Είναι πλέον από τους συχνότερους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέως εντέρου, σε άντρες και γυναίκες δηλώνει στο philenews podcast o γαστρεντερολόγος Παύλος Καϊμακλιώτης, με αφορμή τον Παγκόσμιο μήνα ευαισθητοποίησης  για τον καρκίνο του παχέως εντέρου και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης από την Medochemie, για τη σημασία της πρόληψης.

Και στην Κύπρο είναι πολλοί οι αριθμοί των περιστατικών σε ασθενείς κάτω των πενήντα, αναφέρει ο γιατρός, με τη θνησιμότητα επίσης να είναι αυξημένη. Πλέον συνίσταται στα 45 να αρχίζουν οι προληπτικοί έλεγχοι, με εξαίρεση περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να αρχίζουν την πρόληψη από την ηλικία των 30.

Τα συμπτώματα ανέφερε ο Δρ Καϊμακλιώτης, πολλές φορές δεν είναι αντιληπτά, πρόκειται για ύπουλο καρκίνο. Είναι πολύποδες που μεγαλώνουν αργά αναφέρει και στα αρχικά στάδια δεν εντοπίζονται. Στην περίπτωση όμως, που διαπιστωθεί μετά από αναλύσεις αίματος, χαμηλή αιμοσφαιρίνη, ή πτώση σιδήρου, ή και συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αδυναμία και μείωση βάρους σε παρατεταμένη μορφή, θα είναι καλό να συμβουλευτεί κανείς το γιατρό του.