Την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν σήμερα με πορείες και εκδηλώσεις μαθητές και φοιτητές, με αφορμή την 40η θλιβερή επέτειό της.

Στη Λευκωσία, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στη χονδρική αγορά του Δήμου Λευκωσίας στο Καϊμακλί και από εκεί πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κύπρος – Ενιαία – Ομοσπονδιακή» και «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή – Όλοι μαζί για επανένωση» και κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Κοινός αγώνας – Κοινή πατρίδα» και «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο οδόφραγμα όπου διαβάστηκε ψήφισμα της ΠΣΕΜ ενάντια στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με το οποίο οι μαθητές καταδικάζουν «την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τ/κ ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία» και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, που θα επανενώνει τον λαό και τον τόπο.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιώργος Μωυσή, στην ομιλία του τόνισε ότι σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σημείωσε πως εννιά χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς, προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι τα κατοχικά δεδομένα και τη διχοτόμηση.

Σημείωσε, επίσης, πως οι μαθητές ως η φωνή του μέλλοντος, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να σταθούν ανάχωμα σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Εκδήλωση καταδίκης από τη ΠΣΕΜ και στη Λεμεσό

Στο μεταξύ, με πορεία από το παλιό νοσοκομείο της πόλης προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Επαρχιακή Διοίκηση),  μαθητές και μαθήτριες καταδίκασαν και στη Λεμεσό την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο των παγκύπριων εκδηλώσεων της ΠΣΕΜ.

Κρατώντας πανό, πλακάτ και σημαίες της Κύπρου, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα καταδίκης του ψευδοκράτους και υπέρ μιας επανενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου.

Την ομιλία εκ μέρους της ΠΣΕΜ ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λεμεσού, Αλέξανδρος Καυκαλιάς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην Πάφο

Εκδήλωση για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν μαθητές των σχολείων της Πάφου έξω από το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «το ψευδοκράτος σας, η μισή μας πατρίδα», «Δεν ξεχνώ», «Θα ελευθερωθώ», «κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται», «Έξω ο τουρκικός στρατός» και «θέλει αρετή η ελευθερία» οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, δηλώνοντας πως η φωνή της νέας γενιάς, στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι «η Κύπρος ανήκει στο λαό της».

Ο Ανδρέας Κάπονας, πρόεδρος της ΕΣΕΜ στην Πάφο, σε ομιλία του έκανε αναδρομή στην παράνομη ανακήρυξη και σημείωσε πως ως μαθητές και μαθήτριες «καλούμαστε να πράξουμε το καθήκον μας προς τον τόπο και τον λαό μας». Όπως είπε, «δηλώνουμε ότι θα δώσουμε αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας για να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν την διχοτόμηση».

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε, τον αγώνα συμπλήρωσε για επίλυση του Κυπριακού, απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου μας, για τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

Μαθητές σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ανέφεραν ότι πρέπει να καταργηθεί το ψευδοκράτος και  να ελευθερωθεί η Κύπρος.

Στη Λάρνακα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στην παρουσία αρκετών αστυνομικών πραγματοποιήθηκε στην Λεωφόρο Αθηνών στην Λάρνακα αντικατοχική πορεία η οποία κατέληξε στην εξέδρα των Φοινικουδων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πορεία η οποία άρχισε από την αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας στην αρχή της παραλίας των Φοινικούδων.

Η Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λάρνακας, με πλειοψηφία της ΜΑΚΙ και ΕΦΕΝ, διαφοροποίησε τη στάση της από τις συλλογικές αποφάσεις της Παγκυπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), και πραγματοποίησε εκδήλωση έξω από το αποφασισμένο πλαίσιο.

Οι μαθητές και μαθήτριες τόσο στην πορεία όσο και στην εξέδρα των φοινικούδων ήταν χωρισμένοι στα δυο.

Στην αρχή της πορείας ήταν μαθητές οι οποίοι κρατούσαν μόνο κυπριακές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ανεξαρτησία – Λευτεριά – Δημοκρατία», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Φώναζαν συνθήματα η Κύπρος ανήκει στον λαό της.

Στο τέλος της πορείας ήταν μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι κρατούσαν μόνο ελληνικές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα», και «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Φώναζαν συνθήματα η Κύπρος είναι ελληνική και τραγουδούσαν το τραγούδι Χώμα που περπάτησα γη που νοσταλγώ.