Μάιος 1937 και η Αρχιγραμματέα στους Αγίους Ομολογητές «ντύθηκε» στα γιορτινά με την ευκαιρία της στέψης του νέου Βασιλιά της Αγγλίας, Γεωργίου ΣΤ’.

>>Αρχιτέκτονας William Williams (Government Engineer)

>>Κατασκευή έργου 1880-1882

Το κτήριο της Αρχιγραμματέας ήταν το πρώτο μόνιμο κτίριο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο (μετά το κυβερνείο, από την τότε νεοσυσταθείσα αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση). Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στρατόπεδο που φιλοξένησε το «Κυπριακό Σώμα Πρωτοπόρων» (Cyprus Pioneer Corps) το οποίο ήταν στρατιωτική αστυνομική δύναμη.  Τα σχέδια έγιναν το 1880 από τον William Williams (των Κυβερνητικών Μηχανικών) με τη μορφή ενός κλασικού τρίπλευρου με ανοιχτό προαύλιο και εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1880 και 1882. Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι τα μπλοκ πουροπετρας που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ληφθεί από τα τείχη της Λευκωσίας, καθώς υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ της πέτρας των δύο δομών.  Δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή οι κάτοικοι να παίρνουν πέτρες από τα τείχη της πόλης για να κατασκευάσουν τα κτίριά τους, αν και η πρακτική μπορεί να ήταν παράνομη.  Ωστόσο, η εικασία σχετικά με τη Γραμματεία δεν αποδεικνύεται. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι το Κυπριακό Νομοθετικό Συμβούλιο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1882, συνεδρίαζε στο κτήριο της Αρχιγραμματέας μέχρι την κατάργηση του, μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του 1931.

Πηγή στοιχείων: “Cyprus Colonial Architecture in Cyprus” Συγρ. Κώστας Γεωργίου 2013

Ανακαίνιση το 2020

Σημειώνεται ότι μεταξύ 1962 και 1979 είχε προκηρυχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση νέων κεντρικών κυβερνητικών κτηρίων, τον οποίο, παρά τα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, τελικά κέρδισε το γραφείο Sir Basil Spence, Bonnington & Collins (UK). Τα σχέδια αυτά δεν έμελλε να πραγματοποιηθούν ποτέ, παράγοντας ο οποίος «γλύτωσε» το σύμπλεγμα της Αρχιγραμματείας από σίγουρη κατεδάφιση καθώς ο χώρος των νέων κτηρίων συμπεριλάμβανε και τον χώρον αυτόν. Ποσό €7,7 εκατ. θα διατεθεί το 2020 από το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την ολική ανακαίνιση και διαμόρφωση του κτηρίου της Αρχιγραμματείας.

Βήμα στους αναγνώστες του «Φ»

Οι αναγνώστες του «Φ» μπορούν να στέλνουν σχόλια ή πληροφορίες σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε για να ολοκληρώνεται το παζλ ιστορικών στιγμών. Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες του παρελθόντος και του σήμερα με σχόλια τους προκειμένου να εμπλουτιστεί η ιστορία του χθες και του σήμερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] στο Philenews.