Μια αναδρομή για την πορεία του κυπριακού προβλήματος από τον Μ. Χριστοφίδη, Ενεργό Πολίτη.

Από αποικία το 1925 πήγαμε στα Οκτωβριανά του 1931. Από το 1931 πήγαμε στην πρόταση Αυτοκυβέρνησης 1948. Από την αυτοκυβέρνηση με 22 Ε/κ βουλευτές και 4 Τ/κ πήγαμε στο Δημοψήφισμα για Ένωση. Από το Δημοψήφισμα πήγαμε στην ΕΟΚΑ για Ένωση. Από την ΕΟΚΑ πήγαμε στη ανεξαρτησία Μακάριος/ Μπάρμπαρα Κασλ. Από την ανεξαρτησία πήγαμε στη Ζυρίχη/ Λονδίνο. Από το Λονδίνο πήγαμε στο διχοτομημένο Σύνταγμα 1960. Από το 1960 πήγαμε στην Τουρκανταρσία 1963/64. Από το 1964 πήγαμε στον ΕΚ έλεγχο της ΚΔ. Από το 1964 πήγαμε σε συνομιλίες για λύση ενιαίου κράτους. Από ενιαίο κράτος πήγαμε στην Ομοσπονδία. Από την Ομοσπονδία πήγαμε στη ΔΔΟ. Από ΔΔΟ με ισχυρή Κεντρική Κυβέρνηση πήγαμε σε Χαλαρή. Από Χαλαρή πήγαμε σε Χαλαρότατη με εκ περιτροπής προεδρία και πολιτική ισότητα. Τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε σε συνομιλίες για ΔΔΟ και με Τατάρ /Τουρκία πρόταση δυο κρατών ή συνομοσπονδία.

Φαίνεται στις συνομιλίες το δίλημμα θα είναι είτε Χαλαρότατη ΔΔΟ με τουρκικές εγγυήσεις στην τ/κ Πολιτεία ή αδιέξοδο διότι δεν πρόκειται να δεχτούμε δυο κράτη ή συνομοσπονδία.

Αυτή είναι η τραγική ιστορία μας και η ζωή θα συνεχίζεται με στάτους κβο με ντε φάκτο σύνορο με Τουρκία μέχρι να γίνει ντε γιούρε και πιστεύοντας μόνο στη μοίρα.

Εάν η Τουρκία επιμένει σε ΔΔΟ τουρκικών προδιαγραφών ή δυο κράτη, εμείς πρέπει να προτάξουμε «Κάλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ΚΔ παρά 40 χρόνια τουρκικής κηδεμονίας» και να αναμένουμε διότι θα πέσει το τουρκικό τείχος της Λευκωσίας όπως έπεσε το σοβιετικό τείχος του Βερολίνου 1989 (28 χρόνια ).

Τέλος, μετά το προβλεπόμενο αδιέξοδο στις επόμενες συνομιλίες (εκτός αν δεχτούμε ΔΔΟ τουρκικών προδιαγραφών) θα πρέπει να ζητήσουμε δημόσια από Ελλάδα και ΗΒ να επέμβουν για να αποκαταστήσουν ως εγγυήτριες δυνάμεις την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της ΚΔ. Ίσως αυτή η κίνηση θα έπρεπε να γίνει το 1975 όταν ο Ντενκτάς με τις ευλογίες της Τουρκίας (εγγυήτρια) ανακήρυξε «ομόσπονδο τουρκοκυπριακό κράτος» ή όταν το 1983 ανακήρυξε «ανεξάρτητο κράτος TRNC».

Δυστυχώς κάθε πέρσι και φέτος, λάθη και παραλείψεις των εκάστοτε αποδεδειγμένα ανίκανων κυβερνήσεων και των συνενόχων κομμάτων.

Ελπίζω οι πολίτες στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν το Νέο Κύμα ή παρόμοια αδιάφθορη κίνηση για να φέρουν την άνοιξη στην πολιτική ζωή του τόπου και να τιμωρήσουν τα 3 – 4 ένοχα κόμματα που διαχρονικά συγκυβέρνησαν ή κυβέρνησαν τη χώρα.

Αυτή είναι η Κύπρος (This is Cyprus!).