Οριστικά στις γαλλικές Αρχές θα εκδοθεί Ρώσος υπήκοος που διαμένει στην Κύπρο για να δικαστεί για σοβαρότατη απάτη με κρυπτονομίσματα η οποία διερευνάται στη Γαλλία. 

Ο Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί στη Λεμεσό στις 22/1/2023 μετά από την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας. Στις 28/2/2023, Δικαστήριο στη Λεμεσό αποφάσισε την έκδοσή του, και όπως αυτός παραμείνει υπό κράτηση και παραδοθεί στις Γαλλικές Αρχές εντός της προβλεπομένης υπό του Νόμου προθεσμίας. Εναντίον της απόφασης αυτής άσκησε έφεση. Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι εναντίον του συλληφθέντα, διερευνώνται 10 ποινικά αδικήματα τα οποία φέρονται να έχουν διαπραχθεί μεταξύ της περιόδου 1/12/2017 – 20/1/2023.

Ανάμεσα σ΄αυτά περιλαμβάνονται πράξεις και/ή συμπεριφορά που συνιστούν απάτη, εκβιασμό, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ηλεκτρονικό έγκλημα, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ. Στο εκδοθέν ένταλμα παρατίθενται λεπτομέρειες, αναφέρει το Δικαστήριο, κάτω από τις οποίες φέρονται να έχουν διαπραχθεί τα ποινικά αδικήματα. Τις παραθέτουμε αυτολεξεί από την πρωτόδικη απόφαση: «Με βάση όσα καταγράφονται στο ένταλμα, έγινε έρευνα σε ρωσική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με το όνομα Bitzlato, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, όπως bitcoin, ethereum κ.α. με ρούβλια. Η πλατφόρμα έχει ιστοσελίδα, που είναι προσβάσιμη από όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγορά ακινήτων με κρυπτονόμισμα και για Κύπρο

Οι ιδρυτές της εν λόγω πλατφόρμας είναι Ρώσοι υπήκοοι και έχουν συστήσει εταιρεία στην Κίνα. Η πλατφόρμα προβάλλεται σε διάφορα μέσα ως κανάλι για ξέπλυμα κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η εξέταση servers που κατασχέθηκαν στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης, επιβεβαίωσε την συμμετοχή της πλατφόρμας σε εγκληματικές δραστηριότητες. Οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι τα κεφάλαια που διακινούνταν ήταν προϊόν εγκληματικών υπηρεσιών. O εκζητούμενος είναι, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές στο εντάλματος, DevOps engineer στην Bizlato και η έρευνα, που έγινε στην οικία του στην Κύπρο στις 18/1/2023 ήταν επιτυχής».

Αφού εξετάστηκαν οι δυο λόγοι έφεσης το Ανώτατο Δικαστήριο τους απέρριψε, συμφωνώντας με το εύρημα του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι ο εφεσείων ζητείται για σκοπούς ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα εγκλήματα, γεγονός που δεν αντιφάσκει με οποιοδήποτε άλλο εύρημα του, αλλά δικαιολογείται πλήρως από το μαρτυρικό υλικό και τα στοιχεία που είχαν τεθεί ενώπιον του.