Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε τις ενστάσεις του για την Ιερά Μονή Αββακούμ και για πολλά άλλα σχετικά με τη συγκεκριμένη Μονή, οι οποίες φαίνεται να τον δικαιώνουν μετά θάνατο, δηλώνει στο philenews podcast o Γραμματέας του Συνδέσμου Θεολόγων Γιάννης Αντωνιάδης, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη της κρατικής τηλεόρασης, γραπτής άρνησης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, να παραστεί σε θεμέλιο λίθο.

Κληθείς να αναφέρει τι ισχύει για όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν τη μοναχική ζωή και αν επιτρέπεται να έχουν περιουσία, τραπεζικά δεδομένα και να κάνουν συναλλαγές με χρήματα των πιστών, ο κύριος Αντωνιάδης τόνισε ότι, οι μοναχοί που δίνουν όρκο πενίας, είναι ακτήμονες και δεν δικαιούνται να έχουν προσωπικούς λογαριασμούς, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις. Οτιδήποτε έχουν, ανήκει στην Ιερά Μονή.

Χαρακτήρισε την εκκλησία με πλοίο που κλυδωνίζεται σε μια καταιγίδα, όμως δεν καταποντίζεται θα βρει το δρόμο του και θα καταλήξει σε απάνεμο λιμάνι. Η αρχική εντύπωση ότι οι ανακρίσεις ενώπιον της Ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς συνόδου, θα διαρκούσαν 10-15 μέρες, δεν ισχύει καθώς είναι σημείωσε, ογκώδεις οι φάκελοι και παράλληλα είναι σε εξέλιξη και η ποινική διερεύνηση.