Όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα πολίτη που αφορούσε την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ο Έπαρχος, αλλά αγνόησε και την Επίτροπο Διοίκησης. Παρά τις έξι συνολικά επιστολές που απέστειλε το γραφείο της Επιτρόπου στον Έπαρχο Λευκωσίας, αυτός δεν απάντησε ποτέ, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία για σύνταξη ειδικής έκθεσης η οποία στάληκε στον υπουργό Εσωτερικών για να παρέμβει.

Η υπόθεση αφορά σε παράπονο που υπέβαλε πολίτης προς την Επίτροπο Διοίκησης που αφορά παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας να λάβει μέτρα σε σχέση με την ανέγερση τοίχου από μέρους του γείτονα της, ο οποίος φράσσει το πέρασμα στο δικό της τεμάχιο στην Κακοπετριά, όπως και για παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης να λάβει μέτρα σε σχέση με την μη ανέγερση άλλου τοίχου, ο οποίος με βάση τις άδειες θα έπρεπε εδώ και 10 χρόνια να έχει ανεγερθεί μεταξύ του πιο πάνω τεμαχίου και σπιτιού του ίδιου πιο πάνω γείτονα της παραπονούμενης.

 Εξαιτίας της μη ανέγερσης του τοίχου αυτού, σύμφωνα με την παραπονούμενη, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην κατοικία της που βρίσκεται εντός του τεμαχίου της.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση, η Επίτροπος αποτάθηκε για πρώτη φορά με επιστολή ημ. 18 Νοεμβρίου 2022 στον Έπαρχο Λευκωσίας ώστε να εκφέρει τις απόψεις του εντός τεσσάρων εβδομάδων. Επειδή δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση, σε σχέση με την πιο πάνω επιστολή, αποφασίστηκε η αποστολή στις 16 Ιανουαρίου 2023, δεύτερης επιστολής, με την παράκληση, όπως αποσταλούν τα σχόλια και οι απόψεις σε σχέση με το παράπονο, το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διερεύνησης του παραπόνου.

 «Καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε, ακόμα και όταν το Γραφείο μας απέστειλε τέσσερεις επιπλέον υπενθυμητικές επιστολές στον Έπαρχο, με ημ. 3 Μαρτίου 2023, 28 Απριλίου 2023, 27 Ιουνίου 2023 και 13 Σεπτεμβρίου 2023. Επίσης, στην επιστολή ημ. 13 Σεπτεμβρίου 2023 τέθηκε υπόψη του Επάρχου ότι η υποχρέωση των υπηρεσιών να παρέχουν, αν τους ζητηθεί, κάθε συνδρομή στο επιτελούμενο από τον Επίτροπο Διοικήσεως έργο, προβλέπεται στο εδάφιο (7) του άρθρου 8 των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων», καταγράφεται στην έκθεση.

Παρόλο που πέρασε η προθεσμία των τεσσάρων εβδομάδων και παρά τις σωρεία επιστολών, δεν έχουν ληφθεί τα σχόλια και οι απόψεις του αναφορικά με τους ισχυρισμούς της παραπονούμενης.

 Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εν λόγω παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης συνιστά παραβίαση της προαναφερθείσας διάταξης των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων αλλά και έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες, οι οποίοι προσφεύγουν στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως για το σκοπό του ελέγχου των ενεργειών και αποφάσεων της διοίκησης που τους επηρεάζουν άμεσα και προσωπικά.

Μετά που όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη αποφάσισε την υποβολή της παρούσας έκθεσης στον Υπουργό Εσωτερικών ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο σε σχέση με την προκειμένη περίπτωση, για να μεριμνήσει για την παροχή της απαιτούμενης συνδρομής στη διερεύνηση του παραπόνου στο οποίο αφορά.