Σημαντικό έργο αντικατάστασης παλαιών δικτύων ύδρευσης δρομολογείται στην πόλη της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν o μεγάλος αριθμών βλαβών και οι σοβαρές απώλειες νερού και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της υδροδότησης. Το έργο, συνολικού κόστους €9,5 εκατ., αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2025 και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027, και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για μεταρρύθμιση του τομέα διαχείρισης υδάτων.

Οι εργασίες θα καλύψουν τρεις κεντρικές περιοχές της Λεμεσού, όπου καταγράφονται συχνές αστοχίες αγωγών και υψηλό ποσοστό απωλειών. Το νέο δίκτυο, μήκους περίπου 98 χιλιομέτρων, θα αποτελείται από σύγχρονους πολυαιθυλενικούς αγωγούς, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την καλύτερη διαχείριση της ροής του νερού, ενώ θα ελαχιστοποιεί την ανάγκη για αποκατάσταση του οδοστρώματος και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

Η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στη Λεμεσό αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, μειώνοντας τις διακοπές στην υδροδότηση και εξασφαλίζοντας την ποιότητα του πόσιμου νερού. Το έργο καλύπτει περιοχές πυκνοκατοικημένες, εμπορικές και μικτής χρήσης, όπως η περιοχή του Εναέριου, η Λεωφόρος Μακαρίου Γ’, η οδός Ανεξαρτησίας και η κοίτη του ποταμού Γαρύλλη.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές της πόλης της Λεμεσού που θα αντικατασταθεί το υδρευτικό δίκτυο ξεκινούν από τον Εναέριο και μέσω της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ καταλήγουν στον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό της πόλης και μετά νότια, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη. Στη συνέχεια ανατολικά μέσω των οδών Ναυαρίνου, Ειρήνης και Γλάδστωνος και νότια μέσω της οδού Ανεξαρτησίας προς τον παραλιακό δρόμο.

Κατά το στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών, θα ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της προσβασιμότητας σε σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλες κοινωνικές δομές, ενώ η κυκλοφορία θα ρυθμιστεί μέσω σχεδίου διαχείρισης εργοταξίου και κυκλοφορίας.

Η εγκατάσταση των νέων αγωγών θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τα υφιστάμενα δίκτυα, τα οποία θα απομονώνονται σταδιακά, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες και τίθενται σε λειτουργία τα νέα υποδίκτυα.

Η αντικατάσταση των υφιστάμενων, πεπαλαιωμένων δικτύων κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς αυτά συνίστανται κυρίως από αμιαντοτσιμέντινους και PVC σωλήνες που έχουν φτάσει στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής. Οι συνεχείς διαρροές νερού σε τέτοια συστήματα όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υδροδότηση των πολιτών, αλλά συντελούν και σε σπατάλη πολύτιμων υδατικών πόρων σε μια περίοδο αυξημένης ανομβρίας.

Το έργο αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στη Λεμεσό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και συστηματικής πολιτικής για αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και μείωση των απωλειών νερού.

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού υπέβαλε σχετική έκθεση πληροφοριών για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην πόλη στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ΕΟΑ, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να μειώσει τις βλάβες και τις διαρροές στο δίκτυο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ποσοστού ατιμολόγητου νερού και των απωλειών. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΟΑ στους καταναλωτές του. Το στάδιο κατασκευής του προτεινόμενου έργου αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 μήνες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, θα προκύψουν μπάζα εκσκαφών της τάξεως των 44.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα εκσκαφθέντα υλικά θα μεταφερθούν σε αδειδοτημένους χώρους απόρριψης.

Παρέμβαση Υπουργείου Γεωργίας για μείωση των απωλειών

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της τρίτης συνεχόμενης χρονιάς ξηρασίας και του υψηλού ποσοστού διαρροών (35%-40%) στα υφιστάμενα δίκτυα, προχώρησε στη λήψη σειράς άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει διαθέσει €8 εκατ. για τη χρηματοδότηση έργων από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), με σκοπό την άμεση μείωση των διαρροών.

Παράλληλα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), σε συνεργασία με το Υπουργείο και τους ΕΟΑ, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/2184 για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Το σχέδιο περιλαμβάνει τεχνική στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Technical Support Instrument (TSI 2025), ενώ προγραμματίζεται η κατάρτιση των λειτουργών ΕΟΑ και ΤΑΥ σε σύγχρονες τεχνικές εντοπισμού και πρόληψης διαρροών.

Σημαντικό μέρος της στρατηγικής είναι ο καθορισμός του Δείκτη Απωλειών (Infrastructure Leakage Index – ILI), ο οποίος θα εφαρμοστεί παγκύπρια, επιτρέποντας την αξιολόγηση και ιεράρχηση των περιοχών που χρειάζονται άμεση παρέμβαση. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις με όλους τους ΕΟΑ, με στόχο την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας που θα περιλαμβάνουν δράσεις με άμεσο αντίκτυπο.

Το Υπουργείο προώθησε επίσης πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την κρατική κάλυψη μέρους του κόστους των προτεινόμενων έργων, μετά την απόρριψη σχετικού αιτήματος από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης για ένταξη στο Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο (ΣΑΑ).