«Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας» επανέλαβε τις προάλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και κακά τα ψέματα η παρούσα διακυβέρνηση θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία και στη μνήμη του λαού για την εν λόγω κοινωνική μεταρρύθμιση, αν δεν την επισκίαζαν τα σκάνδαλα, τα «διαβατήρια» και η διαφθορά. 

Στοίχημα για τον επόμενο Πρόεδρο από εδώ και πέρα, είναι να διορθώσει τις στρεβλώσεις του συστήματος – όπως για παράδειγμα η μεταφορά σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα κακών νοοτροπιών του δημοσίου και η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών – χωρίς να αλλάξει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του.

Αναμφίβολα το σύστημα χρειάζεται διορθώσεις και βελτιώσεις, εντούτοις άλλο είναι να διορθώνεις κάτι κι άλλο είναι… να το ξηλώνεις.

Σε κάθε περίπτωση, ας έχουν καλά υπόψη οι υποψήφιοι Πρόεδροι ότι η κοινωνία των πολιτών θα περιφρουρήσει, αν χρειαστεί και πάλι, την εν λόγω κοινωνική κατάκτηση, όπως έπραξε άλλωστε και σε ανάλογες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος (πχ βλ. διορισμός Αγαθαγγέλου).  

  Ν. ΚΟΥΡ