Τα δεκάδες εκατομμύρια που εισέρρεαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και η αδράνεια των αρμοδίων διωκτικών Αρχών δεν έμελλε να συζητηθούν διεξοδικά και στην παρουσία δημοσιογράφων, κατά την εξέταση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών.

Στην πρωτολογία τους οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ήταν έντονοι, επισημαίνοντας ότι υπήκοοι ξένων χωρών μετέφεραν στην Κύπρο εκατομμύρια ευρώ σε τσάντες, δηλώνοντάς τα στο Τμήμα Τελωνείων, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός περαιτέρω ελέγχου.

Σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης η εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πολίνα Ευθυβούλου, έθεσε το αυτονόητο ζήτημα σε σχέση με την 31χρονη από την Ουκρανία, σε βάρος της οποίας έχει καταχωρισθεί υπόθεση στο Δικαστήριο (είχε μεταφέρει ποσό 8 εκατ. ευρώ στην Κύπρο μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών). Η εν λόγω υπόθεση ήταν και η αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα. Η κ. Ευθυβούλου, λοιπόν, είπε πως δεν πρέπει οι αναφορές να επικεντρωθούν στην περίπτωση της 31χρονης, επισημαίνοντας το θέμα των δικαιωμάτων της κατηγορούμενης και τον κίνδυνο επηρεασμού της δικαστικής διαδικασίας.

Λίγο αργότερα ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας έθεσε ζήτημα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Ακολούθησε ψηφοφορία των βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ψήφισαν διακριτικά (δεν είδαμε καν να υψώνουν το χέρι τους) και τελικά επικράτησε η πρόταση, όπως αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι του Τύπου.

Έτσι, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) τοποθετήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες για την φαινομενική αδυναμία των Αρχών να επέμβουν σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα ξεπλύματος χρήματος.

Να σημειωθεί ότι η διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων, Θεοδώρα Δημητρίου και η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, Μαρία Κυρμίζη Αντωνίου, δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, αν και ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της όλης υπόθεσης. Η μεν πρώτη απουσίασε χωρίς να ενημερώσει έγκαιρα τη Βουλή, με τις δυο εκπροσώπους του τμήματός της να δηλώνουν πως η κ. Δημητρίου είχε άλλες υποχρεώσεις.

Η δε κ. Κυρμίζη Αντωνίου, είχε ενημερώσει προηγουμένως επίσημα την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα έλειπε στο εξωτερικό.