Για ανεκπλήρωτες εξαγγελίες κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη, ομάδα κατοίκων της περιοχής Σολιάς, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, τον περασμένο Ιούνιο και μαινόταν για μιαν εβδομάδα.
Σχεδόν, έναν χρόνο μετά, αναμένουν ακόμη την καταβολή των αποζημιώσεων που η κυβέρνηση τούς υποσχέθηκε, με τους επηρεαζόμενους κατοίκους-αγρότες να ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κινητοποίηση αυτή (σ.σ. των αρμόδιων υπηρεσιών) ακολούθησε τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποζημίωση/στήριξη των πληγέντων και εφόσον οι ζημιές δηλώθηκαν σε τρεις διαφορετικούς φορείς, που θα έπρεπε να ήταν σε συνεννόηση και συντονισμό, λογικά αναμέναμε να είχαμε άμεση ανταπόκριση», τονίζουν στην επιστολή τους.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση περίπου 18,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων (km²) από την οποίαν τα 17 km² ήταν κρατικό δάσος και μόλις το 1,5 km² αποτελούσε ιδιωτική περιουσία – καλλιέργειες.
Με τους επηρεαζόμενους κατοίκους, από τα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια και Ευρύχου, να διερωτώνται πόσες δυνάμεις θα απαιτούνταν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν ενεργά και έμπρακτα στη στήριξη όσων ιδιωτικών καλλιεργειών απέμειναν ζωντανές στο μόλις 1,5 km².
Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, «πέραν των κτημάτων που κάηκαν ολοσχερώς, υπήρχαν πολλά κτήματα που για να σωθούν έπρεπε αναγκαστικά και άμεσα να εγκατασταθούν σε αυτά νέα συστήματα άρδευσης που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολύ ψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε στην περιοχή για πολλές μέρες μετά την πυρκαγιά. Κάποιοι είχαν την οικονομική ευχέρεια (για εργατικά και αγορά υλικών) να το πράξουν, κάποιοι όχι, και άλλοι το έπραξαν από το υστέρημά τους και εν αναμονή της οικονομικής στήριξης. Και ακόμα αναμένουν και θα αναμένουν επ’ αόριστον και υπό όρους, ενώ μερικοί έχουν φύγει από τη ζωή, με τελευταία εικόνα τους κόπους όχι μόνο μιας ζωής να γίνονται αποκαΐδια λόγω ανευθυνότητας».
Οι αξιώσεις
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι επηρεαζόμενοι αγρότες, ανέμεναν από τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες τόσο για τις απώλειες όσο και για την απολεσθείσα παραγωγή μέχρι την ανασύσταση νέου φυτικού κεφαλαίου.
Όμως, αντί αυτού, όπως καταγγέλλουν οι παραπονούμενοι, εξαγγέλθηκε ένα Σχέδιο στήριξης, το οποίο είναι παντελώς άκυρο για την περιοχή, για τους ακόλουθους λόγους, όπως εξηγούν:
1. Δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους πληγέντες καθώς δικαιούχοι είναι μόνο οι εγγεγραμμένοι στον ΚΟΑΠ. Υπάρχουν άτομα τα οποία ζήτησαν να εγγραφούν στον ΚΟΑΠ, αλλά η αίτησή τους δεν έγινε αποδεκτή λόγω μικρής έκτασης. Και διερωτώνται: Αυτοί δεν είναι πληγέντες;
2. Δεν αποζημιώνει για τις απώλειες ανεξάρτητα εάν ο επηρεαζόμενος επιλέγει να επαναδραστηριοποιηθεί ή όχι.
3. Δεν λαμβάνει υπόψη την απώλεια εισοδήματος λόγω ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής όσον αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.
4. Δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος επαναδραστηριοποίησης που απαιτείται στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών της. Πρόκειται για περιοχή όπου οι πλείστες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, επομένως, οι υπολογισμοί του Σχεδίου θεωρούνται εκτός πραγματικότητας, σύμφωνα με τους επηεραζόμενους αγρότες.
5. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν ζημιές 100%. Αντιθέτως, τίθενται ποσοστά και μέγιστα ποσά που εκμηδενίζουν την αποζημίωση.
6. Προϋποθέτει τη χρηματοδότηση της επαναδραστηριοποίησης των πληγέντων με ίδιους πόρους, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα για την καταβολή της αποζημίωσης.
7. Το Σχέδιο έθετε ως προϋπόθεση την ανάληψη ενεργειών αποκατάστασης των ζημιών (εκρίζωση, αναφύτευση, αγορά δενδρυλλίων) εντός του χρονικού διαστήματος υποβολής της αίτησης, με τη συμπλήρωση σχετικής δήλωσης μέχρι 10/2/2017. «Δεν είχαμε την ψυχική δύναμη, ούτε την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε σε εκριζώσεις, προετοιμασία εδάφους, αγορά δενδρυλλίων κ.λπ., ώστε να εμπίπτουμε στις πρόνοιες του εν λόγω Σχεδίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η Βουλή αναμένει τις εξηγήσεις Κουγιάλη
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, που ήταν αποδέκτης της γραπτής διαμαρτυρίας πληγέντων από την πυρκαγιά της Σολιάς, απέστειλε στις 7/4/2017 επιστολή στον υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη.
Με την επιστολή ζητούσε ενημέρωση από τον υπουργό και μάλιστα, το συντομότερο δυνατό, για τις ενέργειες στις οποίες προέβη, ή προτίθεται να προβεί σε σχέση με την καταβολή των αποζημιώσεων.
Από τότε, έχει παρέλθει ένας μήνας και καμία απάντηση δεν δόθηκε απο τον κ. Κουγιάλη στη Βουλή.