Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου, υποδέχθηκε σήμερα στη Λευκωσία την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης της κ. Ζαχαράκη στη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, την πρόληψη της σχολικής βίας και παραβατικότητας, την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, την ελληνομάθεια, καθώς και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου.

Η κ. Μιχαηλίδου, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί τη συνέχεια και αναβάθμιση της πολύπλευρης συνεργασίας των δύο Υπουργείων. Εξήρε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή της Ελλάδας στην εισαγωγή της 1ης Απριλίου 1955 στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων και ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί στην Ελλάδα υποστηρικτικό υλικό για την ιστορία και λογοτεχνία της Κύπρου, με στόχο την ενσωμάτωσή του στα προγράμματα σπουδών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη θεσμοθέτηση κοινού συνεδρίου με θέμα τη σχολική βία και παραβατικότητα, το οποίο θα διεξαχθεί το 2026, με τη συμμετοχή στελεχών εκπαίδευσης από Κύπρο και Ελλάδα. Επίσης, ανακοινώθηκε η συνεργασία σε επίπεδο Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη μετάβαση από την απομνημόνευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ κοινό υλικό εκπονείται ήδη για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο τέθηκε και η αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, με σύντομα αναμενόμενη ανακοίνωση πλαισίου συνεργασίας, καθώς και η ενίσχυση της κινητικότητας και συνεργασίας στον χώρο της ανώτερης εκπαίδευσης. Η κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε επίσης για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και την ένταξη της Ελλάδας στις προγραμματισμένες δράσεις.

Τέλος, και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία διατήρησης των ιστορικών δεσμών και του κοινού οράματος για τον Ελληνισμό, με στόχο μια δυναμική και ποιοτική εκπαιδευτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.