Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί σε αστυνομικούς κύκλους οδηγία που καθιστά υπεύθυνα τα στελέχη του σώματος για να μεταφέρουν νεκρούς σε νοσοκομεία και νεκροτομεία.
Είναι ενδεικτική και η περίπτωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Λεμεσού .
Σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», τα μέλη που υπηρετούν στην γεωγραφική δικαιοδοσία της εν λόγω αστυνομικής διεύθυνσης ειδοποιήθηκαν από προχθές Δευτέρα ότι θα αναλάβουν τη μεταφορά σορών προσώπων, τα οποία είτε είναι θύματα εγκληματικών ενεργειών, είτε εντάσσονται στην κατηγορία αιφνίδιων/αφύσικων θανάτων.
Η οδηγία που δόθηκε είναι όπως μεταφέρουν τις σορούς από τις σκηνές στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και από εκεί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για διενέργεια νεκροψίας.
Στην εν λόγω οδηγία, διευκρινίζεται ότι μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα γίνεται μεταφορά νεκρών από οχήματα γραφείων κηδειών, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με μίσθωση.
Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της Αστυνομίας θα αποφεύγουν να μεταφέρουν σορούς μόνο στις περιπτώσεις που τα πτώματα:
>> είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης
>> είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών
>> έχουν καεί από πυρκαγιά
Όπως διευκρινίζεται στη σχετική οδηγία οι αστυνομικοί πριν ειδοποιήσουν γραφεία κηδειών για μεταφορά πτωμάτων που εμπίπτουν σ΄ αυτές τις τρεις κατηγορίες, θα πρέπει πρώτα να παίρνουν άδεια από τον βοηθό αστυνομικό διευθυντή.
Ο λόγος γι΄ αυτή την τελευταία εξέλιξη αποδίδεται στο χαμηλό κονδύλι που διαθέτει η Αστυνομία ώστε να αγοράσει υπηρεσίες για μεταφορά νεκρών προσώπων. Εδώ να σημειωθεί ότι το 2019, όταν είχε εγερθεί ζήτημα στη Βουλή για το εν λόγω θέμα με αφορμή τα θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη», το ετήσιο ποσό ανερχόταν στις €128.250.
Υγεία αστυνομικών
Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ» αυτή η κατάσταση ήδη έχει προκαλέσει δυσφορία σε στελέχη της αστυνομικής Δύναμης. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι οι κίνδυνοι που ενέχουν αυτά τα καθήκοντα για αστυνομικούς.
Η μεταφορά των νεκρών, όπως μας αναφέρθηκε από άτομο που είναι καλά ενημερωμένο, γίνεται μέσω ημιφορτηγού (βαν) χωρίς να τηρούνται κανόνες για προστασία της υγείας των αστυνομικών.
«Πώς μπορεί να γνωρίζει ο αστυνομικός ότι το θύμα μιας εγκληματικής ενέργειας, είναι ή όχι φορέας μεταδοτικού νοσήματος;» διερωτήθηκε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα μας.
Το ίδιο άτομο, μιλώντας μας, ανέφερε πως οι αστυνομικοί καλούνται να μεταφέρουν σορούς για νεκροτομή στη Λευκωσία από διάφορα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία έχουν συμβληθεί με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Κι αυτό για να επισημάνει ότι αστυνομικοί επιφορτίζονται με καθήκοντα που θα έπρεπε να εκτελούνται από άλλα αρμόδια τμήματα της Πολιτείας.
Σχολίασε, ακόμη, πως η ιατροδικαστική υπηρεσία υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και αντιστοίχως η Αστυνομία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μεταφορά ιατροδικαστών
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αδιάψευστα στοιχεία που έχει ο «Φ» στη διάθεσή του, η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη και με καθήκοντα για μεταφορά των ιατροδικαστών στις σκηνές όπου καλούνται οι τελευταίοι καλούνται να κάνουν αυτοψίες σε σκηνές εγκλημάτων.
Μάλιστα, πρόσφατα υπήρξε ενημέρωση από το αρχηγείο Αστυνομίας για τον μηχανισμό ώστε να μεταφέρονται τα στελέχη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.