Ως «τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Αμμοχώστου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας, μετά από επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στη Δερύνεια. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιτόπιων επαφών για διαπίστωση προβλημάτων σε υποδομές που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταφορών.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι το Τμήμα στεγάζεται σε παλιά αποθήκη, η οποία κρίνεται ακατάλληλη τόσο για την εξυπηρέτηση του κοινού όσο και για την εργασία των υπαλλήλων. Παράλληλα, επεσήμανε τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως εξεταστές, τονίζοντας ότι ο αριθμός τους δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά την άνοδο στον αριθμό οδηγών και οχημάτων.
Το συγκεκριμένο Τμήμα, ανέφερε, «στεγάζεται σε μια αποθήκη, η οποία είχε ενοικιαστεί εδώ και πολλά χρόνια και την θεωρούμε ακατάλληλη, αφού με τον όγκο εργασιών που υπάρχει και ο οποίος θα αυξηθεί, το προσωπικό που εργάζεται για να διεκπεραιώσει τη δουλειά δεν είναι αρκετό ενώ ούτε και οι συνθήκες εργασίας είναι κατάλληλες. Ακόμα ο χώρος δεν βοηθά την καλύτερη λειτουργία και την επαφή του κόσμου με τις Υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «όπως μας εξηγήθηκε είχαν γίνει προσπάθειες για μεταστέγαση του Τμήματος αλλά απέτυχαν. Ως Επιτροπή στην επόμενη μας συνεδρία, θα ζητήσουμε επίσημα από το Υπουργείο Μεταφορών να εντείνει τις προσπάθειες προς εξεύρεση κατάλληλου χώρου για να μπορούν να γίνονται οι εργασίες του Τμήματος απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα».
Ακόμα «διαπιστώθηκε πως υπάρχει τρομερή έλλειψη προσωπικού και κυρίως εξεταστών. Ενδεικτικά μας αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των εξεταστών που εξυπηρετούν το συγκεκριμένο Τμήμα στην επαρχία Αμμοχώστου, είναι ο ίδιος με αυτόν που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια», είπε, και σημείωσε πως «αυτό δημιουργεί πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του αριθμού οδηγών και αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια».
Ο δεύτερος σταθμός των μελών της Επιτροπής Μεταφορών ήταν ο υπό κατασκευή δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας, που, όπως ανέφερε ο κ. Μουσιούττας «είναι δύο λωρίδων, 4 χιλιομέτρων, με παρακαμπτήριους και κανονικά θα έπρεπε να παραδοθεί τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο μας έχουν εξηγήσει τους λόγους της καθυστέρησης, οι οποίοι κρίνονται δικαιολογημένοι και η παράδοση του δρόμου θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Μουσιούττας «ο δρόμος, πέραν του οδοστρώματος, δημιουργεί και τρεις λίμνες αποξήρανσης στις οποίες θα συγκεντρώνονται τα όμβρια ύδατα και θα διοχετεύονται στη λίμνη Παραλιμνίου. Είδαμε κομμάτια του έργου, χρειάζεται ακόμα να γίνει δουλειά και με την ολοκλήρωση του ο δρόμος θα προσφέρει ασφάλεια και θα βοηθά τον κόσμο, ο οποίος διακινείται μέσω των Δημοτικών Διαμερισμάτων, των Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου», επεσήμανε.
Ακόμα τέθηκε και το θέμα «της συντήρησης των δρόμων στα διάφορα Διαμερίσματα – πρώην κοινότητες. Με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, η αρμοδιότητα για συντήρηση τους μεταφέρθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Εργων στις τοπικές Αρχές. Αυτό ήταν κάτι που είχαν ζητήσει και επέμεναν οι τοπικές αρχές, ζητώντας φυσικά και το ανάλογο κονδύλι, ωστόσο ενώ τους δόθηκε η αρμοδιότητα εντούτοις δεν τους δόθηκε το χρηματικό ποσό», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σημειώθηκε πως «τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Μεταφορών είχαν αναφέρει πως θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια της τάξης των 12 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στους ΕΟΑ για να μπορούν να προβαίνουν στη συντήρηση των δρόμων των δημοτικών Διαμερισμάτων».
Οσον αφορά τον τρίτο σταθμό της περιοδείας της Επιτροπής που ήταν περιοχές διάβρωσης στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας, ο Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως «μας έχουν δείξει στοιχεία της διάβρωσης. Έχουν γίνει διάφορες μελέτες για το θέμα από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ενώ χρειάστηκε να γίνουν και περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες», ανέφερε.
Δυστυχώς, συνέχισε, «οι μελέτες αυτές, επειδή πρέπει να περάσουν και από την περιβαλλοντική αρχή, είναι αρνητικές και επεξηγήθηκαν και οι λόγοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες άλλες εισηγήσεις μπορούν να γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη πως το θέμα είναι απτό και χρόνο με το χρόνο η θάλασσα τρώει την αμμουδιά, με αποτέλεσμα να χάνεται η παραλία κάτι που είναι δυσάρεστο για τους λουόμενους, τουρίστες και ντόπιους σε αρκετές περιοχές της Κύπρου», είπε.
Θεωρώ, ανέφερε ο κ. Μουσιούττας, πως «με τη συνεργασία των διαφόρων Υπηρεσιών και των τοπικών αρχών, όλα αυτά τα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν».
Ο Μαρίνος Μουσιούττας χαρακτήρισε «χρήσιμες τις επισκέψεις σε διάφορα τμήματα των επαρχιών», αφού όπως εξήγησε «βλέπεις δια ζώσης τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν, γνωρίζεσαι προσωπικά με τους τοπικούς άρχοντες και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας τρόπος για να αναδείξουμε καλύτερα, όχι για να λαϊκίσουμε αλλά για να λύσουμε προβλήματα, τόσο στην Επιτροπή Μεταφορών, όσο και στις άλλες Επιτροπές».
Ορισμένοι βουλευτές της Επιτροπής, είπε, «είναι μέλη και σε άλλες Επιτροπές όπως πχ. Εσωτερικών και τα προβλήματα που τέθηκαν σήμερα ενώπιον μας θα τα παρουσιάσουν και στη σ’ αυτήν».
Σίγουρα, κατέληξε ο Μαρίνος Μουσιούττας, «δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, δενείμαστε η εκτελεστική εξουσία, όμως έχουμε την ευχέρεια σαν Επιτροπή και ως Βουλή, να εισηγηθούμε, να πιέσουμε ακόμα και να προσπαθήσουμε να συντονίσουμε, να φέρουμε σε επαφή διάφορα Υπουργεία και υπηρεσίες με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο τους που στο τέλος είναι προς όφελος των πολιτών της Δημοκρατίας».
ΚΥΠΕ