Μπορεί να είναι τα οινοπνευματώδη ποτά «θεραπευτικά»; Την ακριβή απάντηση σ’ αυτό, την έχει η ιατρική. Από την πλευρά της παράδοσης, την οποία μελετώ, τα οινοπνευματώδη θεωρούνταν θεραπευτικά τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη, ο Βασιλέας Δαβίδ λέει «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Τον Μεσαίωνα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη το νερό ήταν κατά κανόνα μολυσμένο, γι αυτό αντί νερό έπιναν κρασί και μπύρα. Αλλά και το ουίσκι αρχικά θεωρείτο ως φάρμακο και οι άνθρωποι όλων των τάξεων το χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία των πάντων, από την ανεμοβλογιά ως την παράλυση.
Τις δύσκολες μέρες της πανδημίας, βοηθά ένα ποτήρι κρασί ή ένα απόσταγμα; Αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα ποτηράκι μας βοηθά, γιατί είναι τονωτικό και χαλαρωτικό.
Υπήρξαν περιπτώσεις που το αλκοόλ θεωρήθηκε ως φάρμακο; Στις αρχές του 19ου αιώνα, για την αντιμετώπιση της ελονοσίας χρησιμοποιείτο το λεγόμενο «tonic water» το οποίο περιείχε κινίνη και γι αυτό ήταν πολύ πικρό. Για να γίνει πιο εύκολη η κατανάλωσή του, κάποιοι άρχισαν να το αναμειγνύουν με τζιν, το οποίο ήταν ένα πολύ δημοφιλές απόσταγμα της εποχής. Και τότε ένα νέο πολύ δημοφιλές κοκτέιλ γεννήθηκε, το Gin and tonic!
Κάποιοι επωφελήθηκαν πλασάροντας το αλκοόλ ως φάρμακο; Ναι! Σε μια απίστευτα ανιδιοτελή πράξη ή μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία μάρκετινγκ, ο αυτοδίδακτος ιατρός Bernardino Branca παρείχε στο νοσοκομείο Fatabenefratellia του Μιλάνου μερικά Fernet Branca (τύπος amaro) ως θεραπεία της ασιατικής χολέρας. Το πικρό απεριτίφ το οποίο είναι πάντοτε στη μόδα περιέχει στη μυστική του συνταγή 40 βότανα.
Επηρεάζεται η αγορά οινοπνευματωδών ποτών λόγω του κορωνοϊού; Βεβαίως αφού οι χώροι εστίασης, οι μπυραρίες, τα κλαμπ και τα μπαράκια είτε υπολειτουργούν είτε είναι εντελώς κλειστά. Ωστόσο η κατανάλωση στο σπίτι συνεχίζεται. Το κρασί εξακολουθεί να είναι το πιο «κοινωνικό» από τα οινοπνευματώδη ποτό αφού συνδέεται με τραπεζώματα και παρέα. Τα αποστάγματα θεωρούνται πιο «μοναχικά» ποτά.