Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι το αν θα εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό με δεύτερη ενισχυτική δόση, 4η δόση, αλλά όλα όσα σχετίζονται με το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο, βάσει των όσων λέγονται, να είναι έτοιμο το προσεχές Φθινόπωρο.

Η ανοσία που προσφέρουν τα υφιστάμενα εμβόλια, «αποδεδειγμένα δεν είναι αποστειρωτική. Δηλαδή δεν εμποδίζει την μετάδοση και τη μόλυνση. Από την άλλη όμως, είναι αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητα τους έναντι της βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Ως εκ τούτου η προτεραιότητα μας πρέπει να είναι ο στοχευμένος εμβολιασμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών Χρίστος Πέτρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με αφορμή τις συζητήσεις που άρχισαν να γίνονται και στην Κύπρο, για επέκταση του δικαιώματος για λήψη της 4ης δόσης του εμβολίου και σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ο κ. Πέτρου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, «θα ήταν μάλλον ορθότερο να εστιάσουμε προς το παρόν σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο και να προσπαθήσουμε την ίδια ώρα να ενημερωθούμε για το νέο εμβόλιο το οποίο αναμένουμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό στα νέα στελέχη του κορωνοϊού». 

«Το πλέον κρίσιμο ερώτημα είναι ο χρόνος άφιξης του νέου εμβολίου και ποια στελέχη θα είναι προσαρμοσμένο να καλύπτει. Χρειαζόμαστε ενημέρωση για το πού βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ποιο θα είναι το νέο εμβόλιο; Θα είναι ένα διδύναμο σκεύασμα με το αρχικό στέλεχος και το στέλεχος «Όμικρον» ή ένα διδύναμο με το αρχικό στέλεχος και το ΒΑ5 της «Όμικρον» που κυκλοφορεί τώρα;»

Εάν όντως το Φθινόπωρο θα έχουμε το νέο εμβόλιο, είπε συνεχίζοντας ο κ. Πέτρου, «και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και να μην βιαζόμαστε για χορήγηση 4ης δόσης σε υγιείς που δεν θα έχουν επιπλέον όφελος με την παρούσα εκδοχή του εμβολίου». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, «πρέπει να στοχεύσουμε για τη χορήγηση της 4ης δόσης στους ανθρώπους που πραγματικά θα έχουν όφελος. Δυστυχώς οι αριθμοί των άνω των 60 που έλαβαν την 4η δόση είναι χαμηλοί και περιορίζονται σε μερικές χιλιάδες κάτι το οποίο σαφώς και δεν είναι ικανοποιητικό». 

«Οι ομάδες που είναι τώρα δικαιούχοι για 4η δόση εμβολίου, αποτελούν τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο. Χρειάζεται να εντοπιστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί και στοχευμένα να γίνει επικοινωνία μαζί τους, όπως και για την περίπτωση όσων δεν έκαναν τρίτη δόση».

«Το βασικό», είπε καταλήγοντας, «είναι να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους προχωρούμε στην εφαρμογή της κάθε απόφασης. Προφανώς και οι ενισχυτικές δόσεις με το υφιστάμενο εμβόλιο δεν είναι άχρηστες. Επιβάλλεται όμως να ξέρουμε πού ακριβώς είναι χρήσιμες, μέχρι να έχουμε το νέο εμβόλιο».