Η παράσταση του ΘΟΚ «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», μια ζωντανή  μεταφορά του αριστουργήματος του Ιουλίου Βερν, είναι μια εξαιρετική παράσταση η οποία χειροκροτήθηκε από παιδιά και γονείς δήλωσε στον ACTIVE, o υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος την παρακολούθησε το πρωί της Κυριακής.

Kληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που προκάλεσε η λογοκρισία συγκεκριμένης αναφοράς στην παράσταση από την Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε πολύ λυπηρό «το 2022 να συζητούμε λογοκρισία της ελεύθερης έκφρασης, πόσο μάλλον μια ανταλλαγή ερωτήσεων μεταξύ των ηθοποιών και του κοινού». 

«Αδιανόητο να ενοχοποιούμε την έννοια της αγάπης, πόσο μάλλον σε μικρές ηλικίες. Κι εγώ αγαπώ τους φίλους και τις φίλες μου. Αλίμονο αν θέσουμε υπό αμφισβήτηση την έννοια της αγάπης, στην οποία βασίζεται η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, κάτι που έφερε στο φως παθογένειες, τις οποίες βίωσα κι εγώ πέντε χρόνια ως πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ» σημείωσε ο υφυπουργός. 

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να λογοκρίνεται ένα καλλιτεχνικό έργο ή δημιούργημα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι κατοχυρωμένη, από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις» υπέδειξε ο κ. Τουμαζής, επισημαίνοντας ότι ανάλογη επιτροπή δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αν υπάρχει «θα πρέπει τα μέλη της να έχουν σχέση με το θέατρο και την παιδαγωγική».

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει κάνει ήδη προκαταρκτικές επαφές με τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου για το θέμα της λειτουργίας της συγκεκριμένης επιτροπής. εκφράζοντας την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που ανοίγει αυτού του είδους ο διάλογος. 

Έτσι θα θυμάμαι το Λεωνίδα Μαλένη

Για τον Λεωνίδα Μαλένη, ο υφυπουργός ανέφερε πως «ήταν εμβληματική προσωπικότητα με πλούσια δράση στον πολιτισμό» ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια.

«Τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν όταν επιστράφηκαν τα 219 έργα στο Λήδρα Πάλας από την Τ/Κ στην Ε/Κ κοινότητα και ήταν πολύ χαρούμενος. Μάλιστα φωτογραφήθηκε μπροστά σε δύο πορτραίτα που του φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Πολ Γεωργίου» ανέφερε ο κ. Τουμαζής.

«Το Χρυσοπράσινο Φύλλο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, καταξίωσε τον Λεωνίδα Μαλένη, μια σημαντική προσωπικότητα» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντα. 

Activeradio