Το προχθεσινό μαζικό κύμα προαγωγών στην Αστυνομία συνοδεύεται από δυσαρέσκεια. Ακόμα κι από τους αξιωματικούς που αποκαταστάθηκαν μετά την σε βάρος τους δικαστική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι 19 αξιωματικοί της Αστυνομίας προσέβαλαν με επιτυχία στο Διοικητικό Δικαστήριο τις ανελίξεις 16 συναδέλφων τους στη θέση του Αστυνόμου Β΄ κατά το έτος 2017. Η απόφαση αυτή (13/12/2022) έφερε τα πάνω κάτω, καθώς αρκετοί από τους αξιωματικούς των οποίων οι προαγωγές «έπεσαν», είχαν φτάσει μέχρι και τη θέση του ανώτερου αστυνόμου και κατά συνέπεια υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα.
Οι πλείστοι εκ των 16 αυτών επηρεαζόμενων, αποκαταστάθηκαν με τις προχθεσινές ανακατατάξεις, λαμβάνοντας πίσω τις βαθμίδες που είχαν απωλέσει λόγω της επίμαχης δικαστικής ετυμηγορίας. Ωστόσο, για έκαστο η αναδρομική ισχύ της προαγωγής του διαφέρει. Ως εκ τούτου, υπάρχουν και κάποιοι που προήχθησαν με τρόπο (βλ. χρονικό σημείο αναδρομικής ισχύς) ώστε να επηρεάζεται η ιεραρχία. Δηλαδή, η παλαιότητά τους.
Ασφαλώς, υπάρχουν και οι ευνοημένοι, οι οποίοι έλαβαν προαγωγή με προγενέστερη αναδρομικότητα, κάτι που τους δίδει πλεονέκτημα έναντι ανθυποψηφίων τους, λόγω αρχαιότητας που αποκτούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αρχηγός: Το 2023 θα είναι χρονιά προσλήψεων στην Αστυνομία
- Ο απολογισμός του Υπ. Δικαιοσύνης τους τελευταίους 20 μήνες
- Αστυνομία: Σοβαρά προβλήματα από τις «έκπτωτες» προαγωγές
- Ακύρωση προαγωγών και παρενέργειες για Β. Αρχηγούς
- Αναδρομικές προαγωγές Μαυρομμάτη – Χριστοφίδη
Από όσους είχαν προσβάλει επιτυχώς τις επίμαχες προαγωγές στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 (προσέφυγαν 19), έχουν προαχθεί επτά πρόσωπα.
Εξάλλου, η προσπάθεια του αρχηγού Αστυνομίας και της Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, προκειμένου να αποκαταστήσουν την μεγάλη ζημιά στη διοικητική πυραμίδα του αστυνομικού Σώματος και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουν κάποιους εκ των δικαιωθέντων, ήταν να γίνουν υπεράριθμες προαγωγές. Αυτές αφορούν τις βαθμίδες του αστυνόμου Β΄, του αστυνόμου Α΄ και του ανώτερου αστυνόμου.
Γενικώς, για να διεξέλθει κάποιος της πεντασέλιδης λίστας των προαγωγών και να μπορέσει να αντιληφθεί ακριβώς τι έχασαν και τι κέρδισαν τα επηρεαζόμενα μέλη του Σώματος, χρειάζεται μελέτη. Κυρίως, όμως, ο εν λόγω κατάλογος αναδεικνύει και το μπάχαλο που επικρατεί διαχρονικά στην αστυνομική Δύναμη σε σχέση με το όλο θέμα.
Δικαστήρια αφαιρούν αξιώματα για λόγους ουσίας, όμως, οι εκάστοτε υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι, επαναπροάγουν τους επηρεαζόμενους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, προσοντούχοι αξιωματικοί καριέρας χάνουν προαγωγές δικαστικώς, λόγω των παραδοξοτήτων που γίνονταν στις αξιολογήσεις για να βολευτούν άλλα άτομα.
Να υπενθυμίσουμε, στο μεταξύ, ότι η Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εφεσίβαλαν την δικαστική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου που έφερε τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τις ανώτερες βαθμίδες του αστυνομικού σώματος. Στις 2 Φεβρουαρίου καταχωρίσθηκε η έφεση στο μητρώο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να αποφευχθούν μελλοντικοί σκόπελοι. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, κατά πόσον η υπό αναφορά κίνηση θα επιτύχει.
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης εκδήλωσε την πρόθεσή του να κάνει επίσημη καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για τις προαγωγές. Η καταγγελία θα στρέφεται κατά του αρχηγού Αστυνομίας και της υπουργού Δικαιοσύνης.
Επίσης, προτίθεται να αποστείλει νέα επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή, στον οποίο είχε καταγγείλει ζητήματα σε σχέση με τη μισθοδοσία μελών της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη θέση του, αξιωματικοί που απώλεσαν τους βαθμούς τους μετά από δικαστικές αποφάσεις, συνέχιζαν να λαμβάνουν μισθό που αφορούσαν τον ανώτερο βαθμό που κατείχαν. Θα θέσει, με απλά λόγια, θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Θα υποβάλει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη επιπρόσθετα στοιχεία, βάσει και των τελευταίων εξελίξεων.