Ο δείκτης παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, παρά την πρώτη βελτίωση από το Β’ Τρίμηνο του 2024
Η Παγκόσμια Έρευνα Οικονομικών Συνθηκών (GECS) των ACCA και IMA έδειξε αύξηση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης το Β’ Τρίμηνο του 2025, με τον δείκτη να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο του από το Γ’ Τρίμηνο του 2024. Παρ’ όλα αυτά, η εμπιστοσύνη μεταξύ των λογιστών παραμένει χαμηλή σε ιστορικά επίπεδα.
Οι δείκτες Νέων Παραγγελιών και Επενδυτικών Δαπανών σημείωσαν ήπια πτώση, αν και ο πρώτος βρίσκεται στον ιστορικό του μέσο όρο και ο δεύτερος λίγο κάτω από αυτόν, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντίθετα, ο Δείκτης Απασχόλησης βελτιώθηκε και βρίσκεται κοντά στον ιστορικό του μέσο όρο.
Ανάμεσα στις κύριες περιοχές, η εμπιστοσύνη στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε το Β’ Τρίμηνο, λόγω κάποιας βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των λογιστών στις ΗΠΑ, αλλά παραμένει χαμηλή σε ιστορικά επίπεδα. Η Δυτική Ευρώπη σημείωσε επίσης μέτρια αύξηση της εμπιστοσύνης, με περαιτέρω βελτίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το ιστορικό χαμηλό του Δ’ Τριμήνου του 2024. Αντιθέτως, η εμπιστοσύνη στην Ασία-Ειρηνικό υποχώρησε απότομα, ακυρώνοντας τα κέρδη του Α’ Τριμήνου του 2025. Η επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορικού περιβάλλοντος, μέσ…
Ο Jonathan Ashworth, Chief Economist της ACCA, δήλωσε: «Η παγκόσμια ανάπτυξη αποδείχθηκε γενικά ανθεκτική το πρώτο εξάμηνο του 2025, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στους δασμούς των ΗΠΑ και την εκτίναξη της αβεβαιότητας. Αν και οι βασικοί δείκτες της GECS δεν υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση — και ειδικά η εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλή — δεν δείχνουν ούτε ότι μια μεγάλη κάμψη είναι επικείμενη.»
«Ωστόσο, με τους υψηλότερους δασμούς να αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και με την αβεβαιότητα και τους δασμούς να επιβαρύνουν τις οικονομίες των ΗΠΑ και παγκοσμίως, φαίνεται πιθανή κάποια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.»
Ο Alain Mulder, Senior Director, Europe Operations & Global Special Projects της IMA, πρόσθεσε: «Η παγκόσμια πίεση στο κόστος μειώθηκε σύμφωνα με τις αναφορές των λογιστών, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Το ποσοστό των λογιστών στη Βόρεια Αμερική που αναφέρουν αυξημένα λειτουργικά κόστη μειώθηκε ελαφρώς, αλλά παραμένει ιστορικά υψηλό μετά τη μεγάλη αύξηση του Α’ Τριμήνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μετακυλήσουν οι επιχειρήσεις το κόστος αυτό στις τιμές τους.»
«Η άνοδος του πληθωρισμού θα περιέπλεκε το έργο της Federal Reserve, αν η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η χαλάρωση της αγοράς εργασίας αυξήσουν την ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.»
Για πρώτη φορά, η γεωπολιτική αναδείχθηκε ως ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τους λογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο το Β’ Τρίμηνο. Οι οικονομικές ανησυχίες εξισώθηκαν με τους ρυθμιστικούς και κανονιστικούς κινδύνους ως δεύτεροι στην ιεράρχηση. Η έλλειψη ταλέντου και η κυβερνοασφάλεια παραμένουν σημαντικά, αλλά ήταν ελαφρώς λιγότερο προβεβλημένα αυτό το τρίμηνο. Η κλιματική αλλαγή, η απάτη και οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα παρέμειναν χαμηλότερα στην ατζέντα, υποδεικνύοντας μια ανανεωμένη εστίαση στη μακρο-εξωτερική αστάθεια, με τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη να αντιδρούν στις εντεινόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις, τη ρυθμιστική απροβλεψιμότητα και την οικονομική πίεση.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ