Θα «διαβάζει» τα εκατομμύρια καταχωρήσεων στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα τα αναλύει και θα δίνει ενδείξεις στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για πιθανές απάτες, καταχρήσεις ή ακόμα και κακές πρακτικές που πλήττουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το «χτίσιμο» του έπιασε ήδη δουλειά πολυάριθμη ομάδα ειδικών με απώτερο στόχο, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, την ένταξη της Τεχνικής Νοημοσύνης στο ΓεΣΥ.
Ο λόγος για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που ετοιμάζει ο ΟΑΥ και στόχο θα έχει την ανάλυση δεδομένων και τον έλεγχο όλων των καταχωρήσεων που γίνονται στο λογισμικό του ΓεΣΥ. Το νέο σύστημα θα μπορεί, παράλληλα με την άσκηση ελέγχου, να αναλύει τα δεδομένα και να δίνει ενδείξεις για την ποιότητα, τη χρήση ή την κατάχρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου αυτού προγράμματος έχουν αρχίσει, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και το έργο κατακυρώθηκε σε συγκεκριμένο εξειδικευμένο Οίκο ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση των στόχων και των απαιτήσεων του Οργανισμού στον ανάδοχο και τους συνεργάτες του.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο και μεγαλεπίβολο έργο», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Κωνσταντίνος Παναγίδης προσθέτοντας ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος του Οργανισμού, και ο σχεδιασμός ο οποίος έχει ετοιμαστεί, θα εργαστεί μια ομάδα ειδικών, της αναδόχου εταιρείας και υπεργολάβων της, καθώς και δύο διευθύνσεις, η διεύθυνση Πληροφορικής και η διεύθυνση Απαιτήσεων του ΟΑΥ».
Το σύστημα, το οποίο προωθείται για κατασκευή, εξήγησε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «θα μπορεί να προχωρεί σε ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τις καταχωρήσεις των παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ και θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις που συνιστούν απάτη ή και καταχρήσεις».
«Όταν εμείς ως Οργανισμός έχουμε στη διάθεση μας αυτές τις ενδείξεις θα μπορούμε να προχωρούμε, ανάλογα με την περίπτωση, είτε στη διερεύνηση μιας υπόθεσης και στην επιβολή ποινής, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο, είτε σε άλλες παρεμβάσεις, για παράδειγμα εφαρμογή μέτρων ή περιορισμών για να αποφύγουμε την κατάχρηση».
Πέραν αυτού, «στόχος μας είναι το σύστημα να προχωρεί σε έλεγχο και των απαιτήσεων για αποζημίωση που υποβάλλονται από τους παρόχους και να δίνει ενδείξεις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν λάθη που γίνονται είτε από αμέλεια, είτε επί σκοπού».
Ο σχεδιασμός του ΟΑΥ δεν σταματά εδώ αφού, σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να ελέγχει και τις υπηρεσίες που προσφέρονται ανά κατηγορία ασθενών.
«Για παράδειγμα, έχουμε την ομάδα των διαβητικών που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Το σύστημα θα μπορεί να αναλύει την πρακτική που ακολουθούν οι γιατροί μας στην διαχείριση αυτών των ασθενών, τις εξετάσεις στις οποίες παραπέμπουν, τη συχνότητα των εξετάσεων την φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.. Θα μπορούμε να εντοπίσουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενής, που ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα, λαμβάνει είτε περισσότερες, είτε λιγότερες υπηρεσίες. Όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει κατάχρηση ή αν ο ασθενής έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν περισσότερες εξετάσεις ή αν ο ασθενής αυτός δεν λαμβάνει τις υπηρεσίες που πραγματικά χρειάζεται. Και στα δύο ενδεχόμενα ο Οργανισμός θα μπορεί να ενεργεί προς όφελος του ασθενούς και σίγουρα προς όφελος του Συστήματος».
Με τα δεδομένα αυτά, «αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του έργου που προωθείται προς υλοποίηση με στόχο να δημιουργηθεί ο μηχανισμός που θα μας οδηγήσει με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παρακολούθηση του Συστήματος».
Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Παναγίδης, «συστήνονται ομάδες εργασίας στον ΟΑΥ με την εμπλοκή όλων των διευθύνσεων του Οργανισμού αφού πρέπει να καθοριστούν και να καταγραφούν οι απαιτήσεις μας για τις διάφορες ομάδες υπηρεσιών που παρέχονται. Άλλα τα δεδομένα όταν θέλουμε να ελέγξουμε και να παρακολουθήσουμε τις ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες, άλλα για τις υπηρεσίες που αφορούν τα φάρμακα και άλλα για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη».
«Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολύ δρόμο και πολλή δουλειά μπροστά μας. Τώρα αρχίζουμε αλλά σίγουρα στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών διότι το έργο είναι και δύσκολο και περίπλοκο και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να δημιουργηθεί, από την αρχή, ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να μας αναλύει με ασφάλεια όλα τα δεδομένα που καταχωρούνται καθημερινά στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ και να έχει μάλιστα τη δυνατότητα να μας δίνει και συγκεκριμένες ενδείξεις».
Θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το λογισμικό
Το έργο θα κοστίσει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας πέραν των €600.000 και βάσει χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες (δυόμιση χρόνια).
Δεν θα αποτελεί μέρος του λογισμικού του Γενικού Συστήματος Υγείας αλλά θα αναλύει τα δεδομένα που καταχωρούνται στο λογισμικό χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτά.
Για την χρήση του, όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «θα εκπαιδευτούν λειτουργοί του Οργανισμού οι οποίοι όταν ολοκληρωθεί το έργο θα είναι σε θέση να το διαχειρίζονται».
«Θα είναι στην ουσία ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια του Οργανισμού για την ενίσχυση των ελέγχων μας και σίγουρα στην πορεία, κατά πάσα πιθανότητα, θα το εμπλουτίσουμε με ακόμα περισσότερες δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Παναγίδης.
«Εργαζόμαστε για την προετοιμασία του έργου εδώ και αρκετό καιρό, όπως διαπιστώνετε έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός και πλέον, από τη στιγμή που έχουμε την ανάδοχο εταιρεία έχουμε προχωρήσει στην παρουσίαση των απαιτήσεων μας και των στόχων μας. Κατά την πρώτη παρουσίαση επεξηγήσαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, τι προσφέρει και τι είναι αυτό που εμείς επιδιώκουμε».
Το λογισμικό του ΓεΣΥ, «είναι ένα σύστημα το οποίο μας παρέχει πολλές δυνατότητες, μας έχει απεγκλωβίσει από πολλές διαδικασίες από τις οποίες άλλα συστήματα υγείας στον κόσμο δεν έχουν ακόμα απεγκλωβιστεί και τώρα πάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα το οποίο θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε όλα καταχωρούνται στο λογισμικό για να ασκούμε τον ορθό και αποτελεσματικό έλεγχο».