«Ενταύθα» από τον Στέφανο Κουρατζή
Σε μια άλλη εντός των τειχών Λευκωσία ταξιδεύει το κοινό η έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Κουρατζή με τίτλο «Ενταύθα», που ανοίγει σήμερα στο Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα». Οι 32 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είναι μια επιλογή μέσα από 3.500 αρνητικά αποτέλεσμα μιας πολυετούς περιδιάβασης στα στενά της παλιάς Λευκωσίας και στιγμές ζωής που έχουν παραβλεφθεί. Ξαναζώντας την πόλη μέσα από την τριβή με τους ανθρώπους της, στον δικό της ρυθμό, όπου ήχοι και μυρωδιές, οδηγούν σε δρόμους στενούς και γωνιές από τους περισσότερους ξεχασμένες. Παρουσιάζονται πρόσωπα και σημεία του αστικού πυρήνα, οι άλλες οπτικές του οικείου και η λανθάνουσα κίνηση της στατικότητας, σε ατέλειωτα παιχνίδια του φωτός και χρωματικά υπονοούμενα του ασπρόμαυρου. Την έκθεση προλογίζει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Σύμβουλος Τέχνης, Κατρίν Λουί Νικήτα.
 
Λευκωσία, Βιβλιοπωλείον –Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» (22346770). Εγκαίνια: 7μ.μ. Μέχρι 14 Μαρτίου
 
Ισλανδικά κριάρια
Την ταινία του Ισλανδού σκηνοθέτη Γκρίμουρ Χακόναρσον «Δεσμοί Αίματος» (Rams/ Hrútar – 2015) προβάλλει ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου. Σε μια απομακρυσμένη ισλανδική κοιλάδα, δυο αδέλφια που από πείσμα έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους 40 χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού μια φονική ασθένεια που εξοντώνει τα κοπάδια τους. Τα κοπάδια συγκαταλέγονται στα καλύτερα της χώρας και συχνά βραβεύονται για τα κριάρια που κουβαλούν μια αρχαία κληρονομιά. Οι αρχές αποφασίζουν να εξοντώσουν τα πρόβατα για να περιορίσουν την επιδημία και τα δύο αδέλφια πρέπει πια να συμμαχήσουν αν θέλουν να διατηρηθεί μια παράδοση γενεών. Ταινία με σκανδιναβική ψυχή, φτιαγμένη με τα πιο απλά υλικά. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται κι ο ρυθμός συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τη ζωή. Παίζουν οι Σίγκουρντουρ Σιγκούριονσον, Θέοντορ Γιούλιουσον, Σαρλότε Μπούβινγκ.
 
Λευκωσία, Σινέ Στούντιο, 9μ.μ. 96420491
 
Η Ανδρική Τετραφωνία Λεμεσού στο Παλλάς
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσιάζει την Ανδρική Τετραφωνία Λεμεσού σε μία μουσική παράσταση με καρναβαλίστικα τραγούδια, αθηναϊκές, επτανησιακές καντάδες και ρεμπέτικα τραγούδια. Το σύνολο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με καρναβαλίστικα τραγούδια, καντάδες και άλλα κομμάτια που συνάδουν με το πνεύμα του καρναβαλιού, όπως και μια επιλογή ρεμπέτικών. Η Ανδρική Τετραφωνία Λεμεσού συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2000 από 25 έμπειρους χορωδούς και ερμηνευτές του μαντολίνου, της κιθάρας και του μπουζουκιού, όλους λάτρεις της χορωδιακής μουσικής, με διευθυντή τον Μαρίνο Μιτέλλα. Το ρεπερτόριο καλύπτει κάθε είδους πολυφωνικού τραγουδιού: κλασικούς συνθέτες, βυζαντινά πολυφωνικά μέλη, αυθεντικές καντάδες, εκλεκτά ρεμπέτικα, έντεχνα λαϊκά και spirituals.
 
Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 8μ.μ. 22797691. Είσοδος Ελεύθερη. 
 
«Καλή σύζυγος» στη Λέσχη
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της καταξιωμένης Σέρβας ηθοποιού Μιργιάνα Καράνοβιτς «Καλή σύζυγος» (2016) παρουσιάζει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Με αφορμή το πολύπαθο παρελθόν της χώρας της, η Καράνοβιτς σκιαγραφεί ένα πολυεπίπεδο και συγκινητικό γυναικείο πορτρέτο, το οποίο βγαίνει νικητής χάρη στο πάθος και την ειλικρίνεια της δημιουργού του. Η Μιλένα είναι μια μέσης ηλικίας μητέρα και νοικοκυρά, που ζει μια τακτοποιημένη ζωή στα προάστια του Βελιγραδίου. Όταν δεν έχει πρόβα στην τοπική χορωδία, περιποιείται τον εαυτό της, ετοιμάζει το φαγητό για όλους, κάνει έρωτα με τον σύζυγό της και δεξιώνεται τους φίλους της οικογένειας. Όμως μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα θα ανατρέψει όλες τις βεβαιότητές της και η Μιλένα θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα συνταράξουν την ζωή όλων. Η Καράνοβιτς πρωταγωνιστεί κιόλας στην ταινία, πλαισιωμένη από τους Μπόρις Ισάκοβιτς, Μπόγιαν Νάβογετς, Χριστίνα Πόποβιτς κ.ά.
 
Λεμεσός, ΡΙΟ 3, 8.15μ.μ.
 
«Παράσιτα» στις αίθουσες
Μετά την ιστορική επιτυχία στα Όσκαρ, η ταινία του Μπονγκ Τζουν- Χο «Παράσιτα» προβάλλεται στους κινηματογράφους Πάνθεον Λευκωσίας, ΡΙΟ Λευκωσίας και Λεμεσού και K-Σίνεπλεξ σε όλες τις πόλεις. Η πολυσυζητημένη ταινία συνδυάζει μαύρη κωμωδία, ψυχολογικό θρίλερ, κοινωνική σάτιρα και αλληγορικό δράμα. Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων και κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης της οικογένειας, πυροδοτεί έναν χείμαρρο συμβάντων.
 
Πάνθεον (22675787) 8.30μ.μ. Κ Σίνεπλεξ (77778383) 7.30μ.μ. ΡΙΟ (25871410) 10μ.μ. ΡΙΟ Nicosia Mall 7.35μ.μ. & 10.05μ.μ.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Διάλεξη με θέμα «Τα πεδία της ποίησης του Δώρου Λοΐζου» με ομιλητή τον Μίμη Σοφοκλέους, διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματα του Δ. Λοΐζου από τον Μάριο Τόκα. Συντονισμός και απαγγελία ποιημάτων: Όλγα Πιερίδου, 7.30μ.μ.
*  Λευκωσία, Κτήριο Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Διάλεξη με θέμα «Διεθνείς σχέσεις και πνευματικές καινοτομίες της 2ης– 1ης χιλιετίας στην Καυκάσια Ιβηρία (Iberia Caucasica)» με εισηγητή τον Βαχτάνγκ Λιτσέλι, Διευθυντή Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας Ιβάνε Γιαβαχισβίλι (στα αγγλικά), 7.30μ.μ. 22893560
* Λάρνακα, Θέατρο Σκάλα, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας, «Vox Lux» του Μπρέιντι Κόρμπετ (2018), με τους Νάταλι Πόρτμαν, Τζουν Λο, 8.30μ.μ. 99434793
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Αποκάλυψη (22300150). Έκθεση της Αθηνάς Μπετίνη. Μέχρι 22/3
Γκλόρια (22 762605). Έκθεση ζωγραφικής του Κλαύδιου «6 Limassol – Lossamil 6. Μέχρι 9/3.
«Το Έρμα» (22346770). Έκθεση φωτογραφίας Στέφανου Κουρατζή «Ενταύθα». Μέχρι 14/3
Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου (22459333). Διαδραστική έκθεση φωτογραφίας eMotion. Μέχρι 28/2.
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής. Έκθεση χαρακτικής «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο». Μέχρι 30/4.
NiMAC (22797400). Ομαδική έκθεση με 12 σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες με τίτλο «hypersurfacing». Μέχρι 29/2.
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21.
 
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Έκθεση ζωγραφικής Κωστή Γεωργίου. Μέχρι 28/2.
Exhibit8 (25212171). Έκθεση των Παναγιώτη Μερακλή και Ιρίνας Σιγκίτοβα «Γύρισε και Νιώσε». Μέχρι 3/3.