Στο Άγιο Όρος ταξίδεψε συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος, ο οποίος κλήθηκε από το philenews podcast να μεταφέρει την αντίδραση ή γνώση του Ηγούμενου ή των Μοναχών για τις αποκαλύψεις που αφορούν στην Ιερά Μονή Αββακούμ και στη συμπεριφορά των μοναχών αλλά και του Μητροπολίτη τους.

Όλοι είχαν ενδιαφέρον εντός και εκτός Βατοπεδίου για το θέμα, ανέφερε λακωνικά ο Αριστείδης Βικέτος. Παραίνεση του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφρέμ, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν είπε, να μην ενδώσει στις πιέσεις που νομιμοποιούν τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Κληθείς να δώσει τη δική του ανάγνωση για τις διαδρομές χρημάτων και τα «θαύματα» που κλονίζουν τους πιστούς ο Αριστείδης Βικέτος μίλησε για οδυνηρά ηθική πτώση των εκπροσώπων της εκκλησίας, οι οποίοι δεν έδειξαν έμπρακτη μετάνοια και επιρρίπτει συγκεκριμένες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης. Προέβη δε, σε ένα χείμαρρο αποκαλύψεων διερωτώμενος για το ρόλο συγκεκριμένων προσώπων που ήδη βρίσκονται στο κάδρο των ερευνών.