Αναφέρομαι στην επιστολή μου ημερ. 12/12/2019 με την οποία υπέβαλα την παράκληση όπως το όνομα του συγχωριανού μας Ευαγόρα Βασιλείου, ο οποίος το καλοκαίρι του 1940, όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εντάχθηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα και στάλθηκε στην Βόρεια Αφρική και την παραμονή των Χριστουγέννων του 1940 έπεσε μαχόμενος βληθείς από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία στο Σολούμ της Λιβύης και τάφηκε στο κοιμητήριο «Χαλφάγια», (τα στοιχεία από τον καθηγητή Πανεπιστημίου και ερευνητή Δρα Πέτρο Παπαπολυβίου), συμπεριληφθεί στο Μνημείο Ηρώων στην Πλατεία της Κοινότητας Έμπας. Σημειώνεται ότι ο Ευαγόρας Βασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έμπα και ακολούθως έκανε οικογένεια στο γειτονικό χωριό όπου μετοίκησε.
Μετά λύπης μου παρατηρώ ότι παρόλο που έχουν παρέλθει έξη περίπου μήνες από την ημέρα που παρέδωσα δια χειρός την επιστολή μου, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμιά απάντηση, προφορική ή γραπτή. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν με ξενίζει γιατί οι άρχοντες της Κοινότητας μας ακολουθούν διαχρονικά αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά και αγνοούν κραυγαλέα όποιον τολμήσει να υποβάλει οποιαδήποτε εισήγηση για θέματα της Κοινότητας.
Ως εκ τούτου, ως κάτοικος της μεγαλύτερης Κοινότητας της Πάφου, αλλά και ως ενεργός πολίτης που νοιάζεται για την πρόοδο του τόπου που τον γέννησε και τον μεγάλωσε, έχω να υποβάλω τις πιο κάτω ερωτήσεις προς τους άρχοντες της Κοινότητας Έμπας.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που συγκαλέσατε πανγκοινοτική συγκέντρωση για να ενημερώσετε τους κατοίκους για τα σχέδια σας, τα έργα που έχετε κάνει, τα έργα που προγραμματίζετε, τα οικονομικά και ασφαλώς να λύσετε απορίες και να ακούσετε απόψεις.
Τι έργα έχετε κάνει για τους νέους μας, τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε υγιείς απασχολήσεις για καλλιέργεια του σώματος, του πνεύματος, αλλά και της ψυχής.
Πόσο δύσκολο είναι με τα σημερινή δεδομένα, η δημιουργία ενός κοινοτικού χορευτικού συγκροτήματος, μιας κοινοτικής χορωδίας ή μιας θεατρικής ομάδας νέων, πράγμα που θα προβάλλει και θα συντηρεί την ιστορία, τις παραδόσεις κι αξίες αλλά και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Αλήθεια, σας απασχόλησε ποτέ η δημιουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου στο οποίο τόσο οι νέοι μας, όσο και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Τι έχετε κάνει για τις ευπαθείς ομάδες και τα ηλικιωμένα άτομα ώστε να έχουν κάποιο χώρο στον οποίο να συναθροίζονται και να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους, αντί να μένουν στο σπίτι με αποτέλεσμα την αδράνεια, την κατάθλιψη και την άνοια;
Που είναι τα οργανωμένα πάρκα για τα παιδιά; Δόξα τω Θεώ η Πολιτεία μερίμνησε όπως σε κάθε ανάπτυξη τεμαχίου να παραμένει ανάλογος χώρος για πράσινο και όχι για σκουπιδότοπο.
Κάθε πόλη κάθε κοινωνία έχει την δική της ιστορία και στις εισόδους / εξόδους δημιουργούνται ανάλογα με την περίπτωση κάποιες κατασκευές ή αψίδες που υποδηλώνουν τον χαρακτήρα και την ιστορία της συγκεκριμένης Κοινότητας. Τι έχετε κάνει για το θέμα αυτό παρόλο που λήφθηκαν αποφάσεις πριν από μερικά χρόνια μεταξύ Κοινοτικού Συμβουλίου και Εκκλησιαστικής Επιτροπής.
Όταν κτίστηκε ο Ιερός ναός του Αποστόλου Ανδρέα δεν προβλέφθηκε η ανέγερση χώρων υγιεινής (ανεξάρτητα ποιος βρισκόταν στην εξουσία) και ακολούθως δημιουργήθηκαν δυο αποχωρητήρια σε υπόγεια καταπακτή τα οποία αποδείχθηκε μη προσβάσιμα. Ακολούθως δημιουργήθηκαν νέοι χώροι υγιεινής από το Κοινοτικό Συμβούλιο και πάλι μη προσβάσιμοι από τα ηλικιωμένα άτομα. Πριν 4 περίπου χρόνια κτίστηκαν νέοι χώροι υγιεινής από το Κοινοτικό Συμβούλιο, επιτέλους προσβάσιμοι για το κοινό. Εδώ ταιριάζει η Κυπριακή παροιμία «το σιηνί του χωρκάτη μονό δεν φτάνει και τριπλό φτάνει». Αλήθεια πόσα στοίχισαν αυτές οι κατασκευές στον φορολογούμενο κάτοικο της Έμπας;
Πριν από 4 περίπου χρόνια, επεκτάθηκε το υφιστάμενο κοιμητήριο της Κοινότητας. Μήπως χρειαζόταν ιδιαίτερη σοφία να προβλεφθεί και η ανέγερση χώρων υγιεινής και ενός στεγάστρου για την «παρηγοριά». Δεν θα σχολιάσω την κατάσταση που έχουν τα κάγκελα στο υφιστάμενο κοιμητήριο εκεί που βρίσκονται τα ιερά οστά των προγόνων μας.
Γιατί δεν προχωρήσατε στην αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων φωτισμού της Κοινότητας όπως έπραξαν οι πλείστες των πόλεων και Κοινοτήτων και πόσα στοιχίζει στον φορολογούμενο κάτοικο η επιπλέον δαπάνη;
Πόσους σκύλους έχει η Κοινότητα και πόσοι κάτοικοι έχουν προχωρήσει στη εγγραφή τους; Πόσα έσοδα θα είχε η Κοινότητα εάν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων προχωρούσαν στην εγγραφή τους.;
Πόσα χρήματα έχετε πάρει τα τελευταία χρόνια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ως γνωστό η Ε.Ε. επιχορηγεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του, έργα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και έργα που αφορούν τους νέους και τα ηλικιωμένα άτομα.
Ως η αρμόδια Αρχή, τι έχετε κάνει για την αξιοποίης, προβολή και επισκεψιμότητα «του θησαυρού» που μας κατέλειπαν οι πρόγονοι μας και αναφέρομαι στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας και του Αγίου Γεωργίου. Μην μου πείτε ότι το θέμα αφορά την εκκλησιαστική Επιτροπή.
Πόσα «Μονοπάτια της φύσης» έχετε κατασκευάσει ώστε η Κοινότητα να αποκτήσει επισκεψιμότητα.
Τι έχετε κάνει για την επιδημία που μαστίζει την Κοινότητα από τις διαρρήξεις και κλοπές αντικειμένων από υποστατικά;
Τι έχετε κάνει για την αποτροπή των βανδαλισμών, καταστροφής πινακίδων τροχαίας, εγγραφή αναρχικών συνθηκών κα;
Η Κοινότητα της Έμπας διαθέτει τρία εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μήπως σας απασχόλησε ποτέ η διοργάνωση δοξολογίας ή και παρέλασης των μαθητών έστω και σε μια από τις εθνικές επετείους; Βέβαια θα μου πείτε ότι μια φορά το χρόνο τελείται το Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων με μερικές δεκάδες παρευρισκόμενων. Ασφαλώς τα τελευταία χρόνια διοργανώνετε και το «ανούσιο» φεστιβάλ του κολοκασιού. Έχετε ποτέ παρευρεθεί σε φεστιβάλ μικρών σχετικά κοινοτήτων, ιδιαίτερα στην ορεινή Κύπρου, να δείτε ότι σκοπός τέτοιων εκδηλώσεων δεν είναι μόνο η διασκέδαση, αλλά κυρίως η διατήρηση της παράδοσης και η γνωριμία των επισκεπτών με την Κυπριακή κουλτούρα.
Με ποια κριτήρια δίνετε οικονομική βοήθεια σε κατοίκους το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και από πού προέρχονται τα χρήματα;
Μήπως έχετε ποτέ σκεφτεί την δημιουργία εθελοντικών ομάδων, κυρίως μεταξύ των νέων για δεντροφύτευση, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων κα;
Στην Κοινότητα μας τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί μερικές εκατοντάδες οικογένειες από διάφορα μέρη, κυρίως της Πάφου. Τι έχετε κάνει ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν με τον γηγενή πληθυσμό;
Πόσοι μετανάστες ή πολιτικοί πρόσφυγες από τρίτες χώρες;, βρίσκονται στην Κοινότητα μας και τι μέτρα έχετε λάβει ώστε να γνωρίσουν την κουλτούρα μας, να καταστούν χρήσιμοι προς την Κοινότητα και να μην είναι αποξενωμένοι, ως να είναι τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού;
Βέβαια τα ερωτήματα είναι και πολλά και αδυσώπητα. Θα επικεντρωθώ στο γεγονός ότι με την έλλειψη οράματος εκ μέρους σας, την μετριότητα, την έλλειψη διορατικότητας, ζήλου και αφοσίωσης στα πόστα που έχετε αναλάβει, εξυπηρετώντας τις προσωπικές σας φιλοδοξίες και συμφέροντα, αφήσατε να χαθεί, να λησμονηθεί και να μην αναδειχθεί η Εθνική, η Πολιτιστική και η Ιστορική κληρονομιά της κοινότητα μας, που μας κατέλειπαν οι πρόγονοι μας.
(α) Πως είναι δυνατό μια κοινότητα με 14 πεσόντες και αγνοούμενους να μην έχει ένα Μουσείο Αγώνος στο οποίο να βρίσκονται οι φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και η ιστορία ενός εκάστου, κληρονομιά για τις επερχόμενες γενιές.
(β) Πώς είναι δυνατό η μεγαλύτερη κοινότητα της Πάφου σε πληθυσμό, να μην διαθέτει πολιτιστικό Μουσείο στο οποίο να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας στην καθημερινή τους ζωή (Δουκάνη, αλέτρι, μύλος, σκάφη κα) για να γνωρίζουν οι επερχόμενες γενιές τον μόχθο, το κόπο και τον ιδρώτα που έχυναν οι πρόγονοι τους για να ζήσουν την οικογένεια τους.
(γ) Τι έχετε να πείτε για την μη καταγραφή της ιστορίας της Κοινότητας μας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια πλούσια ιστορία; Φτάνει κάποιοι να ανατρέξουν στις ιστορικές πηγές όπου θα βρουν το υλικό που χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.
Καλά, κάθε καλοκαίρι που γεμίζετε 3-4 λεωφορεία και επισκέπτονται διάφορες περιοχές της Κύπρου δεν συνοδεύεται την εκδρομή αυτή με ξενάγηση ώστε να γνωρίσετε την ιστορία, τα εθνικά και πολιτιστικά μνημεία της κάθε περιοχής, ή μήπως η εξόρμηση εξαντλείται στην «βρώση και στην πόση»;
Άρχοντες της Κοινότητας της Έμπας, η αδέκαστη και αμείλικτη ιστορία θα κρίνει όλου μας. Όλους όσους βρέθηκαν κατά καιρούς στην εξουσία, όσους τόλμησαν να ασκήσουν κριτική για το καλό αυτού του τόπου, αλλά και όσους γνώριζαν και σιώπησαν «Έσσεται ήμαρ».
Έχοντας υπόψη ότι με την αδράνεια που επιδείξατε διαχρονικά, τα πράγματα βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα, χωρίς προοπτική προόδου. Ως εκ τούτου η άμεση και ομαδική παραίτηση σας θα αποτελούσε την καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσατε να προσφέρετε σε αυτή την άμοιρη αλλά περήφανη Κοινότητα.
Κοινοποίηση:
Υπουργό Εσωτερικών
Έπαρχο Πάφου
* Πρώην Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.