Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η έναρξη του προγράμματος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το υπουργείο Υγείας, τοποθετείται το Φθινόπωρο και σε αυτό θα καλούνται για να συμμετέχουν ανά διετία πολίτες 50 μέχρι 74 ετών.
Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα διαφέρει από τα πρότυπα που σήμερα ακολουθούνται σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, αφού στην προκειμένη περίπτωση οι πολίτες θα καλούνται να ολοκληρώσουν μόνοι τους το πρώτο στάδιο της εξέτασης, που είναι η δειγματοληψία.
Συγκεκριμένα, και κατά τα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, οι πολίτες μετά την ηλικία των 50 ετών θα λαμβάνουν επίσημη πρόσκληση από το υπουργείο Υγείας. Μαζί με την πρόσκληση θα λαμβάνουν και ειδική συσκευασία στην οποία θα καλούνται να τοποθετούν τα κόπρανα τους. Στη συνέχεια και αφού τοποθετήσουν την συσκευασία σε ειδικό φάκελο, ο οποίος επίσης θα τους αποστέλλεται ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξασφαλίζουν παραπεμπτικό από τον προσωπικό τους γιατρό για την συγκεκριμένη ανάλυση και να μεταβαίνουν σε ένα από τα ειδικά κουτιά που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της Κύπρου για να αφήσουν το δείγμα. Τα κουτιά θα είναι ειδικά και αναλόγως διαμορφωμένα και η συλλογή των δειγμάτων θα γίνεται από το υπουργείο υγείας (ή συνεργάτες του) και θα προωθούνται για τις απαραίτητες αναλύσεις.
Το αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων θα καταχωρείται αμέσως στον φάκελο του κάθε πολίτη στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας και με αυτό τον τρόπο η πρόσβαση του δικαιούχου του ΓεΣΥ αλλά και του γιατρού του θα είναι άμεση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50-74 ετών είναι γύρω στις 100.000. Στόχος του προγράμματος βεβαίως είναι η έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου και όσο το δυνατό ταχύτερη έναρξη της θεραπείας, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα εντοπίζεται κακοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις και από τη στιγμή οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα, οι ασθενείς θα λαμβάνουν οδηγίες από τον γιατρό τους για τα περαιτέρω.
Μαζί με τις διαδικασίες που αφορούν το ανιχνευτικό πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το υπουργείο Υγείας προώθησε πρόσφατα και τις διαδικασίες για την εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος το οποίο θα αφορά τον καρκίνο του προστάτη.
Και στην περίπτωση αυτή, η σχετική πρόσκληση θα αποστέλλεται σε άνδρες 50 ετών και άνω. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται το πρόγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του έχει οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2023.
Πέραν των δύο αυτών προγραμμάτων, στα σκαριά βρίσκεται και ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο θα περιλαμβάνει, πέραν του τεστ Παπανικολάου και άλλες ενδεδειγμένες εξετάσεις. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού τοποθετείται εντός του 2024. Και στην περίπτωση αυτή, τα αποτελέσματα θα καταχωρούνται κατευθείαν στον φάκελο των δικαιούχων στο λογισμικό του ΓεΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών ημερών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την επέκταση του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού τονίζοντας ότι πολύ σύντομα θα καταστεί εφικτό, και στην περίπτωση αυτή, να καταχωρούνται τα αποτελέσματα των μαστογραφιών στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες 45-74 ετών, στο λογισμικό του ΓεΣΥ.