Σε αχαρτογράφητα νερά, αφού πρώτη φορά εγείρονται τέτοια νομικά ζητήματα, μπαίνει η ένσταση της Ντόριας Βαρωσιώτου, της δικαστού που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες της με σκιές για το πόρισμά της στην θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου.

Σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το όργανο δηλαδή που δεν επικύρωσε τον διορισμό της, άνοιξε τα χαρτιά του, μέσω της έντασης που καταχώρησε μέσω του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου και στην ουσία αναφέρει ότι η αιτήτρια στερείται έννομο συμφέρον για να ζητήσει επιστροφή στην έδρα, εφόσον κατέθεσε ένσταση στην απόλυσή της.

Όπως τονίζεται στην ένσταση του Ανωτάτου, ναι μεν ο διορισμός παγοποιήθηκε, αλλά δεν γεννά άλλα δικαιώματα ώστε η δικαστής να επανέλθει στα καθήκοντά της όπως ήταν το αίτημά της που κατατέθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην ουσία, η πλευρά του οργάνου που την απέλυσε, τονίζει ότι ενόσω αυτή είχε αποδεχθεί τον διορισμό της επί δοκιμασία για δύο έτη, ορκίστηκε και δεν ήγειρε κανένα ζήτημα, δεν έχει δικαίωμα τώρα να αντιδρά.

Η πλευρά της κ. Βαρωσιώτου, μέσω του δικηγόρου της Αχιλλέα Δημητριάδη, είχε επικαλεστεί τη νομοθεσία που προβλέπει ότι αν ένας δικαστής καταθέσει ένσταση για τον τερματισμό του διορισμού του, αυτός επιστρέφει στα καθήκοντά του μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο ν’ αποφασίσει.

Η πλευρά του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αναφέρει μέσω της ένστασής του, ότι το ζήτημα αυτό έχει ρυθμιστεί με δικαστικό θεσμό, ότι δηλαδή δεν επιστρέφει πίσω στα καθήκοντά του ο δικαστής επειδή κατέθεσε ένσταση. Οπόταν προβλέπεται πραγματική μάχη την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον του Συνταγματικού για το θέμα της επιστροφής της κ. Βαρωσιώτου, στην πρωτοφανή αυτή κρίση στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Η ένσταση του κ. Πολυβίου αναρτήθηκε σήμερα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Πολυβίου, η αίτηση και το αιτητικό αυτής είναι νόμω και ουσία αβάσιμα/ή αστήρικτα και/ή η νομική βάση της Αίτησης είναι λανθασμένη και ελλιπής καθότι ουδέν εκ των άρθρων της νομοθεσίας και ουδείς εκ κανονισμών επί των οποίων ερείδεται, προβλέπουν και/ή παρέχουν εξουσία έκδοσης του αιτούμενου διατάγματος και ή δήλωσης που να επιβεβαιώνει την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Θεωρείται η αίτηση από το Ανώτατο ως απαράδεκτη και ανυπόστατη και καταδικασμένη σε απόρριψη, καθότι αντικείμενο της είναι ο κατ’ ισχυρισμό τερματισμός της υπηρεσίας της που έρχεται σε αντίθεση με το λεκτικό της απόφασης του Συμβουλίου ημ. 27/6/2025 που αναφέρει ξεκάθαρα σε μη επικύρωση διορισμού της στη μόνιμη θέση Επαρχιακού Δικαστή.

Αναφέρεται επίσης, ότι η κ. Βαρωσιώτου στερείται έννομου συμφέροντος να αμφισβητεί την απόφαση του ΑΔΣ για μη επικύρωση του διορισμού της και συνεπακόλουθα το αποτέλεσμα και οι συνέπειες της αναστολής αυτής.

Όπως σημειώνεται στην ένσταση, η γραμματέας του μεταβατικού ΑΔΣ ενημέρωσε την κ. Βαρωσιώτου για την προσφορά διορισμού της με δοκιμασία διάρκειας δύο ετών, κάτι που αποδέχθηκε η ίδια χωρίς τη διατύπωση οποιασδήποτε επιφύλαξης ή διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Πολυβίου εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, αναφέρει ότι η αίτηση της κ. Βαρωσιώτου είναι άνευ αντικειμένου καθ’ ότι η απόφαση του ΑΔΣ με την οποία δεν επικυρώθηκε ο διορισμός της αναστάληκε με την καταχώρηση της ένστασής της. Ωστόσο, τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτάσσει την παραγωγή άλλων αποτελεσμάτων, ήτοι της επιστροφής της στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Αμφισβητεί ακόμα ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστικό Συμβούλιο έχει δικαιοδοσία να εκδώσει το αιτούμενο διάταγμα και να διατάξει την επιστροφή της στα έδρανα.

Η ακρόαση της αίτησης για επιστροφή της κ. Βαρωσιώτου στη θέση της είναι ορισμένη για την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 9 το πρωί, οπόταν οι δυο πλευρές θα αγορεύσουν προβάλλοντας τις θέσεις τους και αναμένεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα επιφυλάξει την απόφασή του.

Αυτούσια η ένσταση του κ. Πολυβίου για λογαριασμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου ΕΔΩ