Σύντομη αναδρομή από τον Σωκράτη Βαρνάβα.

Πολλές από τις θεατρικές παραστάσεις, που ανέβηκαν σε αθηναϊκά θέατρα και έπαιξαν αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Έτσι, Έλληνες σκηνοθέτες ανέλαβαν να τις μεταφέρουν στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το 1962 ανέβηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη η κωμωδία «Χτυποκάρδια στα θρανία», με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργο Πάντζα, Καίτη Λαμπροπούλου, Τζ. Καρούσο, Ζωή Φυτούση κ.ά. Ο Αλέκος Σακελάριος μετέφερε το έργο στο σινεμά με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Μια μαθήτρια ερωτεύεται τον γιατρό της, παντρεύεται, όμως νοσταλγεί τα σχολικά της χρόνια και ξαναγυρίζει στο σχολείο κρυφά από τον άνδρα της.

Το 1966 ο Γιώργος Σκαλενάκης μας παρουσίασε στη μεγάλη οθόνη τη χαριτωμένη κωμωδία «Αχ αυτή η γυναίκα μου» των Νίκου Τσιφόρου, Πολύβιου Βασιλειάδη, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Σαπφώ Νοταρά, Μαρία Κωνσταντάρου, Γιάννη Μιχαλόπουλο. Ένας υπάλληλος, για να αποφύγει τις παρεξηγήσεις, παρουσιάζει στον διευθυντή του τη γυναίκα του σαν υπηρέτρια και το αντίθετο. Ο διευθυντής ερωτεύεται τη γυναίκα του υπαλλήλου του.

Το 1966 ανέβηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη η κωμωδία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» του Αλέκου Σακελάριου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η κόρη ενός εργοστασιάρχη ερωτεύεται τον συνδικαλιστή υπάλληλό τού πατέρα της και παίρνει το μέρος των εργαζομένων, υποστηρίζοντας τα δικαιώματά τους. 

Το 1970 ανέβηκε στο Θέατρο Χατζηχρίστου η κωμωδία «Επτά χρόνια γάμου» των Πολ. Βασιλειάδη, Λάκη Μιχαηλίδη. Πρωταγωνιστές η Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Στην ταινία, όμως, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Κώστας Βουτσάς, Μάρω Κοντού, Μαίρη Κυβέλου, Σταύρος Ξενίδης. Στο έργο βλέπουμε τη σοβαρή κρίση που περνά ένα ζευγάρι στα επτά χρόνια γάμου, με την αφοσίωση στην καριέρα τους. Πριν τον χωρισμό, ο ερχομός του παιδιού θα αλλάξει τη ζωή τους.

Το 1967 η Τζένη Καρέζη έπαιξε στο έργο «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» των Γιαλαμά, Πρετεντέρη. Την επόμενη χρονιά ο Γιάννης Δαλιανίδης το μετέφερε στον κινηματογράφο με τους  Φαίδωνα Γεωργίτση, Μαρία Φωκά, Μαρία Μπονέλλου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Άννα Παϊταζή κ.ά.

Η Βασούλα, οικονόμος μιας πλούσιας κυρίας, παρουσιάζει από παρεξήγηση τον άντρα μιας φίλης της σαν σύζυγό της μέσα από κωμικές καταστάσεις. 

Τη θεατρική επιτυχία «Μια ιταλίδα απ’ την Κυψέλη» των Τσιφόρου, Βασιλειάδη, του 1968, με τους Μάρω Κοντού, Γιώργο Πάντζη, σκηνοθετεί στο σινεμά ο Ντίνος Δημόπουλος, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ο αδελφός μιας Ελληνίδας που σπουδάζει στην Ιταλία, παρουσιάζει την Ελληνίδα γυναίκα του σαν Ιταλίδα για να αλλάξει τα μυαλά τής αδελφής του για την ξενομανία που την διακατέχει και για να μην του κόψει την οικονομική βοήθεια. 

Η κωμωδία «Χαρτοπαίκτρα» του Δημήτρη Ψαθά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1963, από την Κατερίνα Ανδρεάδη. Το 1964 στην ταινία πρωταγωνίστρια ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου. Έπαιξαν μαζί της οι Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βουτσάς, Λίλη Παπαγιάννη, Σαπφώ Νοταρά, Χλόη Λιάσκου. Το πάθος μιας χαρτοπαίκτρας που δημιουργεί πολλά χρέη, οδηγεί τον άντρα της να φλερτάρει με την καλύτερή της φίλη, για την συνεφέρει.

Το 1971 ο Γιάννης Δαλιανίδης μας παρουσίασε στο θέατρο «Μετροπόλιταν» το μουσικοχορευτικό έργο «Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας» με μουσική Μίμη Πλέσσα. Πρωταγωνιστές οι Σταύρος Παράβας και η Μαίρη Χρονοπούλου. Την επόμενη χρονιά το μεταφέρει στο σινεμά.