Η μετάβαση από το σημερινό μοντέλο εξαρτώμενων ενοικιαζόμενων μέσων πυρόσβεσης προς ένα νέο, ιδιόκτητο και συντονισμένο πτητικό δυναμικό, έχει αρχίσει από την 1η Απριλίου με την υπαγωγή της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά. Ήδη δρομολογείται η σταδιακή αγορά τουλάχιστον 10 αεροπυροσβεστικών αεροπλάνων σε βάθος πενταετίας, βάσει εισήγησης της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Τμήματος Δασών. Η πρόταση περιλαμβάνει την αγορά ενός τύπου αεροσκάφους για λόγους ομοιογένειας, αποτελεσματικής συντήρησης και μείωσης λειτουργικού κόστους. Ο σχετικός διαγωνισμός για 3+5 αεροπλάνα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει δύο ιδιόκτητα, για τα οποία εξετάζεται η επιχειρησιακή καταλληλότητά τους από την Εθνική Φρουρά.

Παράλληλα, εξετάζεται η απόκτηση τεσσάρων μεσαίου τύπου ελικοπτέρων με δυνατότητα μεταφοράς άνω των 3.000 λίτρων. Δεδομένου του υψηλού κόστους, περί τα €20 εκατομμύρια η κάθε μονάδα, προκρίνεται η εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης για να καθοριστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης έναντι της συνέχισης της ενοικίασης.

Σε βάθος πενταετίας προβλέπεται και η προμήθεια ενός μεγαλύτερου αεροσκάφους με δυνατότητα μεταφοράς πέραν των 8 τόνων νερού, καθώς και ενός μικρού, χαμηλού κόστους συντονιστικού αεροπλάνου μακράς παραμονής στον αέρα (πέραν των 4 ωρών). Επιπλέον, η Τεχνική Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία νέας επιχειρησιακής βάσης στην περιοχή της Αργάκας.

Για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο (Μάιος-Οκτώβριος 2025), ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση 11 πρωτευόντων πτητικών μέσων: 6 αεροσκάφη τύπου Air Tractor 802 (εκ των οποίων 2 ιορδανικά και 4 μισθωμένα), 4 μισθωμένα ελικόπτερα και 1 Chinook από τις Βρετανικές Βάσεις. Στη διάθεση του κράτους βρίσκονται και 6 δευτερεύοντα πτητικά μέσα, εξασφαλίζοντας πολυεπίπεδη ετοιμότητα. Σήμερα επιχειρούν 7 πτητικά μέσα, τα 2 ιορδανικά, τα 4 μισθωμένα και το 1 ελικόπτερο των Βάσεων. Εκτιμάται ότι στα μέσα Μαΐου αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα τέσσερα μισθωμένα ελικόπτερα.

Η επιχειρησιακή αναβάθμιση συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις ενίσχυσης της πρόληψης: από την παραλαβή δεκάδων νέων δασικών οχημάτων, τις ελεγχόμενες καύσεις και βόσκηση, μέχρι την επιδότηση Τοπικών Αρχών και παραδασόβιων κοινοτήτων. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη νομική θωράκιση, με αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και εκπαίδευση άνω των 1.200 ατόμων μόνο το 2025 από το Δασικό Κολέγιο Κύπρου.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της συνέχειας, της προσαρμοστικότητας και της πρόληψης. «Αν πετύχουμε υψηλότερο βαθμό πρόληψης, θα μειώσουμε τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη διαρκούς ετοιμότητας απέναντι στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η σταδιακή μετάβαση σε ιδιόκτητο στόλο πτητικών μέσων αποτελεί θεμελιώδη επιλογή στρατηγικής σημασίας. Όπως επισημάνθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, «οι δαπάνες για την πρόληψη και την προστασία δεν είναι κόστος, είναι επένδυση – για το παρόν και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές». Η Κύπρος, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνέπεια, οικοδομεί τη δική της ανθεκτική «ασπίδα από αέρος», προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις της εποχής.

Χθες, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία του συστήματος 112, με την εφαρμογή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να ξεκινά εντός των επόμενων μηνών. Ήδη δρομολογείται η δεύτερη φάση, που αφορά την ένταξη και άλλων κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποδομών για τη μόνιμη στέγαση του 112 νέας γενιάς και του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρεί η ετοιμασία του νέου νομικού και οργανωτικού πλαισίου για τη σύσταση ενιαίας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.