Οι εικόνες ντροπής που αντικρίζει κάποιος σε πολυκατοικία κοντά στο Δημοτικό Κήπο Λάρνακας, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνουν οι ένοικοί της, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της γειτονιάς. Σπασμένες πόρτες και παράθυρα, σκουπίδια, πεταμένα ρούχα, καθώς και ανθρώπινα περιττώματα και ούρα, συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

Η κατάσταση αυτή, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι στον «Φ», ξεκίνησε πριν λίγους μήνες όταν Ελληνοκύπριος, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με εξαρτησιογόνες ουσίες, έκανε κατάληψη σε πολυκατοικία. Πρόκειται για λήπτη δημοσίου βοηθήματος, ο οποίος είναι όπως υποστηρίζουν επιθετικός και όταν θυμώνει αρχίζει να σπάζει πράγματα στην πολυκατοικία και να ρίχνει αντικείμενα από την οροφή. «Έγινε φόβος και τρόμος για τους ένοικους και τη γειτονιά.

Ορισμένοι μάλιστα αναγκάστηκαν να φύγουν από την πολυκατοικία. Ήταν ένοικος σ’ ένα από τα διαμερίσματα. Φώναζε, μιλούσε άσχημα στους γείτονες και πετούσε έπιπλα και άλλα αντικείμενα του σπιτιού προς τα έξω. Όταν η ιδιοκτήτρια τον έβγαλε έξω, έσπασε την είσοδο της πολυκατοικίας και μένει στο κλιμακοστάσιο», ανέφερε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Για την κατάσταση έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο δεν βρέθηκε λύση για την απομάκρυνση του, κάτι που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων που προειδοποιούν για τα χειρότερα. «Ο κόσμος ενημέρωσε την Αστυνομία πολλές φορές και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), αλλά φαίνεται πως οι υπηρεσίες του κράτους δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Έμεινε το πρόβλημα άλυτο και αναγκάζονται οι ένοικοι και οι γείτονες να επιληφθούν του θέματος, με συνέπειες που μπορεί να εμπεριέχουν κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα και τη κτηματική τους περιουσία».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το συγκεκριμένο άτομο έσπασε δύο φορές τη γυάλινη είσοδο της πολυκατοικίας, πριν λίγες ημέρες έριξε από την οροφή μία τηλεόραση που ευτυχώς δεν τραυμάτισε κάποιο περαστικό και τις τελευταίες ημέρες άρχισε να σπάζει τα τζάμια των παραθύρων των ορόφων. «Εμείς ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να επιληφθούν του θέματος. Θέλουμε να επιστρέψει η ασφάλεια που ένιωθε ο κόσμος όταν ζούσε στο κέντρο της Λάρνακας. Εδώ ήταν μια φιλήσυχη γειτονιά, χωρίς προβλήματα και τώρα φοβούμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας.

Ο «Φ» έθεσε υπόψη της Αστυνομίας και των ΥΚΕ τις καταγγελίες των γειτόνων. Η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες επιχείρησε να τον απομακρύνει, όπως μας λέχθηκε, ωστόσο για να μπορέσει να βρεθεί μόνιμη λύση πρέπει να εμπλακούν και άλλες υπηρεσίες του κράτους. Εναντίον του εν τω μεταξύ εκκρεμεί υπόθεση κακόβουλης ζημιάς στην πολυκατοικία, που πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια των ΥΚΕ, Μαρία Κυρατζιή, ανέφερε εξάλλου πως «όποιο άτομο αντιμετωπίζει θέμα επειδή έχασε τη στέγη του, γίνονται διευθετήσεις ώστε να βρεθεί χώρος βραχείας παραμονής». Εάν ένα άτομο, όμως, σημείωσε «πέραν από τις διευθετήσεις αυτές αντιμετωπίζει προβλήματα είτε ψυχικής υγείας, είτε εξαρτησιογόνων ουσιών κάτι που προκαλεί ζητήματα στις διευθετήσεις που γίνονται για την διαμονή τους, τότε γίνονται παραπομπές στις άλλες υπηρεσίες προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν σφαιρικά οι ανάγκες του εκάστοτε προσώπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους».