Ο Φίλιππος Μιχαηλίδης, πρώην Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, σχολιάζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Φιλελεύθερο» την Κυριακή 18 Ιουνίου και περιείχε στοιχεία για επισκέψεις Ουκρανών στα κατεχόμενα.

Χιλιάδες Ουκρανοί έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές μετά την εισβολή της Ρωσίας. Αυτοί χρειάζονται τη βοήθεια μας για να επιζήσουν, τους δίνουμε τροφή. Υπάρχουν όμως και οι πλούσιοι Ουκρανοί, που φτάνουν στα κατεχόμενα, είτε αεροπορικώς (8.410 το 2022), είτε μέσω της πράσινης γραμμής (33.456 το 2022). Σύνολο 41.866 Ουκρανοί, πήγαν για να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Αυτοί είναι οι πλούσιοι, δεν έρχονται σε εμάς. Ντροπή τους.

Οι πολλοί –οι φτωχοί– χρειάζονται να τους ταΐζουμε για να επιζήσουν, και έρχονται σε εμάς. Οι άλλοι πολλοί (41.866 το 2022) δίνουν τα λεφτά τους στον Ερσίν Τατάρ, για να ορθοποδήσει η οικονομία του. Κάνουν επένδυση δήθεν («Οικονομικός Φιλελεύθερος» 18/06/2023). 

Τι κάνουμε εμείς; Δεν είμαστε κορόιδα. Απλούστατα, τερματίζουμε τα πλουσιοπάροχα σχέδια που περιλαμβάνουν ατελείωτες διακοπές σε παραλιακά ξενοδοχεία και εντάσσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε προγράμματα εξεύρεσης εργασίας, ώστε οι μη πρόθυμοι για εργασία να μην είναι δικαιούχοι βοήθειας.

Οι Κύπριοι πρόσφυγες του 1974 εργάστηκαν σκληρά στις χώρες που έφταναν μετά την εισβολή. Ευκαιρία για εργασία ναι, δωρεάν διακοπές όχι. Το θέμα αφορά πρωτίστως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.