Πρώτον, αναφερόμαστε σε εκατομμυριούχους στην Κύπρο, Κύπριους και μη. Μην με παρεξηγήσετε, αλλά ο τίτλος δεν αφορά τον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Ομόνοιας. Αναφερόμαστε στους εκατομμυριούχους, που έγιναν και γίνονται, με τα πολύ ψηλά κέρδη από τις πράσινες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη. 
Επειδή στην Κύπρο και οι πράσινες τεχνολογίες και η πράσινη ανάπτυξη εκφράζονται κατά κύριο λόγο μέσω των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μιλάμε ακριβώς για αυτούς τους επιχειρηματίες, τους νέους εκατομμυριούχους και πολυεκατομμυριούχους. 
Ιδού κάποια παραδείγματα: Μια εταιρεία με αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων, που λειτουργούν με βάση το “κόστος αποφυγής”, δηλαδή σε γενικές γραμμές, το εκάστοτε “καθαρό” κόστος κιλοβατώρας της ΑΗΚ με ονομαστική παραγωγή 25 μεγαβάτ, επένδυσε περίπου για την κατασκευή και λειτουργία του €20 εκατ. 
Κατά μέσο όρο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έχει (συντηρητικά) απόδοση 0,19%. Δηλαδή, έχουμε  25 μεγαβάτ, με δυνατότητα παραγωγής 25.000 κιλοβατώρων επί 24 ώρες την ημέρα, επί 365 μέρες τον χρόνο, επί 0,19% που είναι η μέση πραγματική παραγωγή το 24ωρο. 
Με τρέχουσα τιμή, που αμείβεται ανά κιλοβατώρα τα 11 σεντ, σημαίνει ότι εισπράττει περίπου €4,6 εκατ. ετήσια. Δηλαδή, μαζί με το κόστος χρηματοδότησης, μαζί και με τα περιορισμένα σχετικά λειτουργικά έξοδα, συντήρηση, καθαρισμός, ασφάλειες κ.τ.λ με δωρεάν καύσιμο τον ήλιο, η εν λόγω εταιρεία με τα 25 μεγαβάτ, θα “καθαρίζει” περισσότερα από €4 εκατ. τον χρόνο. Ακόμα και αν υπολογίσουμε τα έσοδα με άλλον τρόπο, ότι δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε εγκατεστημένη κιλοβατώρα φωτοβολταϊκών παράγει 1.700 κιλοβατώρες τον χρόνο, έχουμε ακριβώς τα ίδια έσοδα, €4,6 εκατ.
Σε πέντε χρόνια τα εξασφαλισμένα έσοδα (η παραγωγή των φωτοβολταϊκών έχει διά θεσμικού πλαισίου ουσιαστικά εξασφαλισμένη πώληση, καλύπτει όλη την επένδυση και έχει ακόμα τουλάχιστον 15 χρόνια να εισπράττει τα €4 εκατ. τον χρόνο δηλαδή περίπου €60 εκατ.
Τώρα, αν ένας δανειστεί περίπου €800.000 για τη γη και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μόλις 1 μεγαβάτ, ο ίδιος θα εισπράττει περίπου €187.000 τον χρόνο, σε πέντε χρόνια θα ξεχρεώσει επίσης την επένδυση και για τα επόμενα 15 χρόνια, θα πάρει  ακόμα €2,5 εκατ. Ακόμα και αν αφαιρέσουμε τα μέγιστα έξοδα, θα έχει κέρδος €2 εκατ. καθαρά. Αυτός είναι ο νέος πράσινος εκατομμυριούχος. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν για μείωση των εσόδων τους, είναι να μειωθούν τα καύσιμα της ΑΗΚ (το κόστος κιλοβατώρας) ακόμα 15%-20%, οπότε ο μέγιστος κίνδυνος της επένδυσης, είναι τα κέρδη να μειωθούν κατά το αντίστοιχο περίπου ποσοστό. Θα συνεχίσουν, όμως, να είναι (πράσινοι) εκατομμυριούχοι. Για τα αιολικά πάρκα με τα “τσιμεντωμένα” συμβόλαια των 16 περίπου σεντ, καλύτερα να μην υπολογίσουμε.
Όμως, γιατί κάνουμε αυτούς τους υπολογισμούς; Οι ενδιαφερόμενοι Κύπριοι και ξένοι επενδυτές – επιχειρηματίες καλά έκαναν. Και κατά κόρο νόμιμα. Στόχος είναι να δούμε ότι μπορούμε να έχουμε πιο φθηνό κόστος ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και η διαφορά να μεταφερθεί προς όφελος των καταναλωτών, με παράλληλη μείωση των υπερκερδών των επενδυτών. Ένα τέτοιο σχέδιο – για αδειοδότηση πάρκων ΑΠΕ με βάση την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας και όχι το κόστος αποφυγής, είχε προχωρήσει από το υπουργείο Ενέργειας αλλά απέτυχε. Για άλλους λόγους, όχι γιατί δεν υπάρχουν επενδυτές διαθέσιμοι να πουλήσουν ηλεκτρισμό από ΑΠΕ στα 7 και τα 8 σεντ αντί στα 11. 
Κάποτε οι ΑΠΕ ήταν ακριβές και τις πληρώναμε με το κέφι μας γιατί ήταν ΑΠΕ. Τώρα, όμως, πρέπει οι ΑΠΕ να σταματήσουν να επιβαρύνουν το κόστος ηλεκτρισμού. Ήρθε η ώρα να συμβάλουν στη μείωσή του.

[email protected]