περιορίζει την ηθική διάσταση. Όπως η αστεία, που είπε ο Πρόεδρος, ότι είναι φίλος του ο Σαουδάραβας και επειδή θα πήγαινε ούτως ή άλλως το αεροπλάνο του στις Σεϋχέλλες πήρε (και έφερε) και την προεδρική οικογένεια.

Ακόμα και η φιλία δεν είναι τόσο κατανοητή όσο την παρουσιάζουν. Όπως εξήγησε χτες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώρισε τον ξένο επενδυτή για πρώτη φορά, μετά που αυτός απαίτησε την κυπριακή υπηκοότητα σε δημόσια εκδήλωση του CIPA». Δηλαδή, τον γνώρισε το 2015 σε δημόσια εκδήλωση. Και έγιναν τόσο καλοί φίλοι ώστε τρία χρόνια αργότερα, καλοκαίρι του 2018, να του προσφέρει δωρεάν το ιδιωτικό του αεροπλάνο για παραθερισμό και, επίσης, να προσφέρει στη Δημοκρατία υπηρεσιακά αεροπορικά ταξίδια σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από τις τιμές άλλων εταιρειών. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε ο Σαουδάραβας τόσο καλός φίλος με τον Πρόεδρο, σαν να γνωρίζονταν από παιδιά… Είναι χουβαρντάδες οι Σαουδάραβες δεν λέω, αλλά όταν μιλάς για εκατομμύρια και πολιτικο-οικονομικές συναλλαγές, δεν δικαιούσαι να επικαλεστείς φιλίες και χουβαρνταλίκια για να τις δικαιολογήσεις. Διότι, οι πάντες μπορούν να επικαλεστούν φιλίες. Ας πούμε, ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, παραιτήθηκε το 2015, διότι ο ιδιοκτήτης μιας τεχνικής εταιρείας είχε προσφέρει ένα πολύτιμο ρολόι στο γιο του την ημέρα που πήρε το πτυχίο του. Θα μπορούσε να πει ότι ήταν φίλος του…

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...