Ο Α. Χατζηαντώνης σχολιάζει τα όσα έφεραν οι αποκαλύψεις του βίντεο του Al Jazeera.

Σε άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στον κυπριακό Τύπο, στις 29 Αυγούστου 2020, με τίτλο «Το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου», είχα επισημάνει ότι αυτό το Πρόγραμμα Επενδύσεων, όπως το ονομάσαμε, κάποια στιγμή, θα μάς δημιουργούσε προβλήματα και θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποιοι, διαφώνησαν. Μάλιστα, ένας κύριος, υποστήριξε τα εξής: «Τι θέλετε να πράξουμε σε μια οικονομικά καταρρέουσα χώρα, για να αντέξουμε την παγκόσμια, ελέω κορωνοϊού, κρίση; Με μηδέν τουρισμό, χωρίς βιομηχανία, μετά και από το ξήλωμα του τραπεζικού μας συστήματος που με τις βλακείες ορισμένων, μας οδήγησε στο επαχθές μνημόνιο του 2013;».

Συνεχίζοντας: «Τα παίρνουμε από αυτούς, όπως τα παίρνουν και άλλες χώρες, με το τσουβάλι. Όσοι μας κατηγορούν, επενδύουν σε Κατάρ και Τουρκία».

Ναι. Θα συμφωνήσω σε κάποια σημεία με την κριτική αυτή. Και θα δεχθώ ότι, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, δεν έχουμε άλλους τρόπους εισοδημάτων. Ωστόσο, στη Γερμανία π.χ., οι υπηκοότητες παρέχονται σε άτομα που ζούνε για πολλά χρόνια εκεί, εργαζόμενοι ως μετανάστες. Μετά από έρευνα στο διαδίκτυο, βρήκα ότι δίδονται υπηκοότητες και σε Τούρκους, σε αρκετά μεγάλους αριθμούς. Οι οποίοι εργάζονται στη χώρα αυτή, ως διδάσκαλοι, οδηγοί λεωφορείων, στην αυτοκινητοβιομηχανία, ακόμη και ως αστυνομικοί σε περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Τώρα, ως επιμηθείς, μετά από ένα βίντεο του φιλοτουρκικού καναλιού του Κατάρ, Al Jazeera, γίναμε πάλι στόχος, ρεζιλευτήκαμε διεθνώς και ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να διασώσουμε το κύρος μας. Το κύρος, ειδικά, της Βουλής των Αντιπροσώπων που επλήγη, εφόσον δύο εκ των πρωταγωνιστών του βίντεο, ήταν ενεργά μέλη αυτής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπέβαλε την παραίτησή του. Ο πρόεδρος του Σώματος αρχικά ζήτησε αποχή από τα καθήκοντά του, ωστόσο, δεν άντεξε τη λαϊκή κατακραυγή και υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη την παραίτησή του.

Δεν θα επιχειρήσω να είμαι συνήγορος οποιουδήποτε. Ωστόσο, πριν αρχίσουμε να πετροβολούμε τον συμπατριώτη μας, που ως άνθρωπος, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα, οφείλουμε να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη και να διερωτηθούμε, αν εμείς που είμεθα έτοιμοι να τον ρίξουμε εις την πυράν, είμαστε άσπιλοι, άψογοι και αμόλυντοι. 

Ας θυμηθούμε την Αγία Γραφή. Όταν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, ερώτησαν τον Ιησού, μετά από την σύλληψη μιας γυναίκας, την οποία ετοιμάζονταν να λιθοβολήσουν: «Διδάσκαλε, αύτη η γυνή, κατείληπται επ’ αυτοφώρω μοιχευόμενη . Συ ούν, τι λέγεις;» (Ιωαν.8,4). Ο Ιησούς,  ανέκυψεν και είπεν αυτοίς: «Ο αναμάρτητος υμών, πρώτος βαλέτω  λίθον επ’αυτήν».(Ιωαν.8,7).

Ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη του τόπου μας. Στον Γεν. Εισαγγελέα, στην Αστυνομία και σε όσους επωμισθούν το θλιβερό αυτό, έργο. Ας μη βιαστούμε να ζητήσουμε την κεφαλήν του, επί πίνακι. Αν όντως φέρει ευθύνες, ασφαλώς και θα υποστεί τις κυρώσεις του νόμου. Ας αποφύγουμε την αχρείαστη ανθρωποφαγία.

Εξάλλου, η θλίψη , το άγχος και ο ψυχικός πόνος, που σίγουρα αισθάνεται ο ίδιος, θεωρώ ότι αποτελούν μια πρώτη, αρκούντως σοβαρή τιμωρία, που θα διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ανακριτικού έργου. Αν εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας στο πρόσωπό του, δεν νομίζω πως θα αλλάξει οτιδήποτε. Ευθύνη υπάρχει και σε εκείνους που δημιούργησαν το Επενδυτικό αυτό Πρόγραμμα, εφόσον δεν προνόησαν να θέσουν και κάποιες δικλίδες ασφαλείας, στην εφαρμογή του.