Θλιβερά όσα ακούγονται για την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, αλλά οι πειρασμοί είναι διάχυτοι δήλωσε στο philenews podcast η θρησκειολόγος Αρετή Δημοσθένους, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται και εκλέγονται οι θρονικές επιτροπές. Tα 4 μέλη επιλέγονται από το Μητροπολίτη, ενώ τα υπόλοιπα 4 εκλέγονται για μια τετραετή θητεία.

Οι εκλεκτοί δηλώνουν ενδιαφέρον ή προτείνονται από τους κληρικούς εξήγησε, με βάση τον καταστατικό χάρτη και τα άρθρα που προνοούν την εκπροσώπηση της εκκλησίας. Θα ήταν πιο ορθό για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων, οι θρονικοί επίτροποι να μην ήταν αρχηγοί κομμάτων.

Η κυρία Δημοσθένους χαρακτήρισε μεγάλο αμάρτημα την εμπορικοποίηση των θαυμάτων και τα σκάνδαλα που κλονίζουν τους πιστούς. Η τιμωρία είναι διπλή ανέφερε στην περίπτωση των μοναχών, καθώς θα είναι υπόλογοι έναντι της εκκλησίας, αλλά και της αστυνομίας, αν αποδειχθούν ένοχοι.

Αν είναι ένοχοι τόνισε, θα καθαιρεθούν από την εκκλησία και θα φυλακιστούν από την πολιτεία. Δεν θα τους αφαιρεθούν όμως τα ράσα. Αν εκτίσουν ποινή φυλάκισης, μετά θα μπορούν να μετανοήσουν σε κάποιο μοναστήρι, όχι αυτό στο οποίο προϋπήρξαν.