Μέτωπο για το σύστημα παρακολούθησης υδάτων φαίνεται να έχει ανοίξει η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με την ποιότητα των νερών στην περιοχή του Lady’s Mile. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από το περασμένο Σάββατο προκαλεί έντονη ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς και δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους επιχειρηματίες της περιοχής. Οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες, δηλώνουν ανασφαλείς, όχι λόγω της ποιότητας των νερών, αλλά εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και της βαθιάς διάστασης απόψεων μεταξύ των Βάσεων και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο επίκεντρο όλης αυτής της κατάστασης έχει τεθεί το Κρατικό Χημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο, όπως διαφαίνεται, τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις Βρετανικές Βάσεις ως προς τη μεθοδολογία που ακολούθησε στην παρούσα περίπτωση των αποτελεσμάτων στα νερά του Lady’s Mile.

Η παρακολούθηση των νερών κολύμβησης διέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης και η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των προνοιών της οδηγίας αυτής είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας. Βάσει της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας, οι Βρετανικές Βάσεις έχουν εκχωρήσει από το 2012 την αρμοδιότητα παρακολούθησης των νερών κολύμβησης στην παραθαλάσσια περιοχή του Lady’s Mile στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, εδώ και 13 χρόνια, προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας του νερού σε τρία σημεία της παραλίας. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται από το Κρατικό Χημείο.

Τώρα, φαίνεται πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς –όπως διαπιστώνει κανείς και από τη χθεσινή νέα ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων– δεν φαίνεται να αναγνωρίζονται πλέον τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μηχανισμού. Είναι αξιοπερίεργο, ωστόσο, γιατί συμβαίνει αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν, όταν λήφθηκαν δείγματα από την ίδια περιοχή αλλά και από την Αλυκή Ακρωτηρίου, οι Βρετανικές Βάσεις ήταν σύμφωνες με τα αποτελέσματα του Κρατικού Χημείου της Δημοκρατίας και ποτέ δεν αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Το ερώτημα που παραμένει, ωστόσο, αναπάντητο είναι, γιατί οι Βρετανικές Βάσεις επιμένουν στα δικά τους αποτελέσματα από τη στιγμή που από το 2012 έχουν εκχωρήσει τον μηχανισμό παρακολούθησης των υδάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η στάση τους θεωρείται από κάποιους καχύποπτη, με τις «κακές γλώσσες» να κάνουν λόγο ακόμη και για σκοπιμότητες.

Ένα ακόμη «καυτό» ερώτημα είναι το γεγονός ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν ενημέρωσαν εξ αρχής την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα προβούν και οι ίδιες σε παράλληλες αναλύσεις. Επίσης, αν και τα πρώτα δείγματα  που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία –και, μάλιστα, οι Βάσεις επέτρεψαν στους λειτουργούς των εμπλεκόμενων Τμημάτων να λάβουν δείγμα ακόμη και από την στρατιωτική περιοχή– κάτι τέτοιο δεν συνέβη την περασμένη Δευτέρα.

Πεντακάθαρα τα νερά, λένε το Κρατικό Χημείο και δήμοι

Σε σχέση με την ποιότητα των νερών της παραλίας, και έπειτα από τις νέες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα μπροστά από τα εστιατόρια της περιοχής, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους επιβεβαιώνουν ότι τα νερά είναι απολύτως καθαρά και κατάλληλα για κολύμβηση.

Την ίδια θέση εκφράζουν και οι δήμοι Λεμεσού και Κουρίου, βάσει των δικών τους αποτελεσμάτων από δειγματοληψίες που πραγματοποίησαν, επίσης, μπροστά από τα εστιατόρια της περιοχής, τα οποία βρίσκονται εντός των δημοτικών τους ορίων. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από διαπιστευμένο ιδιωτικό χημείο, το οποίο διενήργησε τους ελέγχους για λογαριασμό των δύο δήμων. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι τα νερά είναι εξαιρετικής ποιότητας, με τις τιμές των παραμέτρων που εξετάστηκαν να κυμαίνονται πολύ κάτω από τα νομοθετικά όρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, τα ίδια θετικά αποτελέσματα καταγράφηκαν και κατά μήκος της Ακτής Ολυμπίων, όπου επεκτάθηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Δήμου Κουρίου που έγιναν μπροστά από τα τέσσερα εστιατόρια του Lady’s Mile, τα οποία εμπίπτουν στα όρια του δήμου, κατέγραψαν μηδενικές ενδείξεις κολοβακτηριδίων (E. coli). Μηδενικός αριθμός εντερόκοκκων καταγράφηκε μπροστά από το ένα εστιατόριο, μονοψήφιος αριθμός σε άλλα δύο, ενώ στο τέταρτο εστιατόριο καταγράφηκε διψήφιος αριθμός, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει εντός των αποδεκτών ορίων.

Επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις οι Βρετανικές Βάσεις

Παρά τα νέα δεδομένα, οι Βρετανικές Βάσεις επανήλθαν χθες με νέα ανακοίνωση, μέσω της οποίας επαναλαμβάνουν τη σύσταση προς το κοινό να αποφεύγει την κολύμβηση στην παραλία του Lady’s Mile. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προχώρησαν και οι ίδιες σε νέα δειγματοληψία την Τρίτη, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, καλούν το κοινό να αποφεύγει την κολύμβηση στην περιοχή μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι αναλύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα, όπως το γεγονός ότι βασίζονται σε διαφορετικά δείγματα, τα οποία ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και από διαφορετικές τοποθεσίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι πραγματοποιούνται, επίσης, περισσότεροι από ένας τύπος εξέτασης. Τόσο η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο Διήθησης με Μεμβράνη (48 ωρών). Επιπλέον, η Διοίκηση των Βάσεων έχει εφαρμόσει και τη μέθοδο Enterolert (18 ωρών). Και οι δύο μέθοδοι πραγματοποιούνται από το διεθνώς διαπιστευμένο εργαστήριο των Βάσεων, το οποίο είναι αναγνωρισμένο βάσει των προτύπων ISO.

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων έχει νομική υποχρέωση να ενημερώνει το κοινό όταν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν κακή ποιότητα νερού. Επαναλαμβάνεται, τέλος, η έκκληση να αποφεύγεται η κολύμβηση στην περιοχή «μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων για ασφαλή κολύμβηση. Η υγεία και η ασφάλεια του κοινού παραμένουν η ύψιστη προτεραιότητά μας», καταλήγει η ανακοίνωση των Βάσεων, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό της πιθανής πηγής του προβλήματος.